Илюстрация Увеличаване Смаляване Сутрешното шоу Стрийминг платформата Apple TV +

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Сутрешното шоу Стрийминг платформата Apple TV +
Коментари Харесай

Голямото гледане 2

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Сутрешното шоу "

Стрийминг платформата Apple TV + направи миниреволюция, като още в първата година от съществуването си завоюва няколко " Златен глобус " номинации за The Morning Show - динамичен и предаващ онлайн свадите на деня сериал за утринно шоу, в който Дженифър Анистън и Рийз Уидърспуун вършат едни от най-силните си функции. ТВ предаване отстранява единия от основните си водещи (Стив Карел - също отлична роля) поради обвинявания в полово посягане. Но десетте едночасови серии не са фокусирани само върху тематиката #MeToo. Освен че преглеждат динамичността на властта сред дамите и мъжете и дами и дами на работното място, той демонстрира какво се случва зад кулисите при снимането на утринна тв продукция, с всеки минал епизод уплътнява облиците и комплицираните механизми зад постъпките им, техните борби за власт, въздействие и оцеляване. В момента The Morning Show трябваше да снима втория си сезон, само че фотосите са замразени поради пандемията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Бари "

Американският комедиант Бил Хейдър идва от люпилнята на Saturday Night Live (SNL) - телевизионно шоу по NBC, на което изискуем едни от най-сполучивите политически и обществени скечове. Той е основател, режисьор и основен воин в " Бари " - сериал за второкласен наемен палач в екзистенциална рецесия, който поради една от поръчките си попада в курс по актьорско майсторствo в Лос Анджелис. Между желанието си да бъде добър и да се отдаде на новата си театрална пристрастеност Бари преоткрива себе си. Отличните актьорски превъплъщения, отличени с няколко " Еми " -та, са ясни, само че осемте серии от по половин час са скъпи и поради интелигентното тъмно възприятие за комизъм, смахнатата сюжетна линия и добре поднесения трагикомизъм.

" Да убиеш Ийв "

Така увлекателно е да се проследят осъществяванията на двете основни актриси, че бутафорните кървища и свирепост няма да съумеят да разстроят никого. В английския шпионски трилър (сценарист и продуцент е Фийби Уолър-Бридж от Fleabag), адаптиращ четири къси новели на създателя Люк Дженингс, наемният палач е жена - красивата и очарователна млада Виланел (британката Джоуди Комър), която с изключение на невъзмутим експерт е и клиничен умопобъркан. Заинтригувана от перфекционизма на осъществените от Виланел закононарушения, по петите й потегля отегчената от чиновническата си работа загадка агентка Ийв (Сандра О) и по този начин стартира яростна игра на котка и мишка. Точната доза динамичност, умни разговори, комизъм и обрати в два сезона.

" Гениалната другарка "

Страдаме за актуалната орис на италианците и си спомняме всяко кътче от Италия, където сме прекарали незабравими моменти. Един италиански сериал, основан по тетралогията на писателката Елена Феранте, ни придвижва в безпаричен квартал в Неапол през 50-те, където приятелките Елена и Лила извървяват сложен път на фона на беднотия, класови разлики, принуждение и ограничаване. Звучи италиански език и макар мрачната реалност хубостта и поезията на страната блестят под праха.

" Матрьошка "

Russian Doll се подреди измежду едни от най-успешните сериали за 2019 година на Neflix на първо място поради играта на надарената актриса Наташа Лион ( " Оранжевото е новото черно " ) в ролята на хапливата и с щедро черно възприятие за комизъм основна героиня Надя. Тя умира при акцидент по време на купона за своя 36-и рожден ден, с цел да се разсъни момент по-късно и да разбере, че освен е невредима, само че ще й се наложи да премине мистериозния цикъл на гибел още веднъж и още веднъж, до момента в който разбере по какъв начин да избегне трагичния си край. Всеки рестарт в шикозната тоалетна на нюйоркския апартамент на най-хубавата й другарка я носи към къде комична, къде нелепа гибел, непредвидени обстановки и запознанства. Осемте серии по 25 минути от трагичната комедия се гледат съвсем на един мирис.

" Отворени рани "

ТВ акомодацията по едноименния бестселър на Джилиън Флин ни носи гладко, минорно и все по-дълбоко към персоналната контузия на Камил Прийкър (изключителна роля на Ейми Адамс) - кореспондентка, която се връща в родното си градче, с цел да написа за убийството на две тийнейджърки. Режисираният от Жан-Марк Вале ( " Клубът на купувачите от Далас ", " Големите дребни неистини " ) психически сериал съумява да потопи фена в тягостната атмосфера на южняшко американско градче и минало, съединено от обособени части, тъй че да почувстваме болката от всяка написана с ножче дума върху тялото на героинята. Отлично разказана история, първокласен престъпен трилър с психическа изчерпателност.

" Черното огледало "

Винаги може и по-зле, което Black Mirror потвърждава от 2011 година до момента. Сюжетите идват от дълбините на човешките страхове и постоянно показват ужасяваща реалност, в която да се питаме къде сбъркахме. Гигантски проблеми с подривните технологии, общуването сред хората, странични резултати от лъскавия начин на живот и още " ведри " тематики, които обаче ни оказват помощ да се погледнем в профил и да се замислим от време на време с усмивка, от време на време с паника предстоят ли по-добри дни на човечеството.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Fleabag

Коренячката лондончанка Фийби Уолър-Бридж е новият тв феномен - с изключение на надарена актриса, стендъп комедиант, продуцент тя е и талантлив сценарист, първото доказателство за което е Fleabag - основаната от нея пиеса, купена и превърната от BBC 3 в минисериал. Fleabag е прякорът на младата и цинична основна героиня. Всичко към нея е в разпад - връзките, бизнесът, връзките със фамилията й, загубата на най-хубавата й другарка. Политически неточен, гневно-комичен и самоуверен, сериалът минава през редица значими тематики с поразително възприятие за комизъм. Това е оценено - Фийби към този момент има премия BAFTA и 9 номинации за " Еми ", от които три извоювани.

" Патрик Мелроуз "

Изключителна акомодация на петте полубиографични романа на Едуард Сейнт Обин, обединени и издадени по едно и също време под заглавието The Patrick Melrose Series от 2012 година В основната роля на минисериала от пет серии е брилянтният Бенедикт Къмбърбач в ролята на хероиномана, пияч и депресар Патрик, водещ безперспективен и отегчителен живот и мъчещ се да се оправи със спомените и контузиите от детството си. Каквото и да кажем тук, ще е малко - с изключение на с гениалната актьорска игра сериалът шокира, впечатлява с визията си, изтънчения си и проницателен жлъч и ни кара да се замислим, до момента в който наблюдаваме мъчителната битка на героя с вътрешните му демони.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" С години "

Най-важното, от което се опасяваме вкупом, или една по-забавна, само че също толкоз стряскаща версия на Black Mirror. Лимитираният сериал от 6 елементи споделя историята на нормално английско семейство, борещо се с очакванията, паниките и тръпките на несигурното бъдеще. Тя стартира през 2019 година и води героите 15 години напред в един неустойчив свят, в който откровена звезда се трансформира в политическа фигура (страхотната Ема Томпсън), софтуерните нововъведения гладко са окупирали живота, а персоналните решения са съдбоносни. Политическата ирония слага значими въпроси и страховити сюжети за реалистичното ни/въображаемо напълно близко бъдеще.



" Решаващият глас "

Без подозрение минисериалът от 7 епизода на Showtime (сценарият употребява обширни репортажи на журналиста Гейбриъл Шърман от книгата " Най-силният глас в залата " с повече от 600 интервюта), в центъра на който стои фигурата на медийния магнат Роджър Ейлс, е в пъти по-интересен от киноверсията на историята в Bombshell. Ако на огромния екран неин фокус е само половият тормоз, осъществяван от водещия върху колежките му, тук се срещаме с по-широка картина, политически подтекст (възходът на Републиканската партия, построяването на тв облиците на Обама и Тръмп от медиата) и разбираме за какво и по какъв начин почналата от нулата през 1996 година Fox News задминава по гледаемост CNN. Промененият до неразбираемост Ръсел Кроу прави въздействаща роля като ненадминатия манипулатор Ейлс, запомнен вечно с репликата " Хората не желаят да бъдат осведомени, а да се усещат осведомени ".

" Другият "

Творбите на Стивън Кинг имат толкоз доста екранизации, че е мъчно да си спомним за всички, по-важното е, че с количеството се намалява и качеството им. Адаптацията по романа The Outsider, дело на сценариста Ричард Прайс (The Wire, The Night Of), сякаш се е получила, а самият Кинг я признава за добра. Героите в нея се сблъскват със свръхестествено зло - в дребен американски град е изнасилено и убито 11-годишно момче, главен обвинен за което става треньорът му Тери Мейтланд (Джейсън Бейтман, режисьор на първите два епизода). Уж всичко е ясно, само че се оказва, че не е тъкмо по този начин - потвърждава се, че Мейтланд е на две раздалечени места по едно и също време, което слага сигурните досега улики под подозрение. По пътя на разгадаване на мистерията поема детективката Холи Гибни (театралната актриса Синтия Ериво), с цел да стигне до нещо, което разсъдъкът изключва - оживяването на остаряла мексиканска легенда.

Narcos: Mexico

Има ли почитател на сериалите, който да не е изгледал Narcos и по този начин да се е впечатлил от актьорската игра на бразилския артист Вагнер Моура, че даже най-после да му е домъчняло за Пабло Ескобар? (Ако сте го пропуснали, наваксайте.) След огромния триумф на историята на престъпната империя на Краля на кокаина историите за наркокартели, власт и безумство не престават и в Narcos: Mexico. Както може да се досетите, действието се трансферира от Колумбия в Мексико, с цел да ни запознае с така наречен Рокфелер на марихуаната - Феликс Гаярдо (в ролята е Диего Луна), който бързо се преориентира към по-доходоносния бизнес с кокаин. Историята е разграничена на два сезона, като вторият се случва в средата на 80-те години на ХХ век и наблюдава разширението на бизнеса на Гаярдо. За по-добро въодушевление:

Master of None
Шоуто, основано от стендъп комика от индийски генезис Азис Ансари, е нещо като негова полуавтобиография, събираща личните му житейски прекарвания в Ню Йорк. Ансари е в ролята на Дев - артист, който се бори да се разпознава и осъществя в персонален и професионален проект. Ненатрапчивата приятна комедия приказва леко и занимателно за значими тематики и актуалният етикет през погледа на емигранта.

The Better Place
След поредност от странни случки и събития продавачката Елинор Шелстроп, изживяла морално злепоставен живот, се придвижва в задгробния живот, само че сбърканата й еднаквост я слага на " Доброто място " вместо на прилягащото й " Лошо ". Новото й съществуване е проведено от архитекта Майкъл (Тед Дансън от " Бар Наздраве " ) и протича в обрати и разкрития. Сериалът е изработен с ведро възприятие за комизъм, а екзистенциалните тематики и тези от актуалната просвета се преплитат наедно.

After Life
Рики Джървейз, който остана вечно в сърцата ни с речта си от тазгодишните " Златни глобуси ", е в основната роля в тази черна комедия. Героят му Тони губи своята брачна половинка и животът му се прекатурва - първоначално обмисля самоубийство, само че взема решение да живее задоволително дълго, с цел да накаже света за гибелта на жена си, като споделя и прави каквото си изиска.

The Kominsky Method
Зад сериала стои основателят на " Двама мъже и половина ", " Дарма и Грег ", " Теория за огромния гърмеж " и други, което е гаранция, че ще гледате първокласен ситком. Като прибавим, че в основните функции са Майкъл Дъглас, отличен с ролята на Санди Комински и като най-хубав артист в комедиен сериал със " Златен глобус ", и номинираният Алън Аркин, получаваме като резултат един от най-хубавите комедийни сериали за последните години.

Sex Education
Остроумна английска комедийна драма, таргетираща младежи, само че добър избор и за възрастните. Забавно и автентично сервира отговори на привидно сложни въпроси - комплицираните връзки в учебно заведение, секса и информираността по интимни въпроси, пречупени през погледа на срамежливия Отис и неговата разкрепостена майка сексоложка (Джилиън Андерсън, или сътрудник Скъли от " Досиетата Х " ).

The Marvelous Mrs. Maisel
Действието се развива през 50-те години на предишния век в Ню Йорк. След разпада на брака си основната героиня се посвещава на кариера в стендъп комедията - става известно, че носи непредвиден гений да разсмива публиката. Остроумен, динамичен и засягащ тематики от сексисткото общество по това време сериал - предубеждения, ролята на дамата и семейството, опцията й за професионална реализация и други
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР