Илюстрация УикипедияГермания, която е един от най-големите потребители на въглища

...
Илюстрация УикипедияГермания, която е един от най-големите потребители на въглища
Коментари Харесай

Германия закрива всички електроцентрали на въглища до 2038 г.

Илюстрация Уикипедия

Германия, която е един от най-големите консуматори на въглища в света, ще закрие всичките си 84 електроцентрали на въглища в идващите 19 години, с цел да съблюдава интернационалните си задължения в битката против климатичните промени, оповестиха от експертната държавна комисия, написа Блиц.

``
реклама

Изявлението бележи забележителна смяна за най-голямата европейска стопанска система — страна, която дълго време бе водач в намаляването на въглеродните излъчвания, преди да се трансформира в изоставаща по този индикатор в последните години.

Електроцентралите на въглища генерират 40% от електричеството на Германия, което е по-малко, спрямо последните години, когато въглищата преобладаваха електродобива.

“Това е историческо достижение, ” споделя Роналд Пофала, ръководител на 28-членната държавна комисия, по време на конференция в Берлин след траяла 21 часа заседателна сесия. Решението постави завършек на седеммесечните разногласия.

“Това решение надалеч не бе несъмнено, само че го постигнахме, ” споделя Пофала. “До 2038 година в Германия към този момент няма да има никакви електроцентрали на въглища. ”

Планът включва разноски в размер на 45 милиарда $ разноски за намаляване на резултата от взетото решение в районите, където се добиват въглища. Препоръките на комисията се чака да бъдат признати от държавното управление на канцлера Ангела Меркел.

“Това е огромен миг за климатичната политика в Германия, който може да направи страната още веднъж водач в битката с климатичните промени, ” споделя Клаудия Кемферт, учител по енергийна стопанска система в Германският институт за стопански проучвания DIW.

“Това също по този начин е значим сигнал за света, че Германия още веднъж се отнася съществено към климатичните промени: доста огромна промишлена нация, която разчита толкоз доста на въглищата, стопира да ги употребява. ”

Решението за прекъсването на потреблението на въглища за рандеман на сила идва след взетото преди този момент от държавното управление самоуверено решение за прекъсването на всички нуклеарни електроцентрали до 2022 година след нещастието с Фукушима в Япония през 2011.

По това време то бе мощно подложено на критика като неразумно от страна на бизнес водачи, които се притесняваха, че това ще увеличи цените на електричеството и ще отслаби конкурентоспособността им. Те също по този начин посочваха, че нито една друга огромен индустриална страна не е последвала Германия с сходно решение.

Общо 12 от 19 нуклеарни електроцентрали на страната към този момент стопираха работа.

Планът за елиминиране на електроцентралите на въглища, както и на нуклеарните електроцентрали, значи, че Германия ще разчита на силата от възобновими източници, която ще обезпечава сред 65% и 80% от електрическата енергия в страната до 2040 година

Миналата година електрическата енергия от ВЕИ изпревари въглищата като главен енергиен източник и в този момент обезпечава 41% от електричеството на страната.

Емисиите от въглероден диоксид на Германия паднаха доста при започване на 90-те години, главно поради имплозията на Източна Германия и нейната мощно замърсяваща промишленост. Въпреки това, страната продължи да разчита на електроцентрали на въглища за забележителен дял от своето електричество.

Влиятелните компании за комунални услуги и трудови синдикати поддържаха работата на ТЕЦ-овете на въглища, а предходни държавни управления даже възнамеряваха да усилят броя им, с цел да компенсират закриването на нуклеарните електроцентрали.

В Германия към момента има към 20 000 работни места директно свързани с въгледобивната промишленост и 40 000 непряко свързани с нея.

Въглищата, които са евтини и в обилие, са главният източник на сила в международен мащаб за рандеман на елетричество и ще останат такива, макар излизането на Германия.

Администрацията на щатския президент Доналд Тръмп пренаписва разпоредбите за нездравословните излъчвания от потреблението на въглища, което е добре пристигнало за мощно замърсяващите предприятия.

Германската комисия, отправила рекомендации за затваряне на електроцентралите на въглища, включва водачи от федералното и локалното ръководство, както и представители на синдикатите и промишлеността, учени и природозащитници.

Германия дълго време се считаше за световен водач в битката с климатичните промени, само че бе принудена да признае през последните години, че няма да реализира задачата си да понижи излъчванията от въглероден диоксид с 40% в интервала 1990 - 2020 година Намалението се чака да бъде 32%.

Въпреки проблемите от последните години, които накараха някои критици да обвинят Германия в двуличие, Кемферт счита, че решението за комисията евентуално ще помогне на страната да понижи излъчванията с 55% до 2030 година и с 80% до 2050 година

“Хубаво е, че Германия към този момент има явен проект за отхвърли от въглищата и към понижаване на въглеродните излъчвания, ” споделя Марти Кайзер, изпълнителен шеф на Грийнпийс Германия, който е и член на комисия.

Кайзер и други природозащитници обаче бяха разочаровани от обстоятелството, че не са постигнали задачата си за отхвърли от въглищата до 2030 година Проучване на телевизия ZDF сподели, че 73% от германците поддържат по-бързия отвод от суровината.

Ръководителите на четирите провинции, които ще бъдат съществено наранени от решението, също бяха разочаровани, че не получиха общо 68 милиарда $, за които упорстваха.

В рекомендациите е включена и точка, съгласно която напредъкът към поставените цели би трябвало да бъде преглеждан на всеки три години. Също по този начин окончателната цел може да бъде издърпана напред, в случай че е допустимо, с три години - до 2035 година

Поървоначалните таргети са обилни, като съгласно тях една четвърт от електроцентралите на въглища в страната с потенциал от 12.5 гигавата би трябвало да бъдат закрити до 2022 година Това значи че към 24 електроцентрали ще спрат работа в първите три години.

До 2030 година Германия би трябвало да е останала с към осем електроцентрали на въглища, които ще генерират 17 гигавата електричество, съгласно комисията.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР