Илюстрация Увеличаване Смаляване Тялото. Наръчник за употреба, Бил Брайсън Познатият

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Тялото. Наръчник за употреба, Бил Брайсън Познатият
Коментари Харесай

Keep Calm and Read a Book

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Тялото. Наръчник за приложимост ", Бил Брайсън
Познатият и обичан от читателите създател на " Кратка история на съвсем всичко " Бил Брайсън и този път изненадва с книга, отдадена на известната просвета. Американският публицист написа " Тялото. Наръчник за приложимост " с присъщото си възприятие за комизъм, което не лишава от сериозността на информацията. Брайсън изяснява на наличен език по какъв начин действа човешкото тяло.
" Сиела ", цена 27 лева

" Правата на читателя ", Даниел Пенак
Тази книга е същинско наслаждение за всички четящи хора, които свободно могат да се посмеят с френския създател на претенциите в литературата и да схванат, че и читателят има права. Правото да не четем, правото да прескачаме страници, правото да мълчим и други. Освен че разказва другите читателски привички, Даниел Пенак дава и скъпи препоръки на родителите по какъв начин да оказват помощ на децата си да заобичат книгите. Предложените от него стъпки са напълно съответни и биха могли да се употребяват през идващите дни, когато детски градини и учебни заведения са затворени. Реален късмет за родителите да оказват помощ на дребните да открият необятния свят на книгите и да си основат читателски привички. Илюстрациите в " Правата на читателя " са на ненадминатия Куентин Блейк.
" Кръг ", цена 14 лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Историята на изгубеното дете ", Елена Феранте
" Историята на изгубеното дете " е последната, четвърта част от тетралогията на Елена Феранте, която споделя за комплицираните взаимоотношения сред две приятелки и историята на родния им Неапол през втората половина на XX век. Името на една от най-популярните италиански писателки, занаятчия на психологическия разказ, Елена Феранте, в действителност е псевдоним и само издателят знае кой се крие зад него, даже не е ясно дали е жена или мъж. Това не попречи на списание Time да включи Феранте в листата на 100-те най-влиятелни персони в света. Първата част от поредицата (също и ефирен сериал с висок рейтинг) е " Гениалната другарка ", следват " Новото фамилно име " и " Тази, която си отива, тази, която остава ".
" Колибри ", цена 20 лева.; като електронна книга на български се намира на страницата на издателството colibri.bg

" Немислимото ", Хелън Томсън
" Немислимото " на американската журналистка Хелън Томсън е резултат от двегодишно околосветско странствуване. В книгата тя споделя девет истории на хора, които тестват границите на известното до момента в невронауката, в това число мъж, който помни всеки ден от живота си, и жена, която непрекъснато се губи в дома си. Томсън написа книгата и с цел да покаже човешката и прочувствената история зад случаи, които нормално са единствено изключение в сухата статистика или се трансформират в медийна сензация.
" Сиела ", цена 16.90 лева.; налична на уеб страницата ciela.com и като електронна книга на български

" Балада за един строшен нос ", Арне Свинген
Арне Свинген е един от най-превежданите и надарени детско-юношески писатели от Норвегия. Една от неговите задачи е да стимулира децата да заобичат четенето. Успява. Неговата книга " Балада за един строшен нос " е преведена на 16 езика и печели литературната премия на норвежкото министерство на културата. По внимателен метод той визира тематиката за издевателството в учебното заведение, разказвайки още за смелостта и страха, и всичко това на фона на разсъждения за музиката, която е самобитен книжовен саундтрак.
" Емас ", цена 12 лева

" География на мъдростта " от Ерик Уайнър
Ерик Уайнър е знаменит с бестселъра на New York Times, публикуван и на български, " География на блаженството ". В актуалната книга " География на мъдростта " той превежда на актуален език филосфията на най-големите мислители: Сократ, Шопенхауер, Марк Аврелий, Конфуций, Монтен, Сей Шонагон, Торо, Ганди и други Уайнър предлага на практика уроци, подобаващи и за моментите на тревога. Той споделя, че се обръща към философията по същите аргументи, по които пътува: с цел да види света от друга позиция и да откри нов метод на живот. Други негови книги, излезли на български, са " Човек търси Бог " и " География на гения ".
" Фабер ", цена 20 лева

" Вторият пол ", Симон дьо Бовоар
На български преди малко беше преиздаден трактатът " Вторият пол " на френската писателка, феминистка и екзистенциален мъдрец Симон дьо Бовоар (1908-1986). " Човек не се ражда жена, човек става жена ", написа Дьо Бовоар през 1949 година и пази това историческо изказване, дало основа на джендър проучванията в обществените науки, посредством бездънен разбор на живота на дамата от античността до модерната ера, който потвърждава, че полът е обществен конструкт.
" Вторият пол " (превод Евгения Грекова, 936 стр.) изследва патриархалното общество, потисничеството на дамата и женската равноправност. Този труд оказва мощно въздействие върху развиването на феминисткото придвижване.
" Колибри ", цена 40 лева

" Любов по време на холера " на Габриел Гарсия Маркес
Излязлата през 1985 година класика на колумбийския публицист Габриел Гарсия Маркес, отличен с Нобелова премия за литература, е разказ за една любовна история, която прави живота по-безкраен от гибелта.
" Лъчезар Минчев ", цена 28 лева

" Тайната на черната канара " от Джо Тод-Стантън
Издателство " Дакелче " попълня поредицата с скъпи детски книги с " Тайната на черната канара ". Идеален метод домашното образование да бъде направено занимателно. От книгата децата се въодушевяват да опазват околната среда, научават по какъв начин даже една страшна на пръв взор канара може да е дом на забавни живи същества. Главната героиня Ерин е чувала какви ли не истории за страховитата черна канара, която дебне риболовците в морето. Приключенският дух на момичето я води надалеч, тя схваща, че нещата не всеки път са такива, каквито наподобяват. Подходяща е за деца над три години. Красивите илюстрации са на създателя.
" Дакелче ", цена 22 лева

" По пътя към върха. Историята на Христо Проданов ",
Димитър Димитров
Тази книга излиза в памет на първия българин, покорил Еверест и умрял на връщане от върха - фамозният планинар Христо Проданов, който щеше да навърши 77 години на 24 февруари. Книгата съдържа нови свидетелства за живота на Христо Проданов, разкрити в изявленията от негови близки и сътрудници. Авторът Димитър Димитров - историк, екскурзовод и разпален алпинист, преглежда и ролята на комунистическата партия в развиването на българския алпинизъм, като се базира на непубликувани до момента архиви. " В центъра на повествованието обаче остава изпълнената с компликации житейска орис на именития планинар, минал пътя от порутената родна къща в Карлово до перлата на хималайската корона ", прецизират издателите. Текстът е под редакцията на спортния публицист и лекар по история Теодор Борисов.
В изданието е поместен и богат снимков материал от архива на починалия Аврам Аврамов - началник на експедицията Еверест `84.
" Българска история ", цена 16.90 лева

" Лили ", Братя Мормареви
Зад неповторимия тандем Братя Мормареви стоят писателите и сценаристи Марко Стойчев и Мориц Йомтов, основали безконечните шедьоври като " Васко да Гама от село Рупча ", " Войната на таралежите ", " Изпити късно " и доста други. На 12 март излезе и ново издание на " Лили " с твърди корици - приключенска история за дребното момиче, " което единствено след пет години ще стане на 14 ". Зад занимателните детски дивотии стои и една сериозна задача, която Лили си е сложила - да събере разведените си родители. Но преди този момент следва едно нехайно лято на морето.
" Сиела ", цена 15.90 лева

" Ленинград. Живот под блокада ", Сергей Яров
Сергей Яров е съветски историк. В излязлата преди дни на български " Ленинград. Живот под блокада " той споделя за премеждията на жителите на града по време на блокадата, траяла 872 дни. Ако изолацията, наложена поради ковид, ви кара да се чувствате все едно сте под обсада, може да е забавно да прочетете за героизма и духа на елементарните хора от оня исторически миг. Преводът е на Владимир Игнатовски.
" Изток-запад ", цена 19 лева

Аудиокниги

" Остайница ", Рене Карабаш
В платформата storytel.com може да слушате в аудиоформат дебютния разказ на Рене Карабаш " Остайница ". Истинското име на поетесата и актриса е Ирена Иванова. Романът й е въодушевен от историята на клетвените девици в Албания - дами, които поемат ролята на глава на фамилията при гибел на главната мъжка фигура. Някои от клетвените девици стават такива, с цел да избегнат организиран брак. Гласът е на Петя Абаджиева, а продължителността на аудиокнигата - 3 часа без 1 минута.
storytel.com

" Вечерята ", Херман Кох
Херман Кох е най-превежданият нидерландски публицист, а " Вечерята " е един от най-известните му романи. В аудиокнигата повествовател е Христо Чешмеджиев. Историята е за две богати фамилии, които се срещат на видимо безобидна вечеря и се пробват да се държат все едно нищо не се случило, а в реалност синовете им са обвинени в брутално закононарушение. Продължителността е 8 часа и 29 минути.
storytel.com

" Край на мита за положителната майка ", Алисън Шейфър
Световноизвестната психоложка Алисън Шейфър имаше две лекции в България през 2015 година, когато показа и най-известната си книга " Скъпи, провалих децата " (също налична в Storytel). Канадката има хиляди фенове поради реалистичния си персонален взор върху родителството. Първата й книга " Край на мита за положителната майка " може да слушате с гласа на Линда Русева, а преводът е на Василена Мирчева. Нужни са ви 6 часа и 15 мин.
storytel.com

Little Women, Луиза Мей Олкът
" Малки дами " - детската класика на Луза Мей Олкът, с която са израснали генерации деца, е налична в оригинал на британски език в Storytel. Сестрите Мег, Джо, Бет и Ейми забавляват същински с живите си пълнокръвни облици, а премеждията им по време на гражданската война не ги отчайват, а единствено ускоряват творчеството им. Филмът на Грета Гъруиг, който е шестата акомодация по книгата Little Women, беше номиниран за " Оскар " тази година и може да е положително продължение след аудиокнигата.
storytel.com

Summary of The Daily Stoic: 366 Meditations on Wisdom, Perseverance, and the Art of Living, Райън Холидей
Така известната в последно време антична философска школа на стоиците е обяснена през призмата на съвремието. От аудиокнигата на британски език ще научите за какво толкоз доста от най-успешните хора в света възприемат правилата на стоиците. Summary of The Daily Stoic предлага дневна доза от философски прозрения и извършения. Включени са забавни цитати, анекдоти, провокативни мнения и речник, който ще изясни понятия, които не са ви напълно ясни.
storytel.com

" Под паважите на София "
" Под паважите на София " е аудиокнига, основана по археологическите дневници и двете неиздадени автобиографии на арх. Магдалина Станчева, организатор в Музея за история на София от 1952 до 1984 година " Софийската Индиана Джоунс " е същинска пазителка на тайните - на императори, ханове, бани, вили, партийни и държавни постройки. Тя се е спускала с кофа под Министерския съвет и се е катерила с токчета на покрива на " Света Петка ", с цел да събере и смъкна деликатно 50-те глинени делви, открити инцидентно една заран.
Проектът е на Калина Гарелова и Яна Сарандева, а гласът е на Милена Лекова от БНР.
1002productions.com

Електронни книги на британски език

Educated, Tara Westover
Американката Тара Уестоувър споделя своята персонална история на момиче, израснало в мормонско семейство в Айдахо. Попада в класна стая чак 17-годишна, тъй като татко й е съперник на обществената просветителна система, не има вяра в науката и медицината, само че е последовател на международни конспирации. Сериозни заболявания и положения, даже изгаряния от детонации се третират в домашни условия с билколечение. Тара стартира да се образова сама и съумява да завоюва стипендия за университетите в Харвард и Кеймбридж. Една от най-забележителните и награждавани книги на 2018 година
Българския превод чакаме този май от изд. Enthusiast, а за най-нетърпеливите оригиналът на британски език е в amazon.com

A Long Petal of the Sea: A Novel, Исабел Алиенде
Една от най-хубавите южноамерикански писателки, 78-годишната Исабел Алиенде, не разочарова феновете си и не стопира да написа. Много от най-известните й романи са преведени на български: " Къщата на духовете ", " Дъщеря на ориста ", " Портрет в сепия " и други Най-новата й книга A Long Petal of the Sea обгръща няколко десетилетия и пресича континентите, следвайки двама млади, които бягат от Гражданската война в Испания в търсене на ново място, което да нарекат собствен дом.
amazon.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР