Илюстрация Дори продължението на една от най-обичаните поредици в историята

...
Илюстрация Дори продължението на една от най-обичаните поредици в историята
Коментари Харесай

Холивуд: облачно без кюфтета

Илюстрация
Дори продължението на една от най-обичаните поредици в историята - " Междузвездни войни ", не съумя да обърне тренда в Съединени американски щати

Увеличаване

Дори продължението на една от най-обичаните поредици в историята - " Междузвездни войни ", не съумя да обърне тренда в Съединени американски щати

[Reuters] Смаляване


- Големите кино студиа изпратиха сложна година след спада на приходите в Съединени американски щати.

- Липсата на хрумвания измежду мегапродуцентите се задълбочава.

- Все повече фенове избират стрийминг услугите пред визитата на киносалоните.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Поздрави от Холивуд

По-интересните филми за празниците
11 дек 2017
На изток от Холивуд

Акцентите на тазгодишното издание на филмовия фестивал So Independent (26 октомври – 5 ноември)
20 окт 2017
Netflix добави още 5.3 млн. клиенти за третото тримесечие

Компанията усилва вложенията в автентично наличие през 2018 година
17 окт 2017
Продуцентът Харви Уейнстейн беше изключен от Американската кино академия

Причината за решението са редицата повдигнати обвинявания за полов тормоз
15 окт 2017 Американската кино промишленост изпрати 2017 година по-объркана от всеки път. Скандалите за полов тормоз разкриха дълго прикриваните, само че подозирани от мнозина мръсни секрети на някои от най-могъщите играчи в Холивуд. В същото време продажбите на билети на щатския пазар са най-ниските за последния четвърт век, въпреки и приходите в световен мащаб да са рекордни. Повечето от огромните студиа и киновериги губят въздействие в борбата с все по-силните цифрови компании като Netflix и Amazon. Консолидацията за някои от тях е неизбежна, което се потвърди и от препоръчаната мегасделка сред Disney и 21st Century Fox. Преди това пък американските регулатори желаеха от съда да блокира сливането на телекомуникационния колос AT&T и Time Warner.

И през тази година боязън

Всички тези случаи демонстрират, че 2018 година също ще е сложна за Холивуд, изключително в случай че се показват по-зле от упованията огромните заглавия, които ще имат премиера в идващите 12 месеца. " Индустрията би трябвало да бъде доста обезпокоена, в случай че има сходен спад в продажбата на билети в Съединени американски щати и през 2018 година Той ще значи, че сривът в бранша е непрекъснат ", разгласи Гийта Ранганатан, анализатор в Bloomberg Intelligence.

През предходната година броят на кинозрителите на най-големия пазар в свeта (САЩ и Канада) е намалял с 5.8% до 1.24 милиарда билета - най-ниското им равнище от 1992 година, демонстрираха данните на уеб страницата Box Office Mojo. За сметка на това спадът на приходите е по-малък - единствено 3% до 11 милиарда $ по отношение на рекордната 2016 година Но повода за това се крие главно в по-скъпите билети за всевъзможни филми (обикновени, 3D, IMAX и др.).

В същото време световният боксофис (приходи от продажби на билети) е рекорден - съвсем 40 милиарда $. Той се дължи най-много на продължаващия напредък на Китай като втория максимален кинопазар в света, както и на положителните доходи в Близкия изток (към който скоро ще се причисли и Саудитска Арабия). Но даже този факт не понижава облаците над щатските студиа, които са изправени пред две съществени провокации - неналичието на хрумвания и възходът на стрийминг услугите. Продълженията за следващия комиксов воин и преправянето на остарели шлагери просто към този момент не притеглят публиката както преди. По-високи са и спомагателните разноски при вървене на кино като пуканки и питиета.

Не изключително истински

Достатъчно е да се видят кои са най-касовите филми на 2017 година в международен мащаб. Четири от първите пет са част от поредност, а един е римейк на прочут детски рисуван шлагер (виж таблицата). Дори продължението на една от най-обичаните поредици в историята - " Междузвездни войни ", не съумя да обърне тренда в Съединени американски щати. Само един от топ 20 на игралните филми в световния боксофис е по истинска концепция - " Дюнкерк " на Кристофър Нолан. Всички останали са акомодации на остарели хрумвания, римейк или следващата серия. Успехът на по-малки истински филми като " Зад кормилото ", " Бягай! " и други въпреки всичко демонстрират, че положителните хрумвания постоянно се правят оценка от феновете, само че броят на такива филми в класациите към момента е стеснен. А и огромните студиа постоянно избират да не заложат на такива планове, а да налеят големи пари в следващия комиксов воин или поредност. Което също ги опари - през предходната година се провалиха (или не донесоха предстоящите печалби) авансово оповестените за шлагери " Пришълецът: Завет ", " Трансформърс: Последният рицар ", " Карибски пирати: Отмъщението на Салазар ", " Мумията " и други

Стрийминг опасност

Зрителите просто потърсиха автентично и забавно наличие на друго място - в стрийминг услугите в домовете си. От години някои сериали не отстъпват на филмовите продукции по бюджет, артисти и положителни сюжети. А с разширението на мощта си най-голямата стрийминг платформа в света - Netflix, влага от ден на ден пари в производството на лични филми и сериали. И за смут на киноверигите ги пуска извънредно за своите консуматори, които незабавно могат да ги гледат на тв приемника, преносимия компютър или даже телефона си. Платформата влага над 100 млн. $ в последния филм на Уил Смит - Bright, който пусна през декември за феновете си в целия свят. Въпреки неприятните ревюта мнозина от тях го гледаха.

Някои от филмите на Netflix и услугата на Amazon - Prime Video, получават номинации за " Оскар ", " Златен глобус " и " Еми ". Което единствено потвърждава, че въпреки и постепенно, потребителските желания се трансформират. Само за последната година броят на абонираните за такива платформи е повишен доста в международен мащаб.

" Големите студиа са изправени до стената и в идващите няколко години би трябвало да основат огромен брой качествени филми, с цел да върнат публиката ", счита Джеф Бок, анализатор в анализаторската компания Еxhibitor Relations.

От огромен по-голям

Разбира се, рано е да се приказва за залеза на огромните холивудски студиа. Пример е най-могъщото от тях - Disnеy, което става все по-голямо и амбициозно. Щом не може да победи Netflix, то просто разгласи основаването на лична стрийминг услуга, която да стане факт до две години. Това значи и премахването на филмите й от Netflix, което ще навреди на цифровата услуга.

Още по-мащабен е оповестеният ход от Disney с придобиването на огромна част от друго именито студио - Fox, в препоръчана договорка за 66 милиарда $ с задълженията. Транзакцията занапред би трябвало да бъде утвърдена от регулаторите, само че в случай че стане факт, ще направи колоса безспорен исполин. Идеята е Disney да придобие филмовите и телевизионните активи на 21 Century Fox (без новинарския Fox News) и да ги сплоти със своите. Акционерите на Fox ще получат 25% от обединената компания, само че договорката ще постави завършек на дейното присъединяване на фамилията на медийния магнат Рупърт Мърдок в развлекателната промишленост, което му носеше смесени триумфи, изключително в последните години. За предходната година единствено два от най-гледаните 20 кино лентата в света са на Fox.

Под шапката на новата група ще попаднат шлагери като " Междузвездни войни ", Marvel, Pixar и всички анимационни филми на Disney в композиция с поредици като X-Men, " Дедпул ", " Ледена ера " и други на Fox, както и голям азбучник. Но несъмнено едно от най-привлекателните измежду тях ще са предстоящите четири продължения на най-гледания филм в историята - " Аватар " на Джеймс Камерън. Общите активи на Disney и Fox ще основат най-влиятелното холивудско студио с над 40% от боксофиса в Съединени американски щати. Естествено до постигането на това остава утвърждението от регулаторите. Което може и да се случи мъчно, в случай че се съди по опитите за блокиране на договорката сред AT&T и Time Warner.

Disney и сега е водещият състезател в Холивуд. Приходите на групата за предходната година от продажба на билети единствено в Съединени американски щати доближиха 2.3 милиарда $, което за втора поредна година й отреди лидерската позиция, и то с надалеч по-малко премиерни филми от втория - Warner. Въпреки това облагата от филмите е по-ниска, най-много поради големите разноски по маркетинг. През тази година студиото още веднъж няма да е изключително " автентично " - ще пусне четири кино лентата на Marvel, два на Pixar и един от " Междузвездни войни ". За множеството останали холивудски студиа облаците може и да са гъсти, само че за Disney формулата очевидно ще е " налей още едно от същото ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР