Има гобален дефицит от 5,9 милиона медицински сестри, съобщиха от

...
Има гобален дефицит от 5,9 милиона медицински сестри, съобщиха от
Коментари Харесай

Недостиг на 5,9 милиона медицински сестри в световен мащаб отчита СЗО

Има гобален недостиг от 5,9 милиона медицински сестри, оповестиха от Световната здравна организация (СЗО) в отчетът им " The State of the World's Nursing 2020 ". Най-големи са пропуските в страни в Африка, Югоизточна Азия, района на Средиземноморието и някои елементи на Южна Америка.

Докладът дава изчерпателен взор върху най-големия съставен елемент на здравната работна мощ. Констатациите разпознават съществени пропуски в работната мощ, особено в каузи на медицинските сестри, които съставляват повече от половината от всички здравни служащи по света, предоставящи жизненоважни услуги в цялата здравна система. В исторически проект, както и през днешния ден, медицинските сестри са отпред на битката с пандемията, която заплашва здравето по целия свят. По целия свят те показват своето съчувствие, смелост и храброст, до момента в който се борят с пандемията от COVID-19: в никакъв случай до момента тяхната значителност не е била по-ясно демонстрирана.

„ Сестрите са гръбнакът на всяка здравна система. Днес доста медицински сестри се оказват на първа линия в борбата против Covid-19 “, сподели доктор Тедрос Адханом Гебрейесус, изпълнителен шеф на СЗО. „ Този ​​доклад е извънредно увещание за неповторимата роля, която играят те, и пробуждане, с цел да се подсигурява, че получават нужната поддръжка, с цел да поддържат света здрав. “

Докладът на Световната здравна организация (СЗО) в партньорство с Международния съвет на медицинските сестри (ICN) и Nursing Now разкрива, че през днешния ден в света има малко под 28 милиона медицински сестри. Между 2013 и 2018 година броят на медицинските сестри се е увеличил с 4,7 милиона. Но, все пак, броят им не е задоволителен и се отчита глобален недостиг от 5,9 милиона.

Повече от 80 на 100 от медицинските сестри по света работят в страни, в които живее половината от популацията на света. И всяка осма здравна сестра практикува в страна, друга от тази, в която е родена или подготвена. Застаряването, като обща демографска тенденция дава отрицателен резултат и при тази специалност: една от шест медицински сестри в света се чака да се пенсионира през идващите 10 години.

За да се предотврати дефицитът в международен мащаб, отчетът пресмята, че страните, които сега записват недостиг на този вид здравни експерти, би трябвало да усилят общия брой приключили медицински сестри приблизително с 8% годишно, дружно с добави тласъци да бъдат наети и арестувани в здравната система. Това би коствало почти 10 $ на глава от популацията годишно.

Около 90 % от всички медицински сестри са дами, само че малко от тях са на висши управителни позиции в опазването на здравето - по-голямата част от тези длъжности са заети от мъже. Докладът демонстрира, че когато страните дават опция на медицинските сестри да поемат управителна роля, изискванията за сестри се усъвършенстват.

Посланието на отчета е ясно: държавните управления би трябвало да влагат в всеобщо ускорение на образованието за медицински сестри, би трябвало да основават работни места за тях и благоприятни условия за лидерски позиции. Без медицински сестри, акушерки и други здравни служащи страните не могат да завоюват борбата против ковид или да реализират универсално здравно покритие!

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР