Има буквално десетки видове птици по целия свят. Някои от

...
Има буквално десетки видове птици по целия свят. Някои от
Коментари Харесай

Най-редките птици, за които може би не сте и чували

Има безусловно десетки типове птици по целия свят. Някои от тях са толкоз постоянно срещани, че сме привикнали дотам с тях, че изобщо не им обръщаме внимание. Други обаче въпреки и редки са добре известни от излетите ни измежду природата или телевизия и интернет.

Срещите с тях са вълнуващи несъмнено, само че не и невъзможни. Има обаче трета група птици. Те са редки до степен, че съвсем са се изличили от човешките мемоари и за тяхното битие можем да разберем единствено в някои изостанала енциклопедия. Въпреки това те не престават да съществуват и до през днешния ден, без да се включили към големия лист с изчезнали животни.

Прочетете повече за най-редките птици, за които може би не сте и чували

Зъбат гълъб

Също прочут като манумеа, този тип гълъб се среща единствено на остров Самоа. Характерно за него характерните израстъци по долната част на човката, които наподобяват на зъби. Поради продължаващата загуба на местообитания, лов и инцидентни циклони, както и въздействието на въведените типове като свине, кучета, плъхове и котки, тази рядка птица се прави оценка като сериозно застрашена и през днешния ден от нея са останали единствено няколко стотици човеци оживели в дивата природа.

Гигантски ибис

 Най-редките птици, за които може би не сте и чували Снимка: ariesa66 Pixabay

Ибисите са грациозни и красиви блатни птици. Най-голям техен представител е гигантския ибис, чиито размер е двойно по-голям от останалите представители на фамилията. Заради красивото си оперение и за жалост вкусно месо, през днешния ден този тип е съвсем изтребен и може да се види единствено в дребен мочурлив регион на Северна Камбоджа и в парка Йок Дон в Южен Лаос.

Африкански лешояд

Днес са останали по-малко от 10 хиляди африкански лешояда, населяващи само района Сахел, в централна Африка. В предишното птицата е била публикувана в по-голямата част на континента. Размаха на крилете на този тип лешояд е близо 3 метра и неотдавна бе потвърдено, че това е птицата, която е способна да лети на най-голяма височина – почти 12 хиляди метра.

Белобрада чапла

 Най-редките птици, за които може би не сте и чували Снимка: MabelAmber/pixabay.com

Също известна и като императорска чапла, този тип обитава подножието на източните Хималаи в Индия, североизточна Бангладеш, Бирма и Бутан. Въпреки че живее в такива отдалечени и труднодостъпни региони, популацията е намаляла фрапантно и типът е съществено заплашен от изгубване. Причините са известно - нарушение или утежняване на местообитанията.

Рогат кракс

Също известна като шлемоглаво кракси, този тип рядка птица е от фамилията патици. Живее във влажните тропически и субтропически гори на Боливия. Краксът близо два пъти по-голям от елементарна патица. Има черни пера, а признак, кактоимето приказва е израстъка сходен на рог на челото.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР