Илюстрация УикипедияСилно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе

...
Илюстрация УикипедияСилно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе
Коментари Харесай

Учени откриха гигантска дупка в земната литосфера, прогнозират нещо страшно в Северна Америка

Илюстрация Уикипедия

Силно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе записано край крайбрежията на щата Орегон в Съединени американски щати на 16 август 2019 година, което съгласно специалистите се е намирало на дълбочина 10 километра, на ръба на плочата Хуан де Фука, съобщи Блиц.

``
реклама

Изследователите считат, че тази плоча се явява останал откъс от плочата Фаралон, плаваща в мантията на Земята под Северна Америка. Сеизмолозите смятат, че в случай че земетресението е станало навръх тези места, то тогава Тихоокеанската плоча се е раздвижила и са почнали да протичат незнайни за учените процеси.

Експертите считат, че в случай че се случва земетресение на брега на Орегон, което е повече от 5-та степен по Рихтер, то в този регион би трябвало да се чакат по-мощни земетресения скоро, съобщава Geophysical Research Letters.

Дълги години, учените, благодарение на особено съоръжение, изследват плочата Хуан де Фука. Резултатът от проучването се оказва междина, открита в плочата, която има огромна дълбочина и преминаваща в мантията на Земята.

Според учените, дължината на разлома е към 200 километра. Изследователите считат, че същата тази дупка може да бъде причина за появяването на вулканична интензивност на територията на Орегон. 

Експертите доближават до извода, че античната плоча Фаралон е почнала да се топи с бързи темпове. Това може да докара до увеличение на сеизмичната интензивност в Северна Америка. В съпоставяне с тези процеси даже тихоокеанският „ огнен пръстен “ ще наподобява спокойна зона във връзка с сеизмичността.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР