илюстрация: Малко след полунощ част от живеещите във великотърновската община

...
илюстрация: Малко след полунощ част от живеещите във великотърновската община
Коментари Харесай

В Павликени пети ден без ток

илюстрация:

Малко след среднощ част от живеещите във великотърновската община Павликени ще стартират петото си денонощие без ток, а някои и без вода. Регионът се прочу с митингите си против безводието през лятото и със силния цивилен отпор вече втора година против подкрепяното от кметството капиталово желание на компания на Румен Гайтански да гори RDF боклуци в кариерата до село Върбовка.

Кметът на общината Емануил Манолов тази вечер публикува фотография на спешния общински щаб и даде доклад, от който се разбра, че половината община към момента е с нерешени проблеми, предава Дневник. 

" Тежко остава ситуацията с електроснабдяването в град Бяла църква ", написа Манолов. Според него под 1/3 от къщите са без ток. Бяла Черква евентуално е единственият град в Североизточна България, в който още има хора на мрачно и студено след мощния снеговалеж в нощта в събота против неделя. Тук повредите не се отстраниха едновременно и всяко коригиране на кабел се случва след извънреден напън върху институциите и доставчика  " Енерго Про ".

 

Тежко е и в село Долна Липница - електричество има единствено в 1/3 от домовете. Далекопроводът откъм Полски Тръмбеш е паднал, по тази причина останалите 2/3 от къщите са без ток. От енергоразпределителното сдружение не се ангажират със периоди по кое време ще бъде възобновен, заяви Манолов.

Много къщи са без ток и в прилежащата Горна Липница.  " В Недан ситуацията е тежко. Няма ток. Няма вода. Утре ще бъде инсталиран генераторът за помпената станция ", написа още Манолов.

По останалите села повредите също не са напълно отстранени, регистрира кметът. По негови данни в Бутово 20 къщи са без ток, в с. Батак - по 4 улици. Във Върбовка без ток са 4 къщи, на мрачно са и няколко семейства в Лесичери. В Димча 4-5 къщи нямат ток и едвам от през днешния ден имат вода. В село Дъскот е пуснат токът, само че нямат вода.

Едва през днешния ден е пусната и водата в село Караисен, само че пък няма ток. В Патреш от предходната вечер е пуснат токът, само че на доста места се губела едната фаза. Имало сигнали за преплетени жици на доста места. В село Росица водата няма налягане, има скъсани проводници по няколко улици. Няма достъп до манастира " Св. Йоан Педтеча ", където се намира отец Петър, заяви кметът и разгласи, че в четвъртък спасители ще стигнат до отеца. В село Стамболово вода има, само че няма ток след повреда на далекопровода и в трафопост, а стълбове от уличното осветяване са паднали на земята.

При тази картина в края на четвъртото денонощие от началото на бедствието към момента няма отговор на въпроса защо кметът не разгласи бедствено положение и не изиска помощ от централната власт. Няма отговор към този момент и чия е отговорността за неподдържаните дървета към кабелите и електрическите стълбове.

Не се извърши и обещанието на министъра на енергетиката Румен Радев, който в ранния следобяд в сряда разгласи, че до края на деня електрозахранването на всички места в страната би трябвало да бъде възобновено.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР