Има храни, които не допускат безразлично отношение. Родни и екзотични

...
Има храни, които не допускат безразлично отношение. Родни и екзотични
Коментари Харесай

Няма да повярвате: Какво става в тялото, когато ядете люто?

Има храни, които не позволяват безразлично отношение. Родни и екзотични люти подправки оцветяват трапезата и раздрусват тялото от главата до петит е! Вижте какво става в тялото, когато ядете люто?
В мозъка
Капсаицинът, алкалоид в лютите подправки, подтиква производството на ендорфини – хормоните на удоволствието и блаженството , на адреналин и норадреналин, които изгарят захарите и мазнините, и на допамин, който внушава възприятие за заслужена премия. Този хормонален коктейл, създаден в мозъка, ни кара постоянно да посягаме към лютото.

 
В носа
Когато вдишваме горчица, хрян и други люти подправки, лигавицата на носа се раздразва, вълната на аромата „ отпушва ” синусите, а от очите потичат сълзи. Всичко това се дължи на алилизотицианата – летлива молекула, която прониква през дихателните пътища, с цел да доближи нерва, директно обвързван с носа и очите. Вдишваме и започваме да плачем!
В устата
Капсаицинът от пипера пари в устата и подтиква рецептора на топлината. Тялото незабавно дава сигнал да стартираме да пием литри вода, които обаче не служат за нищо, защото няма същинско изгаряне лютият  пипер в никакъв случай не провокира появяването на мехури като при изгарянето. Поефикасни против паренето, което се усеща, са киселото мляко и сметаната.

 Какво става в тялото, когато ядете люто?
В стомаха
Капсаицинът усилва производството на стомашна киселина , което не съставлява проблем, в случай че лигавицата на стомаха е в положително положение. Освен това форсира храносмилането и унищожава микробите, намиращи се в храната. Това изяснява за какво по традиция по-люти са ястията в топлите страни, където има повече санитарни опасности за продуктите.
За сърцето
Ако страдате от хипертония или задържане на вода в организма, както и в случай че се лекувате с кортизон, заменете солта с пипер или  къри. Но това е допустимо, когато си готвите сами. В ресторанта лютите ястия постоянно са и много солени. Внимавайте също с готовите смесени подправки, които също съдържат сол – четете етикетите.

 
За фигурата
Лютото основава чувство за задоволеност и ядем по-малко . Освен това то подкрепя изгарянето на калориите, като усилва главния метаболизъм. Това се дължи още веднъж на капсаицина, който форсира сърдечния темп и покачва телесната температура. Най-общо казано, подправките разрешават да консумираме по-малки количества храна и по този начин в тялото попадат по-малко сол, мазнини и захари.
За кожата
Консумацията на люто усилва потенето, с което се подтиква кръвообращението в кожата и отделянето на мъртвите епителни кафези. Но директният контакт на лютите подправки с кожата е нежелан. Никога не пипайте очите си, откакто сте ги докосвали.
 Какво става в тялото, когато ядете люто? В тоалетната
Рецепторът на топлината е деен по цялата храносмилателна лигавица, чак до ануса. Поради това прекаляването с лютите храни може да провокира проблеми, да вземем за пример поява на хемороиди. Освен че нервира лигавицата, лютото е и лаксатив. Може би сте от хората, които не са чувствителни дотам към горещите подправки – това значи, че тялото ви се е приспособило към капсаицина и не го счита за заплаха.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР