Има и положителни новини. Увеличил се е делът на четвъртокласниците

...
Има и положителни новини. Увеличил се е делът на четвъртокласниците
Коментари Харесай

В четвърти клас са, но не могат да четат

Има и позитивни вести. Увеличил се е делът на четвъртокласниците в Германия, които четат доста добре - от 8,6 на 11,6 %. Това демонстрират резултатите от Международното проучване PIRLS за 2016 година. То се организира постоянно от 2001 насам и прави оценка уменията на децата в 4 клас да четат и схващат художествени и научнопопулярни текстове.

Актуалното проучване сочи, че немските четвъртокласници демонстрират прекомерно посредствени умения по четене спрямо децата от други страни. Едва всяко десето немско дете в края на началния учебен курс има умения по четене, които да са над междинните. В същото време всеки пети възпитаник има съществени пропуски в четенето и приключва четвърти клас, без да се е научил да чете безпрепятствено и вярно.

Делът на тази група възпитаници, наричана още рискова, даже се е нараснал от 16,9 % през 2001 на съвсем 19 % през 2016 година. Към нея спадат доста деца с увреждания, както и от ден на ден деца от мигрантски фамилии. В фамилиите, в които единият родител е с миграционни корени, изоставането на децата постоянно се равнява на към половин образователна година, а в фамилии с двама родители-чужденци изоставането нерядко е даже цяла образователна година, излиза наяве от проучването.

Социалните фактори играят огромна роля

За уменията на децата да четат значима роля играят и избрани обществени фактори – образованието на родителите, броят на книгите в обещано домакинство и приходите на фамилията. Като цяло немските четвъртокласници реализират междинен резултат измежду връстниците си от общо 50 изследвани страни - 537 точки - малко над междинното ниво от 500 пункта. Това обаче е с две точки по-малко, в сравнение с в първото издание на проучването през 2001 година. Двайсет от страните, измежду които и България, усъвършенстват резултата си.

Българските четвъртокласници изпреварват немските си връстници - с общ резултат 552 точки те заемат 11-то място. Така България се подрежда в класацията преди Съединени американски щати, Германия, Белгия, Италия, Австрия, Чехия, Франция и други страни. Като цяло българските възпитаници доста са подобрили своето четене и могат да схващат разнообразни по тема текстове. Нещо повече - те умеят да проучват прочетеното. Това е най-хубавото им достижение в проучването дотук, е представена в медиите да споделя Неда Кристанова - шеф в Центъра за оценяване в предучилищното и учебно обучение към МОН.

На върха на класацията е Русия със междинен брой точки 581, като в челната тройка влизат още Сингапур и Хонконг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР