Илюстрация Увеличаване [XCoSports] Смаляване Още по темата Отказахме онлайн покупка

...
Илюстрация Увеличаване [XCoSports] Смаляване Още по темата Отказахме онлайн покупка
Коментари Харесай

Хакери разпратиха вируси от името на небанково дружество

Илюстрация
Увеличаване
[XCoSports] Смаляване
Още по тематиката
Отказахме онлайн покупка с вашата карта

Някои банки вършат " черни описи " със уеб сайтове, към които блокират заплащания
8 сеп 2017
Сигурен ли е този уебсайт

Няколко метода за предотвратяване от злоупотреби при извършване на покупки и браузване в интернет
9 юни 2017 Дружеството за небанково кредитиране " Кредисимо " предизвести, че недоброжелателни лица са изпращали през вчерашния ден подправени имейли от тяхно име до български жители. В писмата се твърди, че получателят има отговорности към компанията, които би трябвало неотложно да бъдат погасени, като повече информация има в прикачен архивиран файл. Това обаче е машинация, като въпросният файл вместо това конфигурира вирус на компютъра на получателя, прибавят от компанията. Измамните мейли са със заглавие: Покана за заплащане на просрочено задължение/за непринудено осъществяване. От сдружението поучават всеки, получил сходно известие, да го пренебрегва и никога да не се отварят атачмънтите, които в множеството случаи са озаглавени с неточност в изписването - " добровольно_изпълнение.zip ". Измамата елементарно се разпознава и по това, че подателите са пощи като [email protected].

От сдружението оповестиха, че са уведомили Министерство на вътрешните работи, Комисия за отбрана на потребителите и Комисията за отбрана на персоналните данни за случая. Специализираният бранш " Киберпрестъпност " при ГДБОП-МВР е направил инспекция, съгласно която не е осъществена хакерска офанзива против компания " Кредисимо " и тяхната база данни, като компанията не стои зад разпращането на тези известия.

Подобни офанзиви са все по-често срещано събитие, злоупотребяващо с имената на компании и организации с високо потребителско доверие като PayPal, Гугъл, Amazon, Netflix, eBay, Apple. В България да вземем за пример сходна хакерска офанзива беше направена преди по-малко от месец, като тогава бяха изпращани подправени имейли от името на Националната организация за приходите. Тези офанзиви се разграничават от " фишинг " офанзивите по това, че не препращат към уебсайт, наподобяващ интернет страницата на употребяваната за " кукичка " известна компания или институция. Вместо това те приканват към изтеглянето или инсталирането на файлове, приложени в писмото, които най-често не са документи, а изпълнителни файлове, заразяващи устройството с вирус, който дава на злонамерените лица достъп до компютъра на жертвата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР