Има и няколко реалистични алтернативни възможности за доставка на газ.

...
Има и няколко реалистични алтернативни възможности за доставка на газ.
Коментари Харесай

Експертът Христо Казанджиев: Очаквам сериозна злоупотреба с евросредства в газохранилището в Чирен

Има и няколко реалистични различни благоприятни условия за доставка на газ. " Ако връзката Стара Загора - Комотини беше подготвена, България щеше да е в доста по-благоприятна позиция за доставките на газ. България има опция да обезпечи тръбен газ от Азербайджан в размер на 1 милиарда куб. метра, а при избрани условия да се контракти с Гърция квотата им отчасти да бъде пренасочена към България против доставки на полутечен газ. Също по този начин може да се реализира сделка с Турция за техен полутечен природен газ от Мраморно море. Можем да се оправим без съветски нефт ", означи специалистът. И посочи, че в нищожен порядък ще има нарастване на цената на газа и през май.

За него България би трябвало да отстоява своите позиции за контракта за доставка за газ, в това число и при потребност да потърси подпомагане от Арбитража. Не би трябвало да има никакъв резултат от тази скица - единствено ще има подсилване на рублата. Възможно е, само че е малко евентуално Русия да счете това за неспазване на договорите и прекъсване на доставките и ще е в тяхна щета ".

По думите му има квазисхема за заплащане - страната заплаща дължимата сума в долари и я внася в Газпромбанк, по-късно ще има превалутиране в разнообразни курсове на рублата според от съответния търг. " Вероятността да бъде преустановен преноса на газ е доста дребна. В подобен случай в спор с Унгария и Сърбия може да се отделя малко количество на газ за България ", изясни той. И добави, че Европейски Съюз би трябвало да дефинира правила и условия за договаряния за доставка на газ.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР