Илюстрация УикипедияАстрономи от института за извънземна физика Макс Планк и

...
Илюстрация УикипедияАстрономи от института за извънземна физика Макс Планк и
Коментари Харесай

Астрономи откриха черна дупка с огромна маса в далечна галактика

Илюстрация Уикипедия

Астрономи от института за извънземна физика " Макс Планк " и Университетската обсерватория в Мюнхен откриха, че в галактиката Holm 15A има черна дупка, чиято маса се равнява на тази на 40 милиарда слънца, заяви Физ.орг, представен от Българска телеграфна агенция.

Били оценени фотометрични данни, получени от обсерваторията Венделщайн в баварските Алпи и телескопа VLT (Very Large Telescope). Галактиката Holm 15A е ситуирана в галактичния куп Abell 85, който се намира на разстояние 700 милиона светлинни години от Земята. Галактиката е в центъра на галактичния куп, а масата й се равнява на тази на два трилиона слънца.

Масата на черната дупка в Holm 15A била изчислена въз основа на придвижването на звезди към ядрото на галактиката. По-рано същият способ бил прибавен за пресмятане масата на черна дупка, която е 2 пъти по-близо до Земята. Резултатите посочили, че обектът в центъра на галактиката е най-масивната черна дупка в локалната Вселена. Подобна или по-голяма маса имат само черни дупки, които са в състава на квазари, отдалечени на към 10 милиарда светлинни години от Земята.

Галактиката Holm 15A се отличава с незначителната си бляскавост макар огромната си маса и размери. Обяснението на учените е, че Holm 15A се е образувала в резултат на обединение на две по-малки галактики. Гравитационните взаимоотношения сред черните им дупки изхвърлили звезди от центъра на Holm 15A и не останал газ за образуване на нови звезди.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР