ИлюстрацияДелото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие Варненският

...
ИлюстрацияДелото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие Варненският
Коментари Харесай

Шофьор, причинил смъртта на майка си и 19-годишен младеж в катастрофа, няма да лежи в затвора

 Илюстрация
Делото беше прегледано в изискванията на кратко правосъдно разследване

Варненският областен съд призна за отговорен 45-годишния Красимир П., за това, че предизвикал по несъобразителност гибелта на майка си и на 19 годишно момче - негов другар.

Пътното произшествие зародило на 2 май 2019г. Красимир П. бил дееспособен водач от 1993г. и работил като водач в куриерска компания. Бил добре осведомен с пътищата в област Варна. Предложил на родителите си и на сина си да го съпроводят от с. Гроздьово за Пловдив, от където трябвало да купят автомобил. В ръководеното от него БМВ се качили двамата родители на Красимир, сина му и негов другар, който дружно с 66-годишната му майка пътували на задната седалка. Денят бил безоблачен, пътната настилка суха. Красимир добре познавал маршрута, тъй като доста пъти бил минавал оттова и знаел, че има неравности, дупки и завои. Въпреки предизвестията на пътуващите, че е належащо да понижи скоростта, поради неприятното положение на настилката, 45-годишният лидер траял да кара с към 75км /час. Малко след с. Цонево при излизане от десен завой, поради несъобразената скорост и в опит за избегне неравностите, с цел да избегне удар с насрещно движещ се автомобил, Красимир П. завил внезапно надясно. Подсъдимият изгубил надзор над БМВ-то, което се блъснало в мантинелата, която се откачила, а при преобръщането на автомобила от него изпаднали майката на Красимир и неговия другар. В разследване на тежките контузии от удара, по –късно и двамата умряли.

Делото беше решено в едно съвещание. Красимир П. изиска наказателното произвеждане да бъде гледано в изискванията на кратко правосъдно разследване като призна напълно обстоятелствата и събитията изложени в обвинителния акт.  При тази процедура, при постановяване на неоправдателна присъда, наказването " отнемане от независимост “ наложително се понижава с 1/3.

Красимир П. е със главно обучение, разведен, със наследник, за който се грижи, без предходни осъждания.

Държавното обвиняване и частните обвинители желаеха налагане на наказване към междинния размер очакван в Наказателен кодекс – след понижението с 1/3 - 4 години отнемане от независимост, което да бъде изтърпяно дейно. Повереникът и отбраната на подсъдимия пледираха за наказване към минималния размер, а точно 2г. след редукцията.

За осъщественото закононарушение, тричленният състав на Варненски областен съд му наложи наказване " отнемане от независимост “ за период от 4 години и 6 месеца, което понижи с една трета до 3 години, като отсрочи осъществяването на наказването с изпитателен период от 5 години.  Красимир П. е лишен от право да ръководи автомобил за времето на изпитателния период.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР