Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Лио Варадкар:

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Лио Варадкар:
Коментари Харесай

Да се измием, че ще идват гости

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Лио Варадкар: Слушам с интерес Бойко за тази част на Европа, а той мен - за Брекзит

Премиерът на Ирландия пред " Капитал " за българското председателство, борбата за налозите и бъдещето на Европейски Съюз
12 яну 2018
Голямото пречистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за покупател на рекордния портфейл за 460 млн. лева необслужвани потребителски заеми
12 яну 2018
Убийственото начало на европредседателството

Стрелбата по непосредствен до ръководещите предприемач демонстрира напреженията в модела " ГЕРБ "
11 яну 2018
Как да се решат проблемите на българските медии

Съюзът на издателите показа Бяла книга за натиска върху свободната публицистика и предложи ограничения за излизане от тази обстановка
11 яну 2018 Потьомкинското село, знаете, е дървена реплика на добре подредено обитаемо място – фон, сглобяван особено за прекосяването на съветския княз Потьомкин, с цел да вижда той какъв брой е хубаво на всички места. Подобни титанични старания текат и в България през последните месеци във връзка българското председателство на Европейски Съюз.

Подготовката за няколкото срещи на високо ниво в София в последните дни доближи комично кресчендо. Полицейските патрулки в центъра на София са лъснати до блясък; пръстта към дърветата в радиус 100 метра от местата, на които ще дойдат високите посетители, е изчистена от кучешки лайна и разкопана; разместените павета и счупени плочки са оправени; лъскат се улични табели; плочникът пред НДК е почистен – евентуално за пръв път от XII конгрес на Българска комунистическа партия, който е извършен в постройката.

Има и още – вършат се опити всички хрумвания за митинги да не се осъществят. Университетите получиха още пари, по този начин ще стане евентуално и с служителите на реда. Ако не стане с положително – каквото ни излага пред чужденците се отстранява, както в тази ситуация с билборда на протестиращите чиновници от Министерство на вътрешните работи

Разбира се, председателството надалеч не е единствено това, само че същинската работа се прави ежедневно и надалеч от публиката от по-долните равнища администрация в Брюксел и София. За множеството хора обаче ще остане очевидно цялото престарание, което централната и общинската власт сега показват. Те, в резюме, се пробват да излъскат забележимата част от облика на България, тъй че той да наподобява допустим пред чужденците. Надеждата е европейските посетители да останат с усещането, че българската страна е ефикасна и подредена. Че е естествена. И евентуално доста ще се заблудят, тъй като страната е извънредно добра в основаването на бутафории и лъжливи усещания. Отдалече, за малко и в случай че не внимаваш, тя наподобява съвсем естествена. Да, " най-бедна и корумпирана ", само че въпреки всичко в клуба на богатите и демократични страни. Всъщност обаче четири напълно базисни казуса основават подозрения за нормалността на България към началото на 2018-а:

1. Дали в страната има същинска народна власт или олигархия?

2. Дали има напълно пазарна стопанска система или много сериозен бранш от нея е непокътнат за държавен капитализъм от азиатски вид. (Вижте един образец тук.)

3. Дали има независимост на медиите или те се употребяват за втурване на бутафорна завеса? (Вижте текст по тематиката тук.)

4. Дали има самостоятелни прокуратура и съд или огромна част от правосъдната система се употребява, с цел да пази ползите на превзелите страната?

Зад очевидно сериозните старания на властта да не се изложи пред чужденците по време на председателството се виждат две неща. Първото е терзание, че по дребните елементи в София може да си проличи какво в действителност е главното занятие на страната. България е бедна, само че не чак толкоз, колкото е мръсна и неподредена – при дейно вложение на обществените пари тя щеше да наподобява доста друго. Второто е, че другояче естествените отговорности за всяка естествена власт – поддържане на пътища, обществени пространства и образуване на интернационалните мероприятия, за българската наподобяват като свръхзадача. И това е по този начин, тъй като нейната съществена задача е друга – по какъв начин да се ръководят държавните пари по този начин, че оптимално огромна част от тях да отидат към няколко свързани с политическото ръководство национални и локални играчи. Остатъкът отива за реплика на нормалност.

И в случай че във въздуха през последните дни се усеща известно напрежение, това е поради риска упражнението въпреки всичко да се окаже несполучливо – фокусът върху България да пробие имитацията и да се види същинската картина. Ние я знаем. Но в случай че я видят и " те ", отношението към властта в София и натискът над нея може съществено да се промени.

В броя ще видите още:

Интервю с премиера на Ирландия Лио Варадкар

ОББ продаде рекордно огромен портфейл необслужвани заеми

Най-добрите смарт телефони на 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР