> ИлюстрацияВсяка година на Богоявление десетки смелчаци скачат в морето

...
> ИлюстрацияВсяка година на Богоявление десетки смелчаци скачат в морето
Коментари Харесай

Водолази огледаха дъното на морето във Варна преди Богоявление

 > Илюстрация
Всяка година на Богоявление десетки смелчаци скачат в морето за кръста. И с цел да няма произшествия авансово се прави оглед на морското дъно.

" Обследваме главно за паднали греди, камъни, остри железни предмети и всичко, което може да нарани участниците в Богоявление ", сподели капитан-лейтенант Деян Стефанов от Военноморски сили.

" Ако намерим нещо го маркираме, вадим, почистваме. Това е общо взето. За сигурността на хората, които скачат за спасяването на кръста.-Намирали сме доста предмети. Има остри стъкла, има остри камъни, железа. Като цяло не се пази морето, хвърлят доста работи. Днес имаше като цяло видимост. Нашето море си е мътничко, не е от най-очарователните ", добави водолазът Иван Стоянов.

Огледът на морското дъно стартира през вчерашния ден при слънчево, топло и умерено време. И единствено за няколко секунди внезапно облаците пристигнаха, вятърът се усили и вълната се подвигна. Непредвидимото наше Черно море.

" Морето ни е доста изключително. Мътно е. Времето се трансформира за една-две минути и постоянно е характерна водолазната работа. Най-тежкото е, когато би трябвало да излязат водолазите. Виждате вълните играят и самото излизане е по-трудно и по-опасно за водолазите ", споделя капитан-лейтенант Деян Стефанов.

Но без значение дали е бурно или умерено морето, огледът би трябвало да се направи. Най-важното нещо преди всяка водолазна акция е инструктажа. И с цел да няма спешни обстановки, се прави инспекция на оборудването.

Теченията в морето могат да донесат всевъзможни рискови предмети, само че най-често това са пластмасови боклуци изхвърлени от хората.

Тази година става известно морето е чисто. Единственото нещо, което съумяха да намерят водолазите са чифт очила. Незнайно от кого и неизвестно по кое време изгубени тук в морето.

За да бъдат спокойни и в сигурност всички участници в ритуала, водолазите ще създадат инспекция на морското дъно и на Богоявление преди хвърлянето на кръста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР