Има бебета, които страдат от неонатална хипогликемия още при раждането.

...
Има бебета, които страдат от неонатална хипогликемия още при раждането.
Коментари Харесай

Трябва ли да ни притеснява ниската кръвна захар при кърмачето

Има бебета, които страдат от неонатална хипогликемия още при раждането. В множеството случаи това положение поражда, когато зареждането с кърма закъснява.

Ниската кръвна захар при кърмачетата е постоянно срещано заболяване, което в множеството случаи не би трябвало да ви тормози. Известно е още като неонатална хипогликемия, защото бебетата се нуждаят от кръвна захар (глюкоза) за сила и вярно действие на мозъка. Преди раждането те получават тази глюкоза през плацентата, само че откакто се отделят от майката, имат потребност да я набират към този момент от кърмата или приспособеното мляко.

Кои са аргументите за ниската кръвна захар

1. Има прекалено много инсулин в кръвта.

2. Бебето не създава задоволително глюкоза.

3. Бебешкото тяло употребява повече глюкоза, в сравнение с създава.

4. Бебето не може да се храни задоволително, с цел да поддържа равнището на глюкозата високо (това е постоянно срещано, в случай че кърмата не потича веднага)

Неонаталната хипогликемия поражда, когато глюкозата в кръвта на новороденото предизвиква признаци или е под равнището, което се смята за безвредно за възрастта на бебето. Това се случва при почти 1-3 на всеки 1000 раждания.

Има ли рискови фактори

Ниската кръвна захар е по-вероятна при кърмачета с един или повече от следните рискови фактори:

1. Родено преди термин.

2. С тежка зараза или в случай че се нуждае от О2 след раждането.

3. Майката е с диабет.

4. Има занимателен напредък в утробата.

5. По-малко или по-голямо от гестационната си възраст.

Как да реагирате

Бебетата с ниска кръвна захар би трябвало да получават в допълнение кърма или приспособено мляко. Понякога през устата или интравенозно се влива глюкоза, само че това става единствено и под лекарско наблюдаване и при характерни условия.

Лечението стопира, когато равнищата на кръвната захар се възстановяват. Това може да се случи единствено след няколко часа, само че може да са нужни и дни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР