Има идея да се даде гратисен срок тези хора да

...
Има идея да се даде гратисен срок тези хора да
Коментари Харесай

Скоро задължителен зелен сертификат и за учителите, и за държавните служители?

" Има концепция да се даде гратисен период тези хора да се имунизират. В момента това се разисква на равнище министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите ", добави доктор Петров. Той акцентира, че тези, които не имат зелен документ и нарушават ограниченията, ще бъдат глобявани. За физически лица санкцията е до 1000 лева Ако има подозрение, че документът е подправен, може да се повдигне обвиняване. При систематични нарушавания пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се лишава правото да работят със здравен документ. Органите, които ревизират, са РЗИ, полицията и чиновници на общините.

„ Когато и ограниченията бяха меки, отново значително не се съблюдаваха. При тази обстановка контролът ще се ускори, главно ще разчитаме на полицията, защото правата на РЗИ са малки”, изясни доктор Петров. Относно отправените запитвания за какво не се издава зелен документ на хора с доста антитела, зам.-министърът изясни, че мярката у нас не може да се промени, до момента в който не бъде изменена на европейско равнище.

„ Това условие може бъде променено или срокът след преболедуване бъде продължен, което е допустимо да се случи, само че не в околните седмици, само че ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите специалисти епидемиолози също са за период от 6 месеца след преболедуването. Ако променим условието, ще излезе, че документът не е европейски и вкарваме ограничения без да пита. В Европейски Съюз и Съединени американски щати антителата не се признават за издаване на документ. От здравна позиция те могат да бъдат показател”, изясни той и акцентира, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде предложено от специалисти, тъй като ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните проби за издаване на документ, доктор Петров изясни, че смяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „ Информационно обслужване”, които би трябвало да я създадат. Ще се признават всички проби, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на документ след първата доза.

„ Зелен документ не може да се издава на хора, които имат противопоказания за имунизация. Те би трябвало да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето персонално мнение е, че тези хора би трябвало да заобикалят местата, на които има скупчване на хора”, добави зам.-министърът.

Д-р Петров съобщи, че документите за дали опция на обектите за забавление да работят. Според него, при тези числа на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че евентуално огромните обекти ще сключат контракт с лабораториите и също ще вършат проби на място. Тестовете ще костват сред 5 и 10 лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР