Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване : - Интернет езиковите курсове стават

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване : - Интернет езиковите курсове стават
Коментари Харесай

Онлайн полиглот

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
:

- Интернет езиковите курсове стават все по-популярни, само че са подобаващи по-скоро за базови познания

- Често неналичието на време и мотивация се оказват главно предизвикателство пред искащите да учат онлайн непознат език Още по тематиката
Онлайн курс по програмиране - по кое време има смисъл

Все по-големият брой курсове за уеб разработчици дават голям брой благоприятни условия за развиване в сфера, която от ден на ден се нуждае от фрагменти
13 окт 2017
Интернет университет

Онлайн курсовете по стопанска система и финанси стават от ден на ден и все по-сериозни
22 сеп 2017
Мисия математика

Ако чакаме единствено на страната да вникне в потребностите на образованието през XXI век, рискът си остава доста висок. Важно е и родителите да се ангажират с търсене на конкурентните му преимущества в ера, която от ден на ден ще разчита на компютри и роботи
1 сеп 2017
Алма програмен продукт

Курсовете, които трансформират програмирането в задача допустима
20 яну 2017
В епоха на растяща глобализация владеенето на непознат език е наложително за по-голямо преимущество на работното място. Според British Council близо 1.5 милиарда души учат британски, а владеенето на втори и трети език е част от политиката на Европейски Съюз за развиване на 27-те страни в общността.

За разлика от доста други умения обаче ученето на непознат език е по-комплексно и лишава съществено изпитание, с цел да се развие. Въпреки многото позитиви - с изключение на по-добрите благоприятни условия за работа и връзка, шведско изследване от 2016 потвърждава, че ученето на непознат език има даже забележим резултат върху мозъка - в избрани браншове сивото вещество нараства след ученето. Говорещите няколко езика имат по-малко шансове да развият болест на Алцхаймер и остават по-когнитивно и изобретателно способни даже в късна възраст. Именно заради сложността си преодоляването на език изисква повече и разнородни старания.

Какво тъкмо предлага интернет

Към 2016 година пазарът на чуждоезиково образование е солидна промишленост за над 40 милиарда $ съгласно statista.com, като наклонността е само към повишаване. На огромното търсене пазарът дава отговор с нови благоприятни условия за нововъведения - редом с развиването на разбирането за човешкия мозък и неговата интеракция с езика се появяват от ден на ден технологии. Само през последните 5 години имаше най-малко няколко огромни нови талази в ученето на непознати езици.

MOOC курсовете

Онлайн платформите за MOOC (massive open online course) курсовете като edX, coursera, MIT courses, Udemy имат доста благоприятни условия, множеството от които безвъзмездни, в които може да се намерят курсове, където сходно на всяко друго умеене малко по малко може да се стартира от писмеността и да се стигне до комплицирани метафизичен разговори за край. В самите курсове постоянно има конгреси и опция да споделяте с други като вас.

Според Галина Величкова, която е учител по британски език в Нов български университет, позитив е, че MOOC платформите имат рационално създадени курсове: " Ефективно разпределената градация на материала и това, че обособените стадии на курса са с лимитиран обсег, вършат достигането на всеки стадий постижимо в обозримо бъдеще, също по този начин методическата им конструкция и задачите са ясни и добре разпределени. " Според нея опциите за противоположна връзка в тези курсове са пълностоен сурогат на обществената среда в образователната стая, " освен това в доста по-методически изчистена и градивна форма ", добавя тя.

Въпреки позитивните страни обаче съгласно Галина множеството курсове в MOOC платформите не са удачни за хора, които желаят да надграждат и да развиват съществени умения, " а са единствено за начинаещи или с някаква специфична устременост ", счита тя.

Отделно от общите курсове, както Галина загатва, в coursera може да намерят съществени езикови курсове, които са профилирани - най-вече за бизнес и стопанска система.

Геймификация на образователния развой

Големият удар на ученето на езици беше безплатната платформа duolingo. Тя излезe през 2011 година и незабавно се трансформира в шлагер. Онлайн основана, тя има извънредно банален тип, като разрушава ученето на дребни стъпки, които се учат в геймифицирана среда, правеща целия развой извънредно обикновен.

Duolingo не е първата сходна платформа, само че сигурно е тази, която донесе някаква смяна в представянето на ученето на език да наподобява като толкоз просто упражнение. Единият от предшествениците да вземем за пример е Rozeta Stone, само че самото инсталиране на програмата отнемаше дълго време пред компютъра и най-малко 4-5 диска. Това значително отблъскваше хората, които желаеха да учат език.

Росица Янева, счетоводител по специалност, която има добър британски и порядъчен съветски, споделя, че е пробвала да научи немски за начинаещи също през онлайн платформата, за което е платила 100 лева На нея не й е допаднал стилът, тъй като самата тя избира да поддържа връзка с хора и да прави опити и неточности: " Методът се различаваше от това, с което съм привикнала, тъй като имаше много повторение на изречения и добиване на граматиката вместо интензивно преподаване с лексика от образователни материали и пояснения. Припомних си малко неща, само че скоро се разколебах и не съм повторила опита към този момент ", споделя тя.

Фемке Бекс, холандка, която от 10 години живее в България и преподава британски в личен езиков център, споделя, че самата тя е пробвала един курс в Duolingo, само че и за нея също като са Росица това не е било най-хубавата опция за учене. Тя добавя, че не е виждала човек, познаващ език на обикновено равнище, т.е. да може да приказва с хората от страната на този език и този човек да е употребил единствено дуолинго или нещо сходно. " За да се реализира някакво базово равнище - да, сходна платформа може да помогне, само че с цел да се напредне, е нужна интеракция с преподавател ", споделя тя.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Връзка с преподавател когато и да е

Докато множеството експерти са уверени, че MOOC курсовете и онлайн платформите могат да бъдат потребни, съвсем всички са единомислещи, че може би най-успешната иновация е опцията за учене с преподавател през видеоконферентна връзка. Подобни уроци от ден на ден се усилват, те са извънредно гъвкави и комфортни за хора, които работят, и дават едно значимо предимство, което никоя платформа или курс не може да даде - опцията за противоположна връзка и оценката на самостоятелния прогрес и недостатъци на всеки един възпитаник.

" Все повече вършим уроци по скайп, тъй като те са съвсем 1:1 с частните уроци. Ние употребяваме видео, интерактивни стратегии, като да вземем за пример така наречен бяла дъска и така нататък Това е частен урок, макар че е през скайп, само че е тотално друго от другите категории. " Разказва Фемке на прелестен български. " И нас ни търсят доста хора, които са работили с платформи и осъзнават, че въпреки всичко им е нужен преподавател ", добавя тя.

Въпреки множеството си недостатъци не е инцидентно, че толкоз доста курсове и платформи се основават всеки ден за учене на езици с интернет. Те могат да надградят дадени умения, да ви оказват помощ да си припомните какво сте учили в 10 клас, да създадете основа. Но в един миг е належащо да се потърси преподавател, с който да се обменят няколко думи. Все отново езикът е жива материя и може би нищо няма да размени общуването с хора. В този смисъл платформи като hellolingo могат също да бъдат предимство, тъй като посредством тях може да се поддържа връзка с холандци, французи и китайци, които пък на собствен ред да желаят да учат български или различен език, който владеете.

За край Галина Величкова предизвестява, че въпреки всичко може би единственият неправилен метод на самообразование онлайн е " безредното и лишено от методология или цел търсене на материали и извършения ". Затова, в случай че желаете да учите език, бъдете сигурни, че знаете какво вършиме.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР