Има готварски грешки, които могат да направят храната по-малко здравословна

...
Има готварски грешки, които могат да направят храната по-малко здравословна
Коментари Харесай

СЗО посочи грешките при готвене, които могат да направят храната токсична

Има готварски неточности, които могат да създадат храната по-малко здравословна за ястие.

Световната здравна организация (СЗО) декларира, че храни, съдържащи нездравословни бактерии, вируси, паразити или замърсители, могат да причинят над 200 болести.

Една от най-честите аргументи за отравяне е салмонелата, която заразява над 91 000 души годишно в Европа. Има обаче и други патогени като кампилобактер, ешерихия коли, клостридиум перфрингенс и листерия моноцитогенис.

Бактериите, които гълтаме посредством храната, се придържат към чревната стена, където бързо се развъждат или създават отрови в храната, които могат да причинят отравяне след усвояване.

Това води до разнообразни храносмилателни проблемин - от гадене и повръщане до диария и стомашни конвулсии. Понякога признаците могат да бъдат по-тежки и да причинят трайни последствия за здравето.

За да се понижи появяването на тези болести, в Европейския съюз работи система за сигурност на храните, която е една от най-безопасните в света и по която работят доста специалисти от цяла Европа, показват от СЗО.

Бактериите салмонела нормално се срещат в яйца, непастьоризирани млечни артикули и сурово месо. Затова тези артикули би трябвало да се подготвят при температури над 70°C, с цел да се отстранен рисковите микроорганизми посредством термична обработка.

Специалистите предизвестяват, че би трябвало да обърнем особено внимание на това, в случай че готвим за бременни, деца или възрастни хора, тъй като тези групи са по-чувствителни заради по-слабия си имунитет.

Учените показват и какъв брой значимо е храните да се съхраняват вярно, в сходство с инструкциите на опаковките. Температурата в хладилника би трябвало да се поддържа под 5°C, защото по-високите температури усилват риска от развиване на бактерии.

Зехтинът би трябвало да се съхранява в тъмни бутилки, затворени и надалеч от топлота.

„ Зехтинът има доста хлорофил, който е сензитивен към светлина. Ако изложите хлорофила на светлина, той ще се трансформира в други съставки, които не желаете във вашия зехтин и антиоксидантите, които съдържа, ще бъдат унищожени. "

Поради натоварения си график постоянно търсим най-бързия метод за топене на храната, по тази причина я размразяваме на стайна температура и от време на време в гореща вода.

Най-добрият метод е да ги размразите в хладилника за няколко часа, преди да ги сготвите, поучават специалисти по сигурност на храните. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР