Илюстрация Така изглеждат 10-те употребявани дизелови автобуса, които ще обслужват

...
Илюстрация Така изглеждат 10-те употребявани дизелови автобуса, които ще обслужват
Коментари Харесай

Столичната община купува 10 стари дизелови автобуса за 2.1 млн. лв.

Илюстрация
Така наподобяват 10-те използвани дизелови рейса, които ще обслужват линиите до София

Увеличаване

Така наподобяват 10-те използвани дизелови рейса, които ще обслужват линиите до София

Автор: Профилът на Йорданка Фандъкова Смаляване
Още по тематиката
Първите 20 електробуса за София са пристигнали в Бургас
от Дневник,14 окт 2018
Най-големите публични поръчки през седмицата
7 май 2018
Коли караме всевъзможни

Картината на автопарка в България остава шарена и доминирана от остарели возила
4 мар 2018
Първите електробуси на София евентуално ще са китайски

Единственият претендент в търга на " Столичен автотранспорт " е обвързвано с " Еврохолд " сдружение, което ще доставя модел електробус на Zhengzhou Yutong Bus
5 фев 2018 Докато Столичната община се кани да вкара строги ограничавания за притежателите на замърсяващите дизелови коли, тя самата си купува 7-годишни рейсове на дизел за над 2 млн. лева Това излиза наяве от контракт на сдружението " Столичен автотранспорт " с кърджалийската компания " Бускар ". Той е с дата 8 ноември и е подписан след търг по Закона за публичните поръчки, на който се е явил единствено един претендент - въпросната компания.

Старите дизели ще обслужват " линиите до Витоша ", разясни столичният кмет Йорданка Фандъкова с пост в обществените мрежи.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Кой е продавачът

" 10-те рейса за Витоша са " Мерцедес ", като поради планинския терен са с ръчна скоростна кутия, на дизел и екостандарт ЕВРО5. Освен това рейсовете са полутуристически и с багажници, което разрешава по-лесното преместване на ски, шейни и други С тях заменяме 27-годишни рейсове, които сега обслужват линиите ", написа кметът Фандъкова в профила си.

Доставчикът им " Бускар " е записана в кърджалийското село Глухар и се свързва с Адем Юсеин Мехмед - някогашен общински консултант от листата на Движение за права и свободи в Кърджали и ръководител на комисията по превоз. Той е изключен от редиците на партията и от състава на общинските комисии след скандал през 2011 година В продължение на години транспортните му компании " Норма " и " Бускар " печелят публични поръчки за транспорт и получават дотации размер на десетки хиляди левове. През 2013 година Адем Мехмед трансферира " Бускар " на сина си - 31-годишния Ферди Адем Мехмед.

На остаряло от Франция

Поръчката за използваните рейсове е оповестена на 14 август със период за предложения до 20 септември. Прогнозната цена е 1.8 млн. лева без Данък добавена стойност. В състезанието се е явил един-единствен претендент - " Бускар ". На 25 октомври той е класиран преди всичко с цена напълно малко под прогнозната: 1 779 805 лева за цялата поръчка, или 2.135 млн. лева с Данък добавена стойност.

От контракта излиза наяве, че " Бускар " ще достави на " Столичен автотранспорт " 10 остарели дизелови рейса Mercedez-Benz Intouro Me, импорт от Франция. Седем от тях са създадени през 2011, останалите три - през 2012. Двигателите са дизелови, с екостандарт за излъчвания Евро 5. Пробегът им е към 200 000 км. Имат 63 седящи места плюс 23 правостоящи. Моделът е известен в страни от Централна и Източна Европа. От най-малко 4 години се създава по последния екостандарт Евро 6.

В документите е посочено още, че гаранцията за рейсовете е една година. " Столичен автотранспорт " ще заплати 100% от сумата по контракт в период от 30 дни след доставката на транспортните средства. Срокът за доставка е 45 дни. 60 рейса на природен газ идват при започване на 2019

Нови 60 рейса с мотори на природен газ ще дойдат при започване на 2019 година, оповестиха още от Столичната община. Автобусите са съчленени 18-метрови от модел MAN Lion’s City G. Те ще бъдат нископодови, със задно ситуирани мотори, работещи на сбит природен газ (CNG). Двигателите дават отговор на най-високите стандарти Евро 6. Бутилките за газ ще са от композитни материали, съобразени с последните европейски условия.

За закупуването на рейсовете беше подписана лизингова договорка сред Столичната община и " Сожелиз България ", дъщерна компания на Сосиете женерал Експресбанк. Договорът се извършва в партньорство с MVB Truck&Bus Bulgaria (официален представител на MAN Truck & Bus AG) и е с 8-годишен интервал на финансиране. Сумата по лизинга възлиза на над 40 млн. лв.. Споразумението включва гаранционното и сервизно обслужване на рейсовете. MVB Truck&Bus Bulgaria към този момент има извоюван търг за рейсове за " Столичен автотранспорт " и обслужват доставените по миналата социална поръчка 126 бр. съчленени газови рейсове.

" В София към този момент дойдоха 60 нови единични рейса на природен газ и 20 електробуса. В момента се построяват зарядните им станции. До края на годината чакаме още 22 единични рейса на природен газ ", уточни кметът Йорданка Фандъкова. " Догодина 90% от рейсовете на линия на градския превоз ще са нови. Целта на програмата ни за рационализация е повече комфорт за пасажерите и е част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха ", написа още тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР