Илюстрация ...и още няколко интересни истории от новия брой на

...
Илюстрация ...и още няколко интересни истории от новия брой на
Коментари Харесай

Сателитните смущения на "Булсатком"

Илюстрация

...и още няколко забавни истории от новия брой на " Капитал "

Президентът на SpaceX пред " Капитал "

BulgariaSat-1 би трябвало да е подготвен за лъчение в края на юли

Сателитът на " Булсатком " излетя в 22.10 ч. българско време

Добре пристигнали във второто издание на галактическата конкуренция. Неин мотор не са към този момент упоритостите за международно владичество на двете нуклеарни суперсили Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, а прагматични предприемачи, които търсят облага оттатък рамките на земната атмосфера
Когато преди над пет години " Булсатком " намерено заприказва за упоритости за личен спътник, това звучеше галактически далечно и неосъществимо. И за доста наблюдаващи концепцията на основателите на компанията Пламен Генчев и Максим Заяков, които я трансфораха в най-големия снабдител на телевизия в страната с над 650 хиляди клиенти, беше грандомания, граничеща с полуда.

Днес на инат на всичко изстрелването за 235 млн. $ от сдружението, стартирало преди 12 години в Стара Загора като елементарен интернет снабдител, е реалност - с всичките му отлагания и оскъпявания. С тях обаче идва и сериозният тест дали амбициозното начинание е било по силите й. Заради закъснението в този и в другия огромен план на " Булсатком " - за мобилна мрежа, компанията бави заплащания и несъмнено има потребност от пресен капитал, който интензивно търси. Дотук инвеститорски интерес не липсва, само че както в доста други случаи, локалните създатели на компании не са склонни да се разделят с властта и собствеността си.

Сателит и разноски - в Космоса

Първо за спътника. Той беше сполучливо изстрелян в края на юни и доближи геостационарна орбита на 36 000 км над Земята. От " Булсатком " обявиха пред " Капитал ", че всички проби са минали сполучливо, като сега се правят настройките преди началото на излъчването. А упованията на компанията са то да стартира през есента. Тогава за всеки искащ клиент ще бъдат предлагани нови пакети с повече телевизионни услуги от личния спътник. Абонатите ще могат да избират дали да останат на настоящия си проект (който в множеството случаи е за период от две години), или да преминат към нов. В момента те получават сигнал от спътника HellasSat 2 и няма потребност за пренастройка на чиниите, в случай че изберат да не трансформират досегашните си условия. В " Булсатком " възнамеряват да продължат да употребяват НellasSat 2, както и наследника му 3 взаимно със личния BulgariaSat-1 най-малко три години.

От " Булсатком " прецизират, че цените на досегашните пакети няма да се трансформират. Очакванията са множеството клиенти да преминат към нови проекти (и надлежно новия сателит) в идващите 2 до 3 години. Но в това време за

За пръв път това лято " Булсатком " е пропуснал да заплати вноската си по първия заем, споделиха за " Капитал " няколко източника. Заемът беше провиснал през 2014 година от консорциум от банки отпред с Deutsche Bank - Лондон, и с присъединяване на Европейска банка за възстановяване и развитие, Citi и KBC. Общият дълг тогава беше 85 млн. евро, той е обслужван през годините и по информация от пролетта в този момент остават за заплащане към 78 млн. евро. Кредитът би трябвало да бъде изплатен напълно до края на 2020 година

Лятното неплащане е първо по рода си и евентуално банките ще изчакат няколко месеца преди да подхващат нещо, пък и те са осведомени с проектите на компанията да откри още запас, разяснява банкер.

Въпросът е, че ликвидната дупка не свършва с банките. От предходната година операторът дължи суми и на Национална агенция за приходите, които към края на 2016 година са от порядъка на 10 млн. лева, на малките екрани (като от " Нова тв " даже са завели дело в СГС), а съгласно разнообразни източници - пропуснати заплащания има и към HellasSat. И трите заема, въпреки и необезпечени, са основни за работата на оператора. Данъчните са блокирали сметките на сдружението и всеки месец се търси разрешението им за заплащанията за заплати, ток, тв права и така нататък Без телевизионно наличие е ясно, че доставчикът ще има проблеми, а още 1-2 години непознатият спътник ще е извънредно значим, тъй като ще подава сигнала към множеството клиенти на " Булсатком ".

Заради обстановката безусловно е замразен планът за мобилни услуги. Компанията се е отказала от декларираните преди година нови честоти за 15 млн. лева Но в мобилната дивизия към този момент са вложени над 20 млн. евро за първите честоти и съоръжение, които действително са изцедили кеш, а няма скоро да носят доход.

В търсене на по-стабилна орбита

Измъкването от ликвидния дефицит наложително ще би трябвало да мине през намиране на пресен запас. Тук вариантите са най-общо са две - нов заем или предоставяне на дял на сътрудник, който да обезпечи капитал. От " Булсатком " от година работят по тематиката. Засега най-сериозни са били договарянията с фонда ADM и телеком вложителя Марк Шнайдер (който беше претендент при последната продажба на БТК), само че съгласно два самостоятелни източника те са приключили без договорка. Няма и информация за напреднали договаряния с различен покупател на мажоритарен дял.

Затова по-възможен и бърз наподобява сюжетът с в допълнение финансиране от банки. То е търсено и от настоящия банков консорциум, както и от други банки, които да се причислят към синдиката. Неочаквано, само че измежду вариантите се появява и държавната ББР. " Да, ние я потърсихме ", удостовери Заяков.

Българската компания ще употребява към 42% от потенциала на личния си спътник. Макар от месеци да се приказва за търсене на външни клиенти, действително след изстрелването е почнал интензивният диалог, главно с компании от района, само че и от Германия и Англия.

" Надяваме се до края на годината да сключим най-малко няколко контракта за в допълнение към 10 % от потенциала на спътника. После проектът е в границите на идната година е да притеглим още 10%, а в петгодишна вероятност да запълним към 85% от потенциала му ", съобщи пред " Капитал " Максим Заяков, изпълнителен шеф на " Булсатком ". Тоест най-малко 10 години спътникът ще е претрупан съвсем напълно.

Компанията е на път да се пребори и с различен минус в договарянията до момента - съперниците най-често имат по няколко спътника и по този начин клиентите им имат сигурност на излъчването. Компанията е пред сключване на back up съглашение, сподели пред " Капитал " Заяков.

мпанията ще употребява 14 от общо 32 транспондера. В момента съгласно представители на сектора цената е от порядъка на 600 хиляди евро годишно за един транспондер, т.е. от свободните може да се чака доход от порядъка на 10 млн. евро на година.

" Всичко обвързвано с Космоса е доста трагично, нормалните бизнес практики мъчно се подчиняват на него ", приключва Зяяков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР