Има дни, в които човек има чувството, че работата просто

...
Има дни, в които човек има чувството, че работата просто
Коментари Харесай

Работата просто няма край...

Има дни, в които човек има възприятието, че работата просто не свършва. Вашия началник ви е упълномощил нова задача, която би трябвало да бъде приключена в къс период, не сте зачеркнали даже половината, от листата си с задължения за деня, а имейла ви е цялостен със известия от ваши сътрудници, които се нуждаят от помощта ви.

Когато сте затрупани с толкоз отговорности, мъчно може да си свършите работата в точния момент, а още по малко по първокласен метод. Усещането за невъзможност, което човек изпитва в тези обстановки, идва от по този начин наречения закон на Йеркс-Додсън. Разработен от психолози Робърт М. Йеркс и Джон Дилинджъм Додсън през 1908 година, този закон в логиката на психиката изяснява връзката сред напрежението и успеваемостта при осъществяването на дилемите.

В най-общи линии, двамата психолози потвърждават, че продуктивността на човек пораства при физиологическа или психическа възбуда(или напрежение), само че единствено до опредено равнище. Когато равнищата на стрес обаче станат прекомерно високи, успеваемостта спада внезапно. Именно това се случва, когато сте затрупани с прекалено много задания и не знаете от къде да започнете. Тайната на триумфа в работата е в постигането и запазването на умерено равнище на натоварване.

Намалете разхода си на сила

Първото нещо, което би трябвало да извършите, в случай че се чувствате затрупани от работа, е да се успокоите. Докато не намалите равнищата си на възбуденост и напрежение, няма да можете да изпълнявате дейно дилемите си.

Именно в тези случаи централно място заема ролята на практиките за релакс. Те ви обезпечават един дребен оазис, който ви разрешава на несъразмерните равнища на енергия(които психолозите назовават превъзбуда) да се разсеят. Затворете очи за минута. Поемете дълбока глътка въздух и преброите до 10. Прекъснете цикъла от мисли за работата, като се концентрирайте върху нещо различен.

Има обаче моменти, в които даже тези техники за релакс не оказват помощ. Някои хора не могат да се провиснал, колкото и да се стараят да не помнят за отговорностите си. Алтернативния метод в тези случаи е физическата интензивност. Отделете няколко минути, с цел да се разноските пред офиса. Ако постройката, в която работите има фитнес, може да извършите къса подготовка за кардио. Комбинацията от физически извършения и игнорирането на мислите за работа може да ви помогне да достигнете оптималното равнище на напрежение, при което сте най-ефективни.

Концентрирайте се

След като намалите равнищата на стрес до по-поносими, фокусирайте вниманието си върху значимите задания, които смятате, че може да завършите за най-кратък интервал от време. Започването на деня с някакъв триумф, даже и да дребен, може да бъде извънредно мотивиращо.

След като изберете задачата, върху която да се концентрирате, би трябвало да се абстрахирате от всички външни фактори, които може да ви разсеят от нея. Затворете страницата с вашите имейли(стига да нямате потребност от тях за осъществяването на съответната задача), изключете звука на телефона си и затворете вратата на офиса си(ако имате такъв).

Ако след всичко това към момента не можете да се концентрирате върху работата, пробвайте да разделите задачата на 5-10 минутни интервали на работа на цялостен фокус, в които не вършиме безусловно нищо друго, с изключение на да работите по съответния план. Сред като разбиете задачата на части, намерете най-малките и елементарно изпълними от тях и пробвайте да ги извършите първи. Веднъж откакто започнете да чувствате, че сте постигнали прогрес, завършването на задачата ще стане доста по-лесно и ще получите нужната мотивация, с цел да се справите с другите отговорности за деня.

Разтоварете се

Ако имате чувството, че получавате повече задания, в сравнение с можете да извършите, то е пристигнало време да поговорите с вашия началник за работното ви натоварване.

Понякога може да бъдете по-ефективни в работата, в случай че просто внесете леки промени в метода към нея. Всеки чиновник би трябвало да се научи да балансира сред вложените старания и качеството на осъществяването. Обикновено, колкото повече време влагате в една задача, толкоз по-качествен е крайния артикул, който получавате. Има обаче случаи, в които от вас не се изисква да създадете съвършения артикул, а да се справите бързо със задачата. Иначе казано, може да вложите по-малко време в дадена задача и да постигнете резултати, които са задоволително приемливо. Тук идва и ролята на вашия началник, който може да подчертава върху аспектите от вашата работа, на които можете да си позволите да отдавате по-малко внимание, без да нанесете обилни вреди върху качеството на крайния артикул.

Освен това, вашия началник може да ви даде съвет за по-ефективни и лесни способи за осъществяването на задачата.

И на последно място, само че не и по значение, вашият началник може просто да не осъзнава мащаба на работното натоварване, на което сте изложени. Когато споделите с шефа си, че имате прекалено много задания, може да го убедите да ви освободи от част от тях и да ги разпореди на някой различен.

Способността да се разтоварвате от дилемите може да бъде значима и в по-късните стадии на вашата кариера, когато може да замете управническа позиция. Тогава ще би трябвало да делегирате значими планове на вашите подчинени. Може би те няма да се оправят с тях токова добре, колкото вие бихте могли, само че с малко контрол и поддръжка тяхната работа може да се усъвършенства и да доближи мечтаните от вас равнища на качество.

.....................

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР