Има болници, които от август ще получават по-малко средства за

...
Има болници, които от август ще получават по-малко средства за
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Процент от всеки един допълнителен лев в здравеопазването трябва да отива за заплати

Има лечебни заведения, които от август ще получават по-малко средства за активността си. Това сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров в изявление за Zdrave.net.

По думите при някои повода е в нежеланието да им се “казва” по какъв начин да разпределят възнагражденията за личния състав си, а при други – поради общото им тежко финансово положение и фактът, че и до момента за работна заплата са отделяли над 70-80% от приходите си.

„ Искам да кажа на всички, че това, което от години се случва в системата на образованието, би трябвало да се приложи и в системата на опазването на здравето. В образованието образователните заведения се финансират през цена за записан възпитаник. Или: колкото повече възпитаници има записани с толкоз повече средства разполага. И във опазването на здравето метода на възнаграждение е същия - колкото повече пациенти са потърсили обещано лечебно заведение, толкоз повече средства получава то.

Разликата е, че в продължение на 10 години в образованието годишното нарастване на средствата в бранша, се даваше, не на база съмнение, че може да има повече възпитаници, а се смятаха действително какъв брой възпитаници има в България и нарастването отиваше за повишение на цена за всеки действително записан възпитаник. Паралелно, това се обвързваше и с тъкмо избран % нарастване на фонд работна заплата в системата. В опазването на здравето, за жалост, се получи противоположното – за същия интервал от 10 години, всяка година нарастването на средствата за отиваше в хипотетично нарастване на броя пациенти, нараснал брой заложени проучвания и хоспитализации, без да бъде обвързано с условие каква част от тези средства наложително би трябвало да бъдат насочвани към фонд Работна заплата “, сподели доктор Маджаров.

„ И по този начин през днешния ден сме очевидци на по-добро възнаграждение и липса на напрежение измежду работещите в просветителния бранш, а опазването на здравето се оказа най-изостаналият бранш във връзка с заплатите. И това е горчивата истина. Сега към този момент всички би трябвало да схванат и да одобряват, че всеки един лев, който се прибавя към до момента разходваните средства, сигурно ще би трябвало да отива не към предвиждания за увеличение на броя пациенти, нови прегледи и нови проучвания, а към повишение на цената на единичната активност, което нарастване от своя страна би трябвало да е обвързано и с процентно нарастване и на фонд Работна заплата.” безапелационен беше ръководителят на БЛС.

Интервюто с доктор Маджаров очаквайте утре
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР