Има блокирани 50 българи в Москва, тъй като България затвори

...
Има блокирани 50 българи в Москва, тъй като България затвори
Коментари Харесай

Теодора Генчовска: 50 българи са блокирани в Москва

Има блокирани 50 българи в Москва, защото България затвори въздушното си пространство за самолети на съветската федерация и Русия вкара реципрочна мярка, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг през днешния ден.

Това, което сме инструктирали посолството на България в Москва, е да обезпечи настаняване на тези жители в хотел, като редом с това се приготвя извозването им по сухопътна линия в посока най-близките страни - по всяка възможност Латвия и Естония, следва това да бъде конкретизирано, уточни министърът. Тя заяви и една, по думите й, последна информация - преди малко ректорът на Техническия университет в София е предложил да обезпечи спомагателен банкет на студенти и възпитаници от Украйна като за задачата ще бъде поискано увеличение на квотите за приемане на искащите студенти и възпитаници. Ректорът предложи те да бъдат настанени в общежития, само че това занапред ще бъде разисквано в Министерския съвет, сподели Генчовска.

Тя сподели, че още на последния Съвет на външните министри на Европейски Съюз е имало включване на министъра на външните работи на Украйна, който е отправил апел към всички страни-членки да подкрепят Украйна с филантропична помощ. От през вчерашния ден БЧК пое самодейността, основана е организация, цялата номенклатура с настояванията е на уеб страницата на Външно министерство, осведоми министърът. Българската страна ще обезпечи превоза на филантропичната помощ до границата с Румъния и там към този момент румънските управляващи ще я придвижат до Украйна.

На въпрос за евакуацията на българите от Киев Генчовска сподели, че рейсовете се намират още отвън Киев, защото в украинската столица към момента има комендантски час и на този стадий извеждането на българите от там е невероятно. Ще определим сборен пункт за нашите жители в Киев, незабавно когато това е допустимо, сподели външният министър.

Попитана желана ли е от страната ни военна помощ от Украйна, Генчовска сподели, че има нота, която е била връчена от украинския дипломат у нас на Министерството на защитата с изброяване на номенклатура. Колегите от Министерството на защитата работят по нея, допускам, че в най-скоро време ще бъде взето решение какво тъкмо ще бъде доставено на Украйна, сподели още външният министър.

На въпрос безвредно ли е хората в Украйна да пътуват с персоналните си коли, от Външно споделиха, че е по-добре първо да се свържат с българското посолство в Киев и с по-късно да се подхващат такива пътувания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР