Илюстрация Увеличаване Смаляване Талази от народна любов се изсипаха върху

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Талази от народна любов се изсипаха върху
Коментари Харесай

Каракачанов и народното творчество

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Талази от национална обич се изсипаха върху главата на военния министър Красимир Каракачанов под формата на десетки жълти торбички Billa през последните десетина дни. Шаржовете с инсталирани пазарски пластмасови чанти, сложени до краката му на фотоси от публични делегации, заляха обществените мрежи и провокираха плевел смях. И тъкмо когато епидемията утихваше, самият министър прикани в изявление, в случай че може, това да не се прави и тя стартира с тройно по-голяма мощ, като националното творчество стигна кресчендо и засегна всички карикатурни облици в държавното управление на Бойко Борисов като Николина Ангелкова, Данаил Кирилов и други

Шегата стартира с колаж на Кирил Симеонов във Facebook още след визитата на премиера във Вашингтон преди два месеца, на което военният министър слезе по аления килим с куфара си. Върху него Симеонов инсталира жълто пликче от Била с текст: " Ей, добре, че взех повече от киселите краставички да почерпя баце Доналд ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преди 10 дни този колаж още веднъж се мултиплицира, само че към този момент в десетки други разновидности до степен, че в обществените мрежи се появиха цели албуми " Най-доброто от КаракаЧАНТИЧКА ", направени от известни и незнайни създатели. " Свободна Европа " ги назова кибер карикатуристи: " Понякога просто сядаш, включваш компютъра и няколко минути по-късно от екрана към този момент те гледа някаква тъпота, на която хората се заливат от смях. Освен това с този политически по този начин наименуван " хайлайф " всичко това е доста елементарно ", споделя Владес Радев пред " Свободна Европа ".

Според различен прочут кибер карикатурист Иван Червенков: " Насреща имаме всевъзможен тип " медии ", преливащи от " журнализъм ", славославящи " анализатори " и прочие стожери на властта и " морала ", самозабравили се властници и гротеска на това, което имаме като страна. В тази обстановка най-бързо и елементарно показвам себе си със средствата, които притежавам – в тази ситуация образно ". И двамата имат сходни визии за посланието на " торбичката ". Според Радев " Тя е метафора на спортните екипи в политиката ", малко дава отговор Валдес Радев. Според Червенков - метафора на евтините пластмасови креатури за многократна приложимост, обтекаеми, мъчно задържат петна и се чистят единствено със забърсване ", споделят те пред " Свободна Европа ".

Според Веселина Седларска " Принципът е: да превърнем страшното в смешно, да се посмеем, с цел да разредим страха, да им го върнем по единствения метод, който ни е наличен бързо и елементарно. В това безредно национално творчество има непоколебим асортимент... Гледаш накипрената с корпоративна престилка Караянчева и към този момент не ти се коства чак толкоз ужасно, че столицата на Виетнам е Пекин, смешно ти се коства. И типът на Данаил Кирилов, подготвен да транжира правораздаването, провокира смях, а не сълзи, като в телевизионните му изявленията ", написа тя в Reduta.bg

И това е може би най-точното пояснение този изблик на националното творчество. Настъплението на карикатуристите е най-сериозният симптом, че живеем във време, когато свободата стартира да става дефицитна. Сатирата постоянно е била съпротива на диктатурата. Както беше и по времето на комунизма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР