Илюстрация Увеличаване Смаляване В община Елин Пелин се концентрират много

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване В община Елин Пелин се концентрират много
Коментари Харесай

Елин Пелин: Складът на София

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
В община Елин Пелин се концентрират доста вложения в здания. За последните две години да вземем за пример те са близо 300 млн. лв. по калкулации на кметството. Съдейки по издадените строителни разрешителни, капиталовият вкус пораства. Общината, с която София граничи на изток, се оформя като логистично-производствената база за огромния град - негов склад, паркинг и работилница. Ако за типичната българска община потокът планове в Елин Пелин е сбъдната фантазия, то в общината той с изключение на наслади носи и паники. Най-вече тъй като развиването на обществената инфраструктура диша праха, т.е. изостава от вложенията. Това рефлектира най-много върху живота на локалните поданици. " Не желаеме тирове " скандираха част от тях на митинг в региона преди седмица. Той беше третият от поредност против мръсотията, шума, неналичието на вода и претрупаните пътища.

Меката на логистиката
Държавата е тази, която може да влезе стратегически в общинатаи да сътвори нужната пътна инфраструктура, която да поеме всички тези коли, които са разследване на вложенията, споделя кметът Ивайло Симеонов.

Фотограф: Юлия Лазарова
" Напълно наясно съм, че с две автомагистрали на територията си и подбалканския път като даденост ние сме най-интересният привлекателен център най-много за логистичния, само че и за индустриалния бизнес ", споделя Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин. Пазарът на София също има своята гравитация. Разстоянието от центъра на Елин Пелин до центъра на София е едвам 29 км. Летището е на 30 минути. Магистралите водят към Румъния, Турция и Гърция. През общината минава жп линия.
Търговските вериги оцениха тези дадености още преди десетина години. Свои логистични бази в Елин Пелин имат " Технополис ", " Билла ", " Фантастико ", DM, " Лидл ", " Офис 1 ", " Орбико " и други

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Ние към този момент сме оценили региона като един от най-интересните и бързоразвиващи се региони за логистика и складови площи - като локация, като транспортни връзки, като благоприятни условия за инфраструктура. Близо е до София – а в случай че включим и Пловдив, който е на час път, популацията става 2 млн. души. Район, подобаващ за леки и чисти производства, за дистрибуторски, складови и индустриални здания ", споделя Александър Гебов, шеф на сдружението за планов мениджмънт на " Индустриален парк София-изток ", исторически първият план от вида логистичен хъб в района. Той е върху 680 дка сред с. Гара Елин Пелин и с. Нови хан. Близо до с. Нови хан се намира логистичен парк East Ring. Тази година там ще излязат на пазара към 12 хиляди кв.м нови складови площи. С най-новия план - " Логистичен парк София ", складовите площи ще се усилят с още 58 хиляди кв.м. Той е в зоната " Равно поле - Верила ", в която има фирмени логистични бази, дружество за стоманобетонови структури, голям брой дребни и междинни заводи в стопанския двор на Равно поле и на територията на някогашния химически цех " Верила ". И това е единствено една от шестте зони в общината, в които се концентрира бизнес, по информация на основния проектант Стефан Аспарухов.

Инвестициите се забързват

Новини в " Парк промишленост София изток " - се чакат следващата година - тогава ще стартира третата фаза на плана, за която към този момент има строително позволение.

Фотограф: Юлия Лазарова
Активността в Елин Пелин нараства, по наблюдения на кметството. През 2018 година са издадени разрешителни за градеж за 142 500 кв.м. За съпоставяне - миналата година те са били за 86 600 кв.м, а година по-рано - за 61 000 кв.м. Около 85% от тези площи са за индустриални цели, останалите - за жилищни. " И това не са спекулативни строителни разрешителни. Три четвърти от тях се осъществят в законовия период от три години ", споделя арх. Аспарухов. Приходите от такси, свързани със строителство в община Елин Пелин за последните три години са за 2.1 млн. лв., а за предходните осем – за 1.87 млн. лв..

" Максимално демократични сме. Гледаме вложителите да са изпълнили главните неща, които ги написа в Закона за устройство на територията. Оттам нататък няма логичност да ги стопираме, тъй като интензивността им носи доходи и за нас ", споделя основният проектант.

През 2019 година да вземем за пример са издадени позволения за градеж за складово-производствени бази на " Ви Банд " - за хранителни добавки, на " Палети БГ " - за дървопреработвателна активност, на " Коев 2005 " - за първична преправка и предпазване на зеленчуци и на " Парк Индустрия София-изток " - за уголемение.

В Логистичен парк East Ring през третото тримесечие на 2019 година ще влязат в употреба нови 12 800 кв.м РЗП.

Фотограф: Юлия Лазарова
Строителство на петна

Интересът към община Елин Пелин се дължи и на към момента ниските цени на терените за строителство спрямо тези в София, признават от общината. Най-търсени са земеделските земи с проект за застрояване покрай съществуваща инфраструктура. Ако мястото е забавно и покрай републикански път, цените са над 20 евро на кв.м, изяснява основният проектант. В общината има положителни парцели, подготвени за строителство, само че цените им са по-високи и към тях се ориентират най-вече задгранични вложители. Местните избират да купят земеделска земя в нищото и да я преотреждат. Главният проектант изяснява, че с смяна на Закона за опазването на аграрни земи от 2017 година изработването на обстоен организационен проект за смяна на предназначението на земеделска земя в такава за застрояване, към този момент се позволява от съответните служби на Министерството на земеделието. Преди то е минавало първо през общинския съвет по предложение на кмета. " Идва при нас вложителят с документа за промяна на предназначението и споделя – ето тук желаеме да създадем дружество. " Купил е земята за милиони, платил е по 5 лв. на квадратен метър на страната и в случай че документите му са изрядни, нямаме варианти за отвод. Общинският съвет утвърждава и позволява такова изменение ", изяснява кметът Ивайло Симеонов. Благодарение и на по-старата история, когато земите са продавани за стотинки, село Нови хан към този момент е останало без землище – всичко е за строителство. Цели масиви са преотредени и сред гарата и града, към Равно поле и към Верила. Затова и се получава строителство на петна, споделят от общината.

Липва общ организационен проект

Главният проектант на Елин Пелин Стефан Аспарухов демонстрира главните зони на икономическа интензивност в общината

Фотограф: Юлия Лазарова
" За страдание работата на парче през последните 20 години, стихийното разрешаване посредством изработването на подробни устройствени проекти в аграрни земи и тяхното одобрение е необратим развой постоянно със умозрителен темперамент ", споделя основният проектант Стефан Аспарухов. И прибавя, че " все по-често пораждат проблеми с инфраструктурното застраховане на парцели с променено предопределение в територии отвън урбанизираните ".

Базисен проблем на община Елин Пелин е, че няма общ организационен проект. Кметът Симеонов споделя, че планът се влачи от 15 години. Последният път, когато е минавал през публично разискване, против него са постъпили 200 възражения за две седмици. Хората не желаят върху земите им да има възбрана за преотреждане. При съществуването на Закон за запазване на земеделските земи обаче не може всички терени да стават за строителство. Последните три години основният проектант и екипът му са работили по проекта, със устрема да удовлетворят всички ползи. Доколко са съумели ще стане ясно когато се стигне до идващото публично разискване. На финалната права в работата си по него сме, твърдят от общинската администрация.

Инфраструктурата се задъхва
Надлезът на Гара Елин Пелин. През него минават тировете от Хемус и Подбалканския път към Тракия и назад. Срокът на валидност на съоражението е изминал преди 20 години.

Фотограф: Юлия Лазарова
Като максимален проблем от общината дефинират инфраструктурата – най-много ВиК и пътната, които изостават от вложенията. " Държавата е тази, която може да влезе стратегически и да сътвори нужната пътна инфраструктура, тъй че тя да може да поеме всички тези коли, които са разследване на вложенията на територията на общината ", споделя кметът. " Ние като община можем да сме добър и правилен сътрудник в осъществяването на такива планове, само че нямаме финансовите благоприятни условия да ги осъществим сами ", прибавя той. Писали са писма до няколко министър председатели и са молили за срещи, само че без резултат.

Водопреносната мрежа в община Елин Пелин е на 60 - 80 години и съвсем всеки ден има повреди. За рехабилатацията и подмяната й може да кандидатства единствено Асоциацията на ВиК сдруженията в района, изяснява кметът. Община Елин Пелин има 6% в нея (пропорционално на броя хора). Кметът трета година ходел по заседания, само че още не е видял проекта за смяна на водопреносната мрежа.

Новите вложения в пътната инфраструктура за последните три години са единствено на частни компании - в отбивките от съществуващите пътища към парцелите си. Най-критичен е надлезът на гара Елин Пелин. През него минават тировете от автомагистрала " Тракия " към зоната в Столник – за базите на Dhollandia, " Мебели Виденов ", Semmelrock, Bramac. Минават и тировете от " Хемус " и Подбалканския път към " Тракия " и Южна България. Шумът е нечовечен, събират се прахуляк и пепел. " Не можем даже да мием оборудването, тъй като е благосъстоятелност на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), споделя кметът. То е излязло от приложимост преди повече от 20 години. АПИ са го ремотнирали през 2016, през 2017 година са правили ремонт на ремонта, изясняват от кметството. Според тях единственото стабилно решение е да се построи околовръстно шосе, което да заобикаля гара Елин Пелин и Нови хан. Кметството е разкрило процедура за компания, която да направи парцеларен проект на трасето. После обаче са нужни отчуждителни процедури, планиране и строителство. И с цел да се разтовари пътната мрежа от тежкотоварния трафик за общината, е приоритет и пътната връзка сред индустриална зона " Елин Пелин " и зоната " Равно поле – Верила ". В момента няма и директна връзка с автомагистрала " Тракия ".

Място за живеене
Между Елин Пелин и Григорево е построена велосипедна алея, която вечер е осветена.

Фотограф: Юлия Лазарова
В община Елин Пелин публично живеят към 24 хиляди души. Има и ново строителство - комплексът от блокчета " Сентрал парк " да вземем за пример, с 1500 жители. В него живеят и хора от София. Освен това годишно общината издава приблизително по към 100 разрешителни за къщи. Някои от тях – първокласни. Едно от последните е за еднофамилна постройка с разгъната застроена повърхност 1600 кв.м. За да насърчи раждаемостта, общината дава по 1500 лв. за трето дете - съгласно критерии за качество на живот, образоване, платени налози. Напоследък влага и в дребни поправки - на улици, тротоари, детски градини и площадки, с цел да усетят локалните хора изгодата да живееш на място с огромни вложения. Кметът твърди, че това, че общината е място за логистика, не й пречи да е и прелестно място за живеене - стига трафикът да бъде изнесен отвън обитаемоте места. " Хората избират да живеят тук – чист въздух, спокойстие зеленина, и да работят в София, с цел да поучават високи заплати ", прибавя той.

Липсват фрагменти

Липсата на фрагменти е общият проблем, за който приказват вложителите в Елин Пелин. Всеки ден на работа в общината прииждат над 3000 души. И фирмите поставят все по-големи грижи за комфорта им – построяват места за хранене, обезпечават маршрутни линии за напредването им. В всеобщия случай локалните хора не желаят да работят в логистичните и индустриалните центрове в общината. Обяснението на кмета е, че във връзка с заплатите на Елин Пелин към момента се гледа като на провинция. Ако междинната заплата за провинцията е 650 лв., толкоз се предлага и в общината. Но в тази ситуация става дума за провинция, която граничи със София, където заплатите са двойни. И до нея има превоз на 15-20 минути.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР