Илюстрация Коен Ван Потелберг, основател на Adaptive eyeworks Увеличаване Коен

...
Илюстрация Коен Ван Потелберг, основател на Adaptive eyeworks Увеличаване Коен
Коментари Харесай

Саморегулиращи се диоптрични очила в помощ на бедни общности

Илюстрация
Коен Ван Потелберг, създател на Adaptive eyeworks

Увеличаване

Коен Ван Потелберг, създател на Adaptive eyeworks

Автор: Сирма Пенкова Смаляване
Още по тематиката
Креси Уеслинг: Пазарът се измества в интерес на транспарантни и даващи бизнеси

Съоснователката на Elvis & Kresse пред " Капитал ". Компанията създава аксесоари от непотребни пожарникарски маркучи
16 юни 2018
Бизнеси за 1 милион $

Пет компании от Холандия, Англия, Съединени американски щати, Испания и Малайзия стиганаха до финала на състезанието Chivas Venture
8 юни 2018
Върти ми се една муха

NASEKOMO трансформира органичните боклуци в храна за ларви, които са различен източник на протеини за животни
19 яну 2018 Над 253 млн. хора по света страдат от проблеми със зрението, а повече от 80% от тях могат да бъдат предотвратени или излекувани. Това демонстрират данните на Световната здравна организация към 2017 година Голяма част от хората с нарушено зрение в бедните страни обаче нямат достъп даже до очни лекари или нямат финансова опция да си купят очила. Именно решение на тези проблеми предлага белгийската компания Adaptive eyeworks, която създава евтини и саморегулиращи се диоптрични очила. Социално виновният бизнес към този момент има доставени очила в страни в Африка и Южна Америка. Проектът беше и измежду финалистите на тазгодишното издание на конкуренцията за бизнеси с идея Chivas Venture с общ награден фонд 1 млн. $.

Очна иновация

Идеята за разработване на лесни за приложимост диоптрични очила се ражда през 2012 година, откакто създателят на компанията Коен Ван Потелберг претърпява сериозна автомобилна злополука и в продължение на две години се възвръща от контузиите. " Бях един месец в кома, а по-късно трябваше да се изучавам отначало да се движа. Имах втори късмет в живота и взех решение, че би трябвало да го употребявам, с цел да оказвам помощ на хората ", споделя той пред " Капитал ".

Роден в семейство на очни лекари и самият той офталмолог по специалност, Потелберг попада на план за новаторски очила, които с изкривяване на водна течност сред две лещи, контролират диоптъра. Впечатлен от концепцията той стартира да разучава технологията и опциите, които има. " Реших, че това ще бъде база и в моя план. Проблемът, който открих обаче беше, че течността в очилата не е най-хубавият модел, тъй като се образуват балончета, а и децата може да ги счупят и тя да се разлее ", изяснява той. Затова взема решение да промени концепцията и благодарение на американски професор създават очила, формирани от една вдлъбната и една изпъкнала леща, а посредством малко зъбно колело от двата края на рамките всеки самичък може да наглася стъклата, а от там и да контролира диоптъра. Този механизъм доста понижава цената на очилата и отстранява нуждата от лекарска интервенция.

Фотограф: Сирма Пенкова
В първите години от основаването на плана Коен Ван Потелберг го ръководи през неправителствена организация, предоставяйки очилата гратис. Преди две години обаче той стига до извода, че с цел да помогне на допустимо най-вече хора би трябвало да трансформира концепцията в бизнес, който да подсигури производството на очилата. Така основава компанията Adaptive eyeworks, инвестирайки напълно лични средства. " Целта ни е да продаваме очилата на цена от 7 евро, като стигнем ли до всеобщо произвеждане, цената може да падне и до 5 евро ", изяснява Потелберг. За задачата обаче компанията би трябвало да набере финансиране, като нужните им средства за доста увеличение на производството са в размер на почти 2 млн. евро.

Социалният аспект

Според създателя на компанията очилата могат да оказват помощ за решаването на 90% от проблемите със зрението, а лесната им приложимост и ниска цена ги прави подобаващи за всеки. " Проблемът не постоянно е единствено финансов, на доста места липсват и лекари експерти. При изследване на Мадагаскар установихме, че има 50 очни лекари на 25 млн. индивида население. В Белгия пък се пада един доктор на 3 хиляди индивида ", споделя Потелберг.

От Adaptive eyeworks към този момент са доставили очила в Гана, където са помогнали на редица младежи, които поради проблеми със зрението не са можели да вървят на учебно заведение, да четата и пишат. " Вече измежду тях даже имаме възпитаник, който се въодушеви и желае да стане офталмолог ", споделя създателят. Обратната връзка получена от учителите пък е, че учениците с изключение на, че демонстрират по-добри резултати на изпитите, виждат и доста възстановяване на самочувствието им. Според Потелберг различен позитивен аспект на саморегулиращите се очила е опцията за шерване. Така в случай че семейство може да си разреши единствено един чифт очила, те може да се употребяват и от всички други членове с очни проблеми, поради лесното контролиране на диоптъра. " Затова и мотото ни е, че променяме метода, по който светът вижда ", споделя в умозаключение Потелберг.

Фотограф: Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР