Има формални критерии за влизане на всяка една страна за

...
Има формални критерии за влизане на всяка една страна за
Коментари Харесай

Прогноза на Пеканов кога реално може да влезе България в еврозоната

Има официални критерии за влизане на всяка една страна за влизане в еврозоната, въпрос на време е България да ги извърши.Има ниски дефицити и откакто премине енергийната рецесия, отново ще има ниски дефицити.Критерият за инфлация остава, само че тя по този начин или другояче ще се успокои.Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година.

Това сподели служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по време на експертен спор по тематиката „ България подготвена ли е за еврозоната? ", съобщи БГНЕС.

Пеканов съобщи, че България е член на Европейски Съюз от 15 година, а българските жители и бизнес постоянно вършат транзакции в лв. и в евро. Той акцентира, че над 1,5 милиарда евро се изпращат в България, само че при превалутирането се губи част от сумата.

„ Българската стопанска система се движи с тази на еврозоната, което значи, че ние сме подготвени ", означи служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства. Пеканов акцентира, че еврото се оправи с една тежка рецесия, с пандемията и прочие, като добави, че е уверен, че българската стопанска система е подготвена, ще даде подтик, който ще подсигурява благосъстоянието на българските жители.

" Дали България е подготвена да влезе, не е въпрос на персонално мнение ", съобщи икономистът Лъчезар Богданов и добави, че предходната година България беше с по-висока инфлация от прага, а през днешния ден цената на инфлацията е 14%.

" Няма да стане по-лесно, да, инфлацията ще спада, само че няма да стане май месец ", акцентира той.

Богданов съобщи, че има проблеми, които могат да изникнат, в случай че се контролират цените, Данък добавена стойност може да се вдигне. " Насоките на Европейски Съюз са, че България би трябвало да влезе в критериите, а все още лихвеният % дава отговор на критерия. Заявката, че страната отива към банкрут, е показателна за неготовността ", разгласи той.

" Политиката е значима, с цел да се изпълнят тези критерии. Готовността значи работа ", безапелационен е икономистът.

" Няма такова нещо, като просто да е подготвена. Според член 101 от контракта за присъединение се прави оценка, по-късно има решения на Съвета. Има протокол, който ясно слага какви са критериите ", сподели още Богданов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР