Илюстрация Pexels2020 година постави пред всички нас редица предизвикателства, породени

...
Илюстрация Pexels2020 година постави пред всички нас редица предизвикателства, породени
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: 45,9% от учителите нямат служебни лаптопи

Илюстрация Pexels

2020 година сложи пред всички нас редица провокации, подбудени от епидемията от ковид. Наложи се да променим своето всекидневие, да преосмислим и реорганизираме нашата работа, да бъдем по-отговорни към себе си и близките, по-човечни и по-добри. С оглед продължаващата епидемиологична конюнктура в страната стана ясно, че макар присъствената форма на образование в учебните заведения, ще се наложи да се минава отчасти в образование в електронна среда. Това ще се случва при оповестяването на грипни и " дървени " ваканции, и при карантиниране на възпитаници, класове и учебни заведения. В новите условия българското учебно заведение съумя да продължи своята просветителска задача и да работи интензивно, с цел да вкарва сполучливо образование от разстояние в електронна среда, декларират от синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа ", с ръководител доктор Юлиян Петров, предава Българска телеграфна агенция.

В тази връзка синдикатът " Образование " е направил национално изследване за готовността на просветителната система за образование от разстояние в електронна среда. Според анкетата 45,9 % от учителите нямат служебно цифрово средство /лаптоп/, с който да могат да работят в или отвън просветителната институция. Останалите 54,1 % са декларирали, че имат служебни преносими компютри разполагаем за работа от разстояние.

Подобно е ситуацията и при учениците - единствено 38 % от тях имат цифрово средство за работа, а останалите имат единствено телефон или нямат никаква техническа осигуреност. Според респондентите 43,3 на 100 от учебните заведения имат отлична интернет съгласуваност, а в 52,9 на 100 мрежовата осигуреност в просветителните институции е неприятна в множеството класни стаи или напълно отсъства.

94,5 % от учителите заплащат с персонални средства достъпа до интернет, а едвам 1,7 % са получили служебни средства за интернет. Оптимистично звучи фактът, че в 73,8 % от учебните заведения има построена електронна платформа за образование, в 14,1 % сега се построява и единствено в 12,1 % няма такава.

Синдикатът " Образование " смята, че всички български учители, без изключение, би трябвало да получат служебни преносими компютри, с цел да могат да работят дейно, също и да превключват, когато е належащо за работа от разстояние. " В никакъв случай не би трябвало да се унищожават от специалисти на МОН основаните от просветителните институции лични учебни облаци, като се лобира за Office 365 или G-suite for education. Нека изборът си остане на българските учители и учебните им управления ", упорстват от синдиката. И са на мнение, че МОН и обществените сътрудници би трябвало да катализират процеса с изпълването на Националната електронна библиотека на учителите с електронни уроци по всички образователни предмети. Учителите следва да се стимулират и да им се заплати да дават електронните си артикули в нея.

Няколко години продължи националната стратегия за безвъзмезден интернет на българските учители, само че за отчаяние на педагозите беше закрита. Необходимо е да се открие нова национална стратегия за длъжностен интернет за учители, декларират от синдиката " Образование ". И осведомят, че поддържат повишението на броя на позволените извинени отсъствия по фамилни аргументи. Също би трябвало да се усили и времето за даване на извинителните бележки, съгласно изключителната обстановка.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР