Има 24 фактора, които са най-важни за съвместимостта в една

...
Има 24 фактора, които са най-важни за съвместимостта в една
Коментари Харесай

Ще го бъде ли бракът ви зависи от тези 24 неща

Има 24 фактора, които са най-важни за съвместимостта в една връзка. Това твърди ново изследване, което интервюира разнообразни хора и уточни 24 неща, в които е най-важно сътрудниците да са постигнали единодушие, с цел да има връзката им дългогодишен късмет за живот.
„ Повечето изследвания в тази област са склонни да се концентрират върху мечтаните характерности на сантиментален или полов сътрудник или общи мечтани характерности в границите на една връзка “, споделя създателят на проучването Алесия Марчи от университета в Падуа пред PsyPost. „ Целта на нашето изследване беше да разберем по-добре ролята и дефиницията за съгласуемост в границите на романтични/сексуални връзки. Така че ние непосредствено питахме хората по кое време биха споделили, че имат съгласуемост с евентуален сътрудник. “
Няма да ви държим в напрежение повече. Това са факторите, за които изследването заключава, че са най-важни:
метод на живот;възгледи;емоции;произход;общителност;романтизъм;морал;семейство;храна;сензитивност;социален статус;религия;комформизъм;свободно време;външен вид;работа;конфликт;емпатия;чувство за хумор;жилище;езикова култура;интелект;ентусиазъм;активност.
Като се има поради, че създателите на анкетата са почнали със 153 вариации, това в действителност е много скъсен лист. Проучването включва 274 италианци на междинна възраст 28 години, множеството от които са хетеросексуални, необвързани и в никакъв случай не са имали брак.

Сред първите най-важни неща, по които е значимо сътрудниците да имат съвпадения, съгласно интервюираните, са сходните метод на живот, моралът и възгледите по значими въпроси. Участниците в запитването наредили по-късно обучение, вяра и просветеност като по-малко значими.„ Споделянето на сходни полезности, възгледи и метод на живот с колегата евентуално е по-важно, в сравнение с си мислим. Да си приличаме в личностни фактори, в музикални желания или занимание може и да не е толкоз значимо, колкото сме си представяли в фантазиите си “, споделя Марчи.
Изследването демонстрира и нещо, което не е изненада - за дълготрайна връзка хората търсят много съвпадания с колегата, за краткотрайна - участниците се интересуват най-много от намиране на допустим контакт въз основа на разсъдък и външен тип.
Мъжете повече държат на приликите в страстите и интензивностите, до момента в който дамите са по-взискателни - търсят пасване в метода на живот, възгледите, морала, единомислието, външния тип и съпричастността.
За да задълбочат своя разбор, създателите на проучването присъединили и премерване на разнообразни „ любовни стилове “, с цел да видят дали желанията на хората към евентуален сътрудник са в сходство с техните персонални подходи към романтичността. Социолозите употребявали италианския превод на психически въпросник, наименуван „ Скала за любовни настройки – къса форма “. Анкетираните били категоризирани съгласно отговорите си в един от петте любовни стила: Ерос, Лудус, Стордж, Прагма, Мания и Агапе.
Ерос е обвързван със буйни и интензивни страсти и предпочитание за романтика. Лудус сплотява тези, които възприемат по-игрив и неналожителен метод към новите връзки. Стордж се отнася до по-дълбока връзка, която прераства от другарство в по-романтични усеща. Хората, избрали Прагма са склонни да възприемат и следват извънредно логически и удобен метод. Мания е тъкмо това, което си мислите – бурно влакче от страсти, податливост към  ревнивост и владеене, обсесия, съзависимост. Избралите Агапе имат вяра в безкористната и алтруистична обич, със мощен фокус върху благосъстоянието на сътрудниците. 
Авторите открили, че любовният жанр на индивида въздейства върху факторите за съгласуемост, които той счита за най-важни. Например, някой, който е посочил  Ерос като знак за любовен жанр, е по-вероятно да си показва за значимо във връзката сходството в визиите за романтика, възторг и възприятие за комизъм. Избралите Агапе като любовен почерк в действителност съвсем са нямали искания към колегата си, даже и да се отличава от тях по възгледи и обществен генезис. 
Изследването е оповестено в Personality and Individual Differences.Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР