Има хора, които с лекота усвояват математиката и с удоволствие

...
Има хора, които с лекота усвояват математиката и с удоволствие
Коментари Харесай

10 интригуващи факта за математиката

Има хора, които с лекост усвояват математиката и на драго сърце вземат решение математически задания. Има и такива, които я ненавиждат още от времето, прекарано в учебно заведение и в никакъв случай не съумяват да я схванат и харесат.

Всички ние се раждаме с разнообразни способности и гении, които дефинират живота и развиването ни в бъдеще. Математиката обаче участва непроменяемо на всички места към нас. Дори и да се определяте като безспорни хуманитаристи и да не разбирате нищичко от математика, идващите 10 обстоятелството ще ви заинтригуват, обогатят и забавляват.

1. Откритието на концепцията за нулата е направено в Древна Индия. Това е гражданска война в региона на математиката. Най-старата отпратка към цифрата нула е открита в индийски ръкопис от трети век. В съветската математика и литература нулата не се отнася към редицата с естествените цифри. На Запад обаче нулата участва в доста такива цифри.

2. Известната София Ковалевска – първата жена член-кореспондент на Академията на науките на Санкт Петербург, се сблъскала с математиката още като дете. В нейната стая нямало тапети, а единствено лекции и калкулации на учения Михаил Остроградски.

3. Абрахам дьо Моавър е британски математик . Той бил на напреднала възраст, когато забелязал, че всяка нощ продължителността на съня му се усилва с 15 минути. Така решил да сформира аритметична градация и пресметнал точната дата, когато би достигнала 24 часа. Датата била 27 ноември 1754 година – деня на неговата гибел.

4. В математиката на религиозните евреи по всевъзможен метод се заобикаля християнската символика и знаци, наподобяващи на кръст . Това е повода учениците в някои учебни заведения в Израел да употребяват обърната писмен знак „ т ”, на мястото на знака „ плюс ”.

5. Серийният номер на евробанкнотите е формиран от 11 числа предхождани от писмен знак . За да проверим достоверна ли е банкнотата е нужно да използваме обикновена математика. Просто би трябвало да сменяем буквата с цифрата, на което подхожда в британската писменост и да съберем всички числа до приемането на едно число. Ако полученото число е 8, то банкнотата е същинска.

 10 завладяващи обстоятелството за математиката

6. Съществуват разнообразни догатки за какво Алфред Нобел не е присъединил математиката в листата с научни дисциплини, които са отличени с премия . Една от версиите е, че при основаването на Нобеловите награди към този момент е имало самопризнание за математика, което било под егидата на шведския крал. Друго съмнение е, че тази просвета е чисто теоретична и не основава значими за човечеството изобретения.

7. Джордж Данцинг е един от най-хубавите американски математици . По времето, когато бил студент, той просрочен за една от лекциите и помислил, че дилемите написани на дъската са за домашно. Те му се сторили малко по-трудни от останалите, само че в последна сметка съумял да ги реши. Когато занесъл решените задания на преподавателя си, схванал, че това са две нерешени до тогава статистически уравнения, над които доста учени се трудили години наред.

8. В Азия цифрата 4 носи злощастие . В страни като Китай, Виетнам, Корея, Тайван и Япония, произнесено на всеослушание това число звучи като „ гибел “ и по тази причина 4 се заобикаля по всевъзможен метод. В Сингапур производител на първокласни коли трансформира името на „ Алфа Ромео “ модел 144, с цел да може да има купувачи. Ако посетите Япония, няма да видите 4-ти етаж в домовете им, нито празник маркиран на 4-ти. И в случай че си мислите, че азиатците са просто суеверни – статистиката сочи, че хората в Япония и Китай умират най-често на четвърто число от месеца.

9. През 1897 година в щата Индиана бил направен законопроект, в който било посочено, че цифрата Пи е равно на 3,2 . За благополучие академични преподаватели взели отношение по тематиката и след намесата им законопроекта бил анулиран и не достигнал до статута на закон.

10. Ако съберем всички цифри на рулетка в казиното ще получим сума равна на „ Числото на дявола ” – 666.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР