Има документ на ЕК, от който става ясно, че сделката

...
Има документ на ЕК, от който става ясно, че сделката
Коментари Харесай

"Шпигел": Сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали

Има документ на Европейска комисия, от който излиза наяве, че договорката на Европейски Съюз с Турция за бежанците може да се провали. Това се твърди в обява на немското издание "Шпигел ".

Не всички членки на общността считат да платят втората част от паричната помощ за Анкара, макар че се договориха за това на срещата с Ердоган във Варна, се споделя още в обявата.

Договорът сред Европейския съюз и Турция беше подписан преди две години. Според него при затваряне на границата Анкара ще получи помощ от 6 милиарда евро на два транша, които се заплащат по схемата една трета от Европейски Съюз, две трети от страните-членки, като всяка членка заплаща сума съгласно броя на популацията и бюджета си.

Разследване на сп. "Шпигел " и медийните му сътрудници от Мрежа за европейско проверяващо съдействие обаче демонстрира, че надалеч не е несъмнено кой ще заплати втората сума от 3 милиарда евро. Журналистите са се добрали до документи и кореспонденции на Брюксел с държавите-членки, в които се спори за това дали изобщо да се превежда тази сума. Много страни-членки напряко отказали да се включат във втория транш. Като причина показали несъблюдение на контракт от страна на Турция, която се заела с част от парите да построи учебни заведения и лечебни заведения, само че към този момент не го е направила. В общо писмо до Брюксел Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия упорстват вторият транш да се заплати напълно от бюджета на Европейски Съюз. Юнкер е отхвърлил предлагането им. В резултат на това и на изчезналата бистрота при ръководството на парите, отпуснати на Турция, някои страни-членки даже заплашили, че ще излязат от контракта с Турция.

В същото време от документите излиза наяве, че Анкара си прави проекти даже и за трети транш пари от Европейския съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР