илюстрация: nmd.bgВсяка година над 10 000 деца в България са

...
илюстрация: nmd.bgВсяка година над 10 000 деца в България са
Коментари Харесай

Национална мрежа за децата: Малолетни в България се наказват по-строго от възрастни заради закон от социализма

илюстрация: nmd.bg

Всяка година над 10 000 деца в България са наранени от 60-годишния Закон за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните. Това настояват от Национална мрежа за децата -  обединение на цивилен организации и съидейници, работещи с и за деца и фамилии в цялата страна.

Законът би трябвало да оказва помощ на децата с проблематично държание и на децата, нарушили закона. Под ударите му обаче попадат и деца, направили нарушавания като бягство от вкъщи, скитане, милостиня, кражба на хранителни артикули - „ противообществени прояви ”, за които в множеството случаи възрастните не търпят наказания.

„ Тези децата са извънредно уязвими. Много от тях са били измъчвани и неглижирани. Семействата им постоянно живеят в последна беднотия, без достъп до съответни услуги и поддръжка. На процедура се получава по този начин, че в България деца, които са жертви и имат потребност от помощ, са третирани като нарушители и са в допълнение наказвани за тежката си орис.

„ Най-тежко провинилите се “ или тези, които не могат да разчитат на помощ от личното си семейство и близки, биват настанявани в интернати, познати като поправителни домове. Това са затворени институции, в които децата постоянно стават жертви на принуждение, а битовите и хигиеничните условия са безчовечен. На доста места децата са лишени от обучение и съответна здравна грижа “, пишат от Национална мрежа за децата в послание до медиите.

По тази причина организацията организира кпанията “За по-човечно детско правораздаване ”.

На 24 февруари (събота) от 11 часа в GRAND MALL във Варна (втори етаж против киното), всеки ще може да се запознае с акцията.

Нейната цел е да реформира системата за детско правораздаване, анулация на Закона за битка против противообществените прояви на малолетни и малолетни, настоящ от 1958 година, закриване на поправителните интернати и въвеждане на по-съвременни и ефикасни наказателни ограничения за децата причинители. Другата цел на акцията е основаване на схващане в обществото, че проблематичните деца са деца в риск и най-често постъпките им са зов за помощ, защото те са били жертви на принуждение, тормоз, неглижиране, живот в последна беднотия и прочие

„ Сегашният закон ги санкционира несъразмерно високо, даже по-сурово от възрастните за прегрешения като бягство от вкъщи, милостиня или дребни обири, за които възрастните не носят наказателна отговорност “, считат от Национална мрежа за децата.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР