Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през

...
Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през
Коментари Харесай

Николай Костов: Липсват масови антибиотици за деца и възрастни


Има двойно покачване на пазаруването на антибиотици за деца през декември 2022 година спрямо 2021 година

Няма реекспорт и аргументите за дефицит на медикаменти са логистични и индустриални, както и увеличеното ползване. Има двойно покачване на пазаруването на антибиотици за деца през декември 2022 година спрямо 2021 година и 10 пъти повече от 2020 година. Липсват всеобщи антибиотици както за деца, по този начин и за възрастни, както и противогрипни средства. Това сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов по NOVA NEWS.

Според него медикаментите липсват в складовете. „ Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в идващите дни, тъй като в част от дистрибуторите към този момент ги няма. У нас бяха импортирани изключително инсулин, будезонид и вентолин. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и индустриални проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи “, счита той.

По думите му дистрибуторите би трябвало да заявят по-рано по-големи количества, само че това не е направено. „ Лошото е когато съществени антибиотици ги няма на пазара, той става като домино. Замествайки го, другите лекарства също се изчерпват. Ще се обострят нещата с антибиотиците поради увеличение на заболеваемостта “, предвижда Костов.

Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти опроверга изказванието, че липсва всеобщ антибиотик. Те настояват, че няма сигнали за липса на инсулин, само че признават, че в Съединени американски щати също има дефицит на медикаменти поради логистични проблеми, а не поради паралелната търговия. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР