Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Театър: Щастливият Бекет Преди

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Театър: Щастливият Бекет Преди
Коментари Харесай

Театър: Кралят елен

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Театър: " Щастливият Бекет "

Преди да отиде да го види, фенът първо би трябвало да помогне за основаването на представлението
5 яну 2018
Театър: " Танцът Делхи "
8 дек 2017
Игри на невярност

" Алонсо " се играе в спектакъл " София " на 8 и 23 ноември
3 ное 2017 Венецианският благородник граф Карло Гоци има вяра, че същността на театъра не е в отразяването на живота, а в оживяването на фантазиите. Във втората половина на ХVIII в, когато написа най-активно, той основава опция за развиването на драмата, друга от все по-силно налагащия се натурализъм на комедиите, известни тогава. Пиесите му се обръщат към съкровищницата на вълшебните приказки и към изкуството на италианската комедия дел арте – импровизационния спектакъл на пътуващите артисти. От тях той черпи облици и сюжетни претекстове. Така се появява фамозната жестока и красива принцеса Турандот, както и една от най-обичаните и поставяни приказки в театъра – " Кралят елен ".

В нея има доста приказни неща: измислено кралство с хубав принц, който търси своята принцеса, всесилен вълшебник, дегизиран като папагал, вълшебна скулптура, която може да разбулва неистини, и скрито проклинание, което разрешава на душите да сменят телата си. Но въпреки всичко това не е история за деца – в нея фантасмагорично са преобърнати доста неща от света на възрастните: самоунищожителната упоритост за власт, общественото неравноправие и политическите интриги, силата на половото привличане и могъществото на същинската обич, която разпознава своя обект даже под маската на уродливо тяло.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

След мощната режисура в Народния спектакъл от Мариус Куркински преди години пиесата още веднъж оживява на българска сцена, заредена с доста сила и възторг. Новото зрелище е на напълно млад екип неотдавна приключили театрали. Първоначално те играят в читалище и като същински пътуващи артисти оставят шапка за стартиране на пари вместо билети, само че представлението е толкоз положително, че бива поканено в Театър " Азарян " в НДК.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Пренасяйки го на огромна сцена, режисьорката Анастасия Събева съумява да запази и развие най-ценното в него – свободната театрална фикция. Отдавна не бях гледал толкоз изобретателни, музикални и пластични артисти – играят по няколко функции, основни и второстепенни, пеят и свирят онлайн, извършват нелеки танцови и акробатични номера. Представлението носи по нещо от игровия дух и хумора, познати от театъра на Александър Морфов, Теди Москов и спектакъл " Кредо ", само че е съумяло да построи и собствен личен сценичен език; то е пропито и със мемоари за филмите на Емир Кустурица и музиката на Нино Рота към филмите на Федерико Фелини.

Следващото зрелище е на 19 януари от 19:00 ч., Театър " Азарян " в НДК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР