Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Част от темата Образованието и четвъртата

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Част от темата Образованието и четвъртата
Коментари Харесай

Българските пионери на новото образование

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Част от тематиката Образованието и четвъртата индустриална гражданска война
Учи, с цел да рОботиш

Образованието е ключът към работните места на бъдещето - единствено, че не образованието с което сме привикнали

Ученето е играчка работа

Три плана, които демонстрират по какъв начин технологиите могат да създадат учебното заведение прелестно и занимателно
Макар България да се гордее с доста медали на възпитаници от международни олимпиади, общата картина е повече от красноречива: през 2016 година страната ни е на 46-о място от 72 страни при оценяване достиженията на 15-16-годишни възпитаници в сфери като естествени науки, математика и четене.

Свикнали сме за българското обучение да се приказва повече, като се разказват проблемите, само че все по-голямата група на българските просветителни пионери е избрала друго - да предлага решения.

Примерите в идващите редове са единствено дребна част от многото, които всеки ден се борят да създадат учебните заведения съответни на новия свят.

Фотограф: Капитал Още по тематиката
Кои са най-хубавите университети в България

Какви са изводите от новия рейтинг на висшите учебни заведения
15 мар 2018
Способните ментори

През наставническата стратегия на Асоциацията на българските водачи и бизнесмени (ABLE) към този момент са минали над 400 двойки ментори и възпитаници, а през март стартира и новото й издание
15 фев 2018 Димитър Татарски и забравеният детайл в просветителната ни система

Димитър приключва Американски университет в България със компетентност бизнес администрация и стопанска система. Работи в региона на туризма и гражданското общество. Подобно на доста други окуражени запалянковци в областта на образованието той също има персонална връзка с тематиката - неговият татко е преподавател, " по тази причина и аз бленувам да бъда обществен бизнесмен ", споделя той.

Създадената от него организация " Характер.бг " се концентрира върху построяването на темперамент и персонални качества в децата, като употребява актуалните достижения на позитивната логика на психиката. Малката организация е приела за идея детайл, който около декомунизацията е тотално липсващ от учебните заведения след 1989 година, а точно потребността с изключение на от преподаване на познания и на развиването на детайли като образование и социализация в просветителния развой.

Димитър споделя, че настоящето обучение очевидно ограбва децата, защото даже и да имаш огромно IQ, в последна сметка, в случай че момчетата и девойките не могат да се оправят със своите житейски и прочувствени проблеми, те не могат да се осъществят сполучливо. " Гониш достиженията, само че те не могат да създадат цялата картина - оценките са значими, само че не те са най-важното ", уверен е той. Мнението му идва във време, в което от ден на ден проучвания потвърждават, че може би най-сериозният фактор за триумф не е просто интелектът или образованието, а умения като grit (упоритост - бел. ред.), които Анджела Лий Дикуърт в своята фамозна TED лекция дефинира като композиция от " пристрастеност и непримиримост ".

" Как да се справяш с възприятията си, да имаш издръжливостта да се справяш с сложните страсти? Как да изграждаш положителни взаимоотношения " - това съгласно Димитър са проблеми освен на децата в наши дни, само че даже и на техните учители и родители.

Начинът, по който Характер.бг желае да развива сходни умения, е, като включва родители и възпитаници в занимания, които да включват прекарвания, като да вземем за пример игри. Нуждата родители и възпитаници да вземат участие дружно в сходни прекарвания идва от обстоятелството, че децата възприемат и се възпитават най-ефективно от персоналния образец, а когато те имат разнопосочни ролеви модели - един в учебно заведение и друг вкъщи, това не може да носи ефикасни резултати.

Затова и крайната упоритост на организацията е основаване на онлайн обществена платформа " за благоденствие и темперамент ", както я окачествява Димитър, където всички дружно да работят върху възпитанието и социализацията на децата, като употребяват прекарвания и се облягат на последни научни проучвания.

Фотограф: Капитал

Георги Василев и образованието на Alpha
Teaching Alpha e напълно нов план, който не трябва по името си да се бърка с следващата серия семинари за това по какъв начин да бъдете алфа-мъжът в света на директните продажби. Ръководен от умел управител от корпоративните среди и с обучение от Американския университет в Благоевград - Георги Василев, самодейността намира, номинира и награждава новаторски подходи в българското обучение.

Самият той споделя, че за него това е повече от идея, защото той е от семейство на трима учители, последният от които е и майка му. " Затова взех решение, че е хубаво да се предизвикат самите учители, с цел да се види дали имат положителни образци, които вкарват нови способи ", споделя той.

Алфа е в действителност поколението, което към този момент се е родило, само че към момента не е станало част от образователния развой, разбираме също от него. Достъпът на тези деца до технологии от най-ранна възраст е изключителна опция да се употребяват тяхната вътрешен глас и ученолюбивост. Според Василев най-важното за плана е учителите да се усещат оценени, както и да популяризира техните хрумвания дейно. Пред " Капитал " Василев показа, че концепцията му е пристигнала, откакто е прочел публикация за богата на нефт арабска страна, която дава годишна премия от 1млн. $ за " Най-добрия преподавател в света ".

Макар техният фонд да не е толкоз огромен, от Teaching Alpha желаят да награждават човешкия метод и иновация в българското обучение. Крайният им период за номиниране е 24 май, т.г., а премиите ще бъдат раздавани на 15 септември.

Фотограф: Капитал Ивелина Атанасова, пред чиито упоритости за триумф на цифровите деца няма загради

Ивелина Атанасова, която от години е един от водачите на цифровия маркетинг в България, и нейната организация Digital Kidz се стремят към това да даде на допустимо максимален брой учебни заведения нужното познание и метод, с цел да може образованието да приготвя фрагменти, способни за новите цифрови среди.

Идеята зад Digital Kidz е да покачва общата цифрова просвета на хората, като употребява, в това число основава, новаторски просветителни способи и инструментариум, според " компетенциите на XXI век ". Организацията се стреми освен да преподава софтуерни умения, само че и да основава нови способи на образование и да образова децата в личностни умения. " Нашата упоритост не е да сътворяваме учебни заведения, а да сътворяваме просветителни нововъведения. Ние ги вършим за над 2400 учебни заведения ", споделя Атанасова.

Един от плановете да вземем за пример е Class Dojo, който под серия лекции се старае да развива прочувствена просветеност и себепознание у децата, развивайки техните умения да учат независимо, както и да имат основни умения, които по голям брой нови проучвания се оказват основни за бъдещето, като да вземем за пример " Grit " - умеенето да си твърдоглав и настойчив в напъните си.

" Освен софтуерни умения ние се стараем да работим и с учителите ", споделя Атанасова. Основно предизвикателство при тях е, че множеството просто приказват на друг език от децата, израснали през софтуерна гражданска война. При Digital Kidz обаче такова разделяне не съществува - " Ние приказваме на един език ", споделя Атанасова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР