Илюстрация Увеличаване [Nasekomix] Смаляване Още по темата Почина певицата Андрония

...
Илюстрация Увеличаване [Nasekomix] Смаляване Още по темата Почина певицата Андрония
Коментари Харесай

Рони и Nasekomix: уроци по музика и искреност

Илюстрация
Увеличаване
[Nasekomix] Смаляване
Още по тематиката
Почина певицата Андрония Попова
от Дневник,17 окт 2017
20 въпроса: Андрония Попова - Рони
17 юли 2015
Help Me Jones показват по едно и също време дебютен албум, документален филм и нов клип
от Дневник,17 мар 2013
Инжекция с обич: Андрония Попова-Рони за " Източни пиеси ", новия албум Adam`s Bushes Eva`s Deep и някои още по-важни неща
25 ное 2009 След дълго боледуване изпълнителката, композитор и актриса Андрония Попова умря през вчерашния ден на 44 години, заяви фамилията й. Това направи 17 октомври един по-особен и сив ден за всички с отношение към артистичната сфера в страната – Рони, както всички я познаваха, беше изобретателна част от съвсем всички нейни пластове.

Присъствието и музиката й нямаха аналог в близост, а албумите с нейно присъединяване са като обособени маркери за развиването на музикалната среда тук. World Melancholy (2007), планът на пробното дуо Bluba Lu с нейно присъединяване, е измежду първите модерни български албуми с интернационален отклик. А като осъществяване, продукция и фикция – един парадоксално подценен в страната албум.



Излизането на подготвяния в продължение на години дебютен албум Adam`s Bushes Eva`s Deep (2009) на главната й група Nasekomix съответства с излизането на " Източни пиеси " (песента им " Инжектирай ме с обич " е освен връхна точка на саундтрака, само че и един от най-запомнящите се моменти във кино лентата на Камен Калев) - това сътвори една избрана синергия: в случай че драмата отвори вратите за по-интересно българско кино през идващите години, то албумът на Nasekomix, без да има упоритостта за това, способства за построяването на една по-пълнокръвна сцена за пробните реализатори в България.



Подобно комбиниране на сили и послания се случи и предходната година, когато в саундтрака на " Каръци " участва Middle Finger Class, ария от втория им албум, появилия се без непотребен звук " Великани и джуджета " (2015).

Присъствието им на българската сцена е в прорез с съвсем всичко, което натрупа известност през последното десетилетие: за разлика от имена, наложени посредством деликатна реклама, партньорства, премислени ходове, кавъри и формати, Nasekomix изпълваха клубове и театри с младежи без да разчитат на нищо повече с изключение на музиката си. Няма по какъв начин у теб да попадне диск на Nasekomix инцидентно или да се окажеш на техен концерт принудително – преживяваш музиката им по лично предпочитание и това чувство е постоянно споделено с изненадващо доста хора. А на самия концерт в никакъв случай не знаеш какво следва и дали ще ги уловиш в по-акустично, по-джаз или по-електронна фаза.



Когато с другари се заговорихме за това, бързо се сетих за наш диалог от 2010 година, в който тя синтезира тъкмо това чувство: " Хората са доста по-любопитни, сякаш са се посъбудили, по-лесно отсяват кое е напомпано, ненужно. То си проличава незабавно, от една минута може да го схванеш - кой план е просто PR. Тези, които са разчитали на PR-а, по някакъв натурален асортимент отпадат. Трябва да има битка. Личи си, когато го има нещото. Така че аз съм огромен оптимист за това, което се случва. " Тя знаеше, че искреността е най-важната съставна част на връзката с публиката. Това докара до същинска публика към Nasekomix, независища от условия.

Това не изчерпва всичко. Участието й в триото Sentimental Swingers съответства със суинг вълната в България и за тази публика, евентуално това е планът, с който е най-асоциирана.

Като част от Help Me Jones, абсурдистката електро-поп група с присъединяване на Марий Росен и Константин Тимошенко, виждаме още една страна от нея – може би най-забавната, наред с меланхоличните моменти. От дистанцията на времето, документалният им филм One Concert in Sofia e една от дребното сходни продукции в България.

Качественото изкуство трансформира смисъла си във времето без да губи новост. Близо 10 години по-късно, написаните от Марий Росен думи в " Инжектирай ме с обич " стоят също толкоз на място, само че с към този момент по-различен смисъл: " ослепях от доста думи / оглушах от мрачевина / мойто тяло ми е тясно / ще се сгъна в точица ".



Андрония Попова за " Капитал " през годините:

" Аз цялостен живот съм била открита, а откритостта те прави уязвим. Ако някой желае да се усеща по-голям и мощен, аз съм най-лесната плячка. Разголване е самото предизвикателство да правиш лична музика – там незабавно могат да те усетят страдаш ли или не, лъжеш ли или не. Сега не съм сама, само че пък съм била саможива постоянно, не съм била подвластна от мъж, не съм можела да бъда с някого единствено с цел да не бъда сама. Сега отново се изправям пред нови и нови неща, само че се усещам по-укрепнала. Затова споделям, че с този албум като че ли съм родила за повторно. Най-странното за мен беше, когато открих, че се хипнотизирам, като го чувам, все едно съм в медитация, толкоз мощно си имам вяра. Смятам, че пеенето и молитвата са от една и съща природа. "

" Замисляла съм се, че когато изляза да пея на концерт, се пробвам да давам несъмнено обръщение на друго равнище. Стремежът ми е бил хората да се разбуждат. Все отново ние живеем в град, чийто дух рискува да се задръсти, да спреш да го усещаш, да виждаш хората му... Ако не си умишлен и безсънен, елементарно можеш да кривнеш и да станеш зомби. "

" Живяла съм по всички страни и в София продължава да ми е най-добре. Особено по празниците и през лятото, когато се опразва, а приятелите се завръщат и имаме време. Иска ми се да поживеем на някое диво място с децата, да имат за другари животни и да се научат да си набират сами прехраната. Ако може по-скоро, че порастват по-бързо от предстоящото. "

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР