ИМ>Интервю>Таско Ерменков:Енергийната сигурност на Европа бе силно ударена>По-евтин газ от

...
ИМ>Интервю>Таско Ерменков:Енергийната сигурност на Европа бе силно ударена>По-евтин газ от
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Енергийната сигурност на Европа бе силно ударена

ИМ> Интервю> Таско Ерменков:
Енергийната сигурност на Европа бе мощно ударена> По-евтин газ от 190 евро на мегаватчас няма по какъв начин да бъде доставен в България при тази влошена конюнктура, споделя ръководителят на енергийния съвет към Българска социалистическа партия пред БСТВ> Интервю на Нора СТОИЧКОВА> - Как коментирате това, което се случи в Балтийско море?
- Това е нечовечен удар против енергийната сигурност на Европа. Защо и по какъв начин е станало - който и да каже нещо в този момент, ще бъде в областта на спекулациите. Да напомним и изявлението на полски политик, който, незабавно откакто научи, че стопират " Потоците ", сподели " Благодаря ви, Съединени американски щати! ". Това е едната страна на въпроса. Другата е, че, с изключение на вертолета, който са видели над района, там е летят и аероплан. Той е направил няколко кръга, след което е отишъл към Полша и е презаредил във въздуха, след което се връща в региона и изключва транспондера си. Тоест към този момент не могат да се проследят неговите дейности. Има огромна възможност това да е бойкот и когато такива саботажи се случват, главният въпрос е кой има интерес от такова деяние и кой би могъл да не пострада от него.
Някои настояват, че Русия е свършила този акт. Не виждам смисъл Русия сама да си взривява газопроводите, когато тя стои първоначално и може единствено да затвори крана. Няма да има проблем, още повече, че с тези наказания руснаците няма да се преценяват с това по какъв начин биха изглеждали в очите на света, в случай че затворят тръбите. 
От друга позиция, този бойкот или случай съответства с момента, когато бе открит газопроводът Норвегия-Полша. Но там също има избран потенциал и най-важното - запасите от природен газ на Норвегия понижават. Те към този момент не са в подобен размер, че да обезпечават задоволителни количества за Европа. Единственото нещо, което остава, е втечненият газ, който може да бъде открит по света.
Германците реализираха " незабравим триумф ", съумяха цялостен танкер да договорят от Саудитска Арабия. Остават Съединени американски щати с техните доставки на природен газ, който те продават 6-8 пъти по-скъпо на Европа, в сравнение с коства при тях.
Всичко това ще докара до деиндустриализацията на Европа, удар против най-голямата стопанска система в Европа - немската, и васалното състояние на Европа към своя по-голям съдружник просто ще се ускори, за жалост. А  естественото бъдеще на Европейски Съюз щеше да бъде, в случай че бяха си обезпечили всички условия за възстановяване на своя стопански напредък и биха се трансформирали в независима политическа и икономическа големина в интернационалните връзки, където не да следват непознати ползи, а да образуват своите. За страдание, нещата не са такива. 
- Как това ще се отрази на цените на газа в България?
- Първият опит за бойкот против газовата инфраструктура на Европа беше, когато в Русия хванаха диверсанти, които желаеха да взривят " Турски поток ".
Засега няма наклонност за понижаване на количествата газ, които протичат по " Турски поток ", само че България не я топли това по никакъв метод, тъй като нямаме връзки с " Газпром ". В момента служебното държавно управление се пробва да шикалкави и да изяснява по какъв начин писало на " Газпром ", само че той бил в изчаквателна позиция. То зависи и какво тъкмо пишеш... Ако питаш " Има ли метод да получавам газ, без да заплащам в рубли ", мисля, че няма и да ти отговорят, тъй като на този въпрос има даден отговор от дълго време. 
- Кои са служебното държавно управление, че да водят договаряния с " Газпром "? Това е краткотрайно държавно управление...
- Служебното държавно управление може да извърши оперативна задача сега, обвързвана с гарантиране на доставките на газ по съществуващия контракт с " Газпром ", което на процедура значи, че схемата на възнаграждение е въпрос на координиране сред " Газпром и " Булгаргаз ". Там нещата са ясни, казано е по какъв начин би трябвало да се заплаща, просто се дава предписание " Булгаргаз " да заплаща по този начин, както заплащат останалите европейски страни, и нещата щяха да се уредят. Но ми се коства, че не това е задачата на упражнението. 
Много ми е забавно какво значи " разгласявам търг за дълготрайни доставки на газ " или търг за доставки на полутечен газ. Ами втечненият газ се продава на борса. Има борса в Щатите, отиваш и си купуваш оттова. Какво значи " разгласявам търг " - че някой или няколко търговеца ще се явят и ще ти предложат цена, ти ще избереш най-ниската цена, само че тя към този момент ще е натоварена с това, което търговецът желае да завоюва, както и с комисиона за участниците в търга. Това на процедура значи, че ще имаме безценен газ и нещата няма да са никога розови за стопанската система на България.
Бизнесът у нас към този момент разгласи пределната си цена от 250 лв. на мегаватчас, която той може да си разреши, и то с огромен риск. Аз съм уверен, че газ по-евтин от 190 евро на мегаватчас няма по какъв начин да бъде доставен в България при тази още по-влошена конюнктура и за Западна Европа, когато търсенето на полутечен газ ще скочи внезапно. А ние с нашите дребни количества ще се чудим на какви цени ще го получим. 
Нещо друго - не съм уверен, че ги имаше тези 7 танкера, за които говореше предходното държавно управление, само че повода, заради която не бяха купени, беше това, че няма обезпечени слотове. Сега отново няма обезпечени слотове, ще търсим, само че организираме търг за полутечен газ. Виждаме непоследователни дейности на това държавно управление, които приказват или за непросветеност, само че, имайки поради кой е отпред на " Булгаргаз ", това не е учудващо, или за несериозно отношение към казуса, или за обслужване на нечии други ползи, които нямат нищо общо с българските. 
- Най-вероятно е комбиниране на трите... А тази цена, която коментирахте - 190 евро на мегаватчас, по какъв начин ще се отрази като цяло на инфлацията?
- Инфлацията ще скочи, ще банкрутират предприятия, ще скочи и безработицата, а разноските в бюджета за помощи и компенсации ще се усилят, ще се понижат приходите от налози от тези предприятия. Нещата са доста неприятни и само рационалното, което би трябвало да се случи, е това, което предлага Българска социалистическа партия. Първо, изрично да се седне с " Газпром " и да се контракти доставката на тези количества газ, които имаме да вземаме за тази година. Те са на цена при всички положения доста по-ниска от тази, за която приказваме сега. Второ, да стартират незабавно дейности по приемане на закон, който още при първото съвещание на новия парламент да вкара таван на цените на газа за бита с планувани обезщетения за газоразпределителните сдружения, тъй като те не са длъжни да заплащат масрафа на страната, която не си е осигурила газа, а тя е длъжна да компенсира техните загуби, които ще имат от тавана на цените. Това е естествен държавнически и бизнес метод. Да се планува помощ за предприятията - целево, а не на всички, тъй като някои не губят от това, че се подвига цената на газа, тъй като интернационалните артикули, с които търгуват и се конкурират, са също с висока цена на газа.
Но на тези, които са мощно наранени, изключително обвързваните с изхранването на популацията, да им се обезпечи същата държавна помощ, каквато бе обезпечена на компаниите във връзка с електрическата енергия. Примерно, това което е над 250 лева на мегаватчас, да бъде поето от страната. Пари могат да бъдат взети от тези, които в този момент осъществят свръхпечалби от електрическа енергия. Не единствено от държавните, а от всички играчи на пазара.   Производствената цена на тока у нас не е променяна, ние съвсем нямаме въздействие на цените на газа върху електрическата енергия. Но интернационалните цени, по които се продава, скочиха 6-7 пъти. 
Другото нещо, което би трябвало да се направи, е в изискванията на застоялост в промишлеността да стартираме да строим АЕЦ " Белене ". Защото, в случай че бяхме построили " Белене ", до момента щеше да се е изплатила, в случай че не напълно, то най-малко на 3/4, и електрическата енергия от нея щеше да оказва доста положително въздействие освен на цените в България, а и в целия район. Само при ръководството на Българска социалистическа партия, освен това в коалиция, имаше напредък в енергетиката...
Представяте ли си, в случай че в този момент имахме " Южен поток ", дали щяхме да се чудим какво вършим с газа в България? Тук щеше да има опашка на тръбата за доставки. И ние единствено щяхме да събираме такси. И отговорните за това имат имена. Едното име е Бойко Борисов. 
Обвиняват ни, че сме били присъдружна партия в предишния парламент. Напротив, бяхме партията коректив, тъй като, в случай че не беше Българска социалистическа партия, щяхме да изнесем и ракетите си С-300, и танковете си за Украйна. Да не приказваме, че нямаше да ги има обществените придобивки. Затова ни трябват повече гласове, с цел да имаме повече депутати, с цел да участваме с повече министри. 
- В събота, в деня за размисъл, президентът Радев предложения ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да открият дружно интерконектора в Гърция. Нямаше ли по-добра дата?
- Вече писах във Facebook за президента и го запитах кое е същинското му лице. Но не ме учудва датата, тъй като през двата месеца това служебно държавно управление беше детайл от предизборната борба. Това не беше неутралното държавно управление, което да закрепя реализирани позиции и да провежда изборите, а се занимаваше с рецензия на предходни държавни управления, с кадрови разбърквания. Така че поканата към Фон дер Лайен е, както се споделя: маските падат, колкото и хубаво да са залепени на лицата. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР