Има 1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, но

...
Има 1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, но
Коментари Харесай

Доц. Кунчев видя лято без ковид и нови щамове. Къде сме сега в битката?

Има 1,5% растеж на заболеваемостта от COVID-19 в страната, само че не виждам драма в развиването на вируса. Спря наклонността на спад, разгласи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му повишението се следи извънредно деликатно.

" Нови ограничаващи ограничения не са на дневен ред, само че в случай че има съществено повишаване на болните и напън върху здравната система, такива ще бъдат премислени ", уточни той.

" Вирусът стартира да става ендемичен, по тази причина не съм обезпокоен от този растеж на заболяването. Наистина се предава по-лесно, само че не води до тежко заболяване ", настоя доцентът пред bTV.

Кунчев очерта и вид за развиване на вируса в отрицателна посока.

" Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вид или вариант, тогава вероятността за България като минимум имунизирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост ", сподели той.

По думите му дейностите на страната за справяне с ковид в последните две години е трябвало да бъдат по-малко прочувствени.

Доцентът предвижда обикновено лято, без нови талази на вируса, в случай че, несъмнено, не се случи някакъв трагичен поврат в обстановката.

" Държавата има задоволително йодни таблетки за цялото население на страната и ще ги даде когато има потребност от това ", сподели основният държавен здравен контрольор на фона на нарасналото търсене и цени на хранителната добавка.

Йодни таблетки се одобряват при нуклеарно замърсяване, когато има заплаха човек да погълне радиоактивен йод.

" Ако в този момент одобряваме йодни таблетки без причина, можем единствено да си навредим ", сподели в умозаключение Кунчев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР