Има една класическа история, приписвана на германския писател и носител

...
Има една класическа история, приписвана на германския писател и носител
Коментари Харесай

Могат ли амбиция и щастие да са в съюз?

Има една класическа история, приписвана на немския публицист и притежател на нобелова премия за литература Хайнрих Бьол за мексикански риболовец, който споделя на минувач, че лови риба по няколко часа всеки ден, с цел да устоя фамилията си, а по-късно си почива, прекарва време с роднините си и свири на китара в компанията на своите другари.

Въпросният минувач е американски управител. Той му показва проект, съгласно който в случай че отделя повече време за лов на риба, с цел да купи по-големи лодки, след 20 години ще управлява риболова по цялото крайбрежие. Рибарят пита за какво би трябвало да прави това, а американецът му дава отговор, че в последна сметка той може да продаде компанията си, да направи милиони, да си купи дребна рибарска лодка, да лови няколко часа всеки ден, да си почива, да прекарва време със фамилията си и да свири на с неговите другари.

Тази история показва съществуващия конфликт сред това да си благополучен с това, което имаш в този момент, и, да бъдеш повече и да придобиваш повече. Идеята е е, че когато имате упоритости, вие поставяте на карта сегашното си благополучие с вярата, че ще бъдете щастливи в бъдеще, когато в действителност може просто да имате всичко, от което се нуждаете, още в този момент.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР