Има бум на коронавирус. Голяма част от случаите не са

...
Има бум на коронавирус. Голяма част от случаите не са
Коментари Харесай

Лекар: Има бум на коронавирус, случаите не са диагностицирани

Има взрив на ковид. Голяма част от случаите не са диагностицирани. Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria д-р Виктория Чобанова, ръководител на сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

По думите й, инфекцията ще стане наш сателит оттук насетне, както грипът. Време е към този момент да свикнем с това и да не вършим нервност. В момента болестта протича леко. Огромната част от новите заболели или са към този момент са преболедували или са имунизирани. Това към този момент не е болестта с онази тежест от 2020 година, когато лечебните заведения бяха цялостни и в реанимациите не можеше да се влезе. Вече нямаме такива тежки случаи, тъй като имаме групов имунитет, сподели доктор Чобанова.

" Много по-важно е Здравната каса да се опита да изясни на хората, че би трябвало да дойдат на профилактичен обзор и да си управляват хроничните болести, в сравнение с да покриват проби за Ковид-19, които сега костват към десетина лв. ", сподели доктор Чобанова.

" В момента, в случай че би трябвало да бъдете изследвани и дойдете при мен, аз би трябвало да ви изпратя на пулмолог, който да ви назначи тест. След това би трябвало да се върнете при пулмолога и от пулмолога – при мен. Цялото това разкарване нито е по-евтино, нито е медицински обосновано. В най-заразната си фаза да обиколите, с изключение на лекаря, при който сте отишли, още двамата-трима ", изясни експертът.

В момента хората оздравяват по-бързо и от позиция на епидемиологията е рационално да се понижи карантината, сподели още лекарят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР