Илюстрация УикипедияВластите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на

...
Илюстрация УикипедияВластите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на
Коментари Харесай

Водещ институт за анализи: Китай може да прегази Германия

Илюстрация Уикипедия

Властите би трябвало да се отнасят по-внимателно към придобиването на немски компании от китайски вложители, с цел да може Германия да остане водач в основните браншове, уточни водещ институт за изследвания, представен от ДПА.

Настъпил е последният миг за дейности. Китай може ни прегази, сподели Мико Хуотари, който е началник на програмата за връзки с Китай в института Мерикс (Merics).

Вече видяхме това да се случва в бранша на слънчевата сила. Това е модел, който може да се повтори неведнъж в други браншове като роботиката, добави той, представен от Българска телеграфна агенция. 

От години специалисти от разнообразни браншове в най-голямата европейска стопанска система показват безпокойствие от придобиванията, реализирани от китайски компании, ориентирани към основни немски браншове. Например през 2016 година немският производител на роботи Кука (Kuka) бе добит от китайския вложител Мидеа (Midea).

Берлин стегна капиталовите разпореждания предходната година, с цел да отбрани стратегически значимите си браншове, защото не престават терзанията, че китайски компании могат да се снабдят с немски технологии посредством придобивания.

Според новите разпореждания огромните придобивания от страни отвън Европейски Съюз или Европейската асоциация за свободна търговия би трябвало да бъдат оценени, с цел да се види дали съставляват риск за сигурността или националните ползи.

Стратегическата промишлена политика на Китай извиква нуждата от нараснало внимание, сподели Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е естествен съперник.

Китай употребява държавни дотации и огромни средства, с цел да реализира координирана промишлена политика, сподели той.

Най-големият немски профсъюз И Ге Метал (IG Metal) изрази сходна позиция.

Зад придобиванията има стратегически ползи на Китай в основни немски браншове, сподели членът на съвета на И Ге Метал Волфганг Лемб.

Трябва да запазим водещата си роля във високотехнологичните браншове като машиностроенето и строителството на електроцентрали, сподели той.

Лемб означи, че И Ге Метал е станал по-критичен към китайските вложители през последните няколко години и добави, че вложителите от Китай към този момент не избавят затруднените компании с капитал, а търсят стратегически вложения.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР