Илюстрация Детайлите в този казус може да послужат за илюстрация

...
Илюстрация Детайлите в този казус може да послужат за илюстрация
Коментари Харесай

Една детска градина по-малко в София

Илюстрация
Детайлите в този проблем може да послужат за илюстрация на общинските политики в София.

Увеличаване

Детайлите в този проблем може да послужат за илюстрация на общинските политики в София.

Смаляване
Проектът стои на трупчета от няколко години, а Йорданка Фандъкова за следващ път даде обещание да го приключи. Софка Генова е една от многото майки в столичния кв. " Манастирски ливади-изток ", които заплащат по над 6000 лева на година, с цел да посещават децата им частна детска ясла. Причината за това е, че в целия квартал няма нито едно общинско детско заведение, а тези в прилежащите " Гоце Делчев " и " Стрелбище " са претъпкани и описите с чакащи са в стотици. Ситуацията е такава още от 2010 година, само че макар многото обещания действителни ограничения от Столичната община до момента няма.

През всяка от последните три години да вземем за пример кметът Йорданка Фандъкова персонално дава обещание построяването на напълно нова детска градина в региона. Такава обаче надали ще има и следващата година. Парадоксално, само че, наподобява, самата софийска администрация е направила всичко допустимо, с цел да спре реализацията на плана. Позицията й се промени внезапно едвам когато в края на юли " Капитал " изпрати въпроси по тематиката. Фандъкова разгласи, че поема построяването на детската градина под персонален надзор, и трансферира виновността към районната администрация на " Триадица ", която официално движеше плана. Оттам обаче споделят, че са спазвали закона, което се удостоверява и от решение на Върховния административен съд.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Софка Генова и други като нея - да вземем за пример Румен Иванов, който живее в " Манастирски ливади-изток " и също заплаща за частна ясла, одобряват думите на Фандъкова като избирателен пиар. И не имат вяра, че скоро детската градина ще проработи.

Много искахме, само че нямахме предпочитание " Личният ми ангажимент към жителите на квартала е, че за детска градина и учебно заведение наложително ще осигуря финансиране, и това в никакъв случай не се е променяло. "

Йорданка Фандъкова, кмет на София
Общинските управляващи, в това число кметът Йорданка Фандъкова, настояват в обществените си изяви, че за 10 години са издигнати 92 нови детски градини. Това число обаче мощно се разминава с формалните данни на самата Столична община, които сочат 24 нови здания на детски заведения, 37 разширения на съществуващи обекти и 10 реконструирани и преустроени - общо 71. А в регион " Триадица ", където казусът с детските градини в действителност е най-сериозен, има единствено една нова и една разширена.

" Семействата да стартират да мислят за пазаруване на второ транспортно средство - не за разкош, а по нужда, тъй като децата би трябвало да се водят до разнообразни детски заведения, в това число частни, в други квартали ", споделя Генова. Евгения Димова пък пресмята, че до момента е платила над 30 хиляди лева

През юни 2017 година архитектът на регион " Триадица " Иван Шишков даде обещание в ефира на БНР първата детска градина на територията на кв. " Манастирски ливади " да бъде построена до края на 2018 година Към оня миг към този момент има направен план и обособен терен. През ноември 2017-а основният проектант на София Здравко Здравков съобщи, че е издал и съответното позволение за градеж, потвърждавайки периода за края на 2018-а. Обществената поръчка обаче бе трансферирана от Столичната община към регион " Триадица ", което докара до закъснение и действително стана факт едвам на 26 юни м.г.

Заради неспазените обещания през февруари 2019 година жителите на " Манастирски ливади-изток " започнаха да недоволстват, а районната организация на Българска социалистическа партия даже провежда митинг с към 300 души, които затвориха кръстовището на ул. " Иван Кирков " и " Боянски водопад ". Общественият отзив докара до следващите пояснения на кмета Йорданка Фандъкова, която разгласи пред бTV, че нужните средства за въпросната детска градина са обезпечени и се чака единствено приключването на публичната поръчка за избор на реализатор, с цел да стартира строителството. Но още на идващия ден (28 февруари) без доста звук кметът на регион " Триадица " Николай Терзиев изненадващо издал решение за преустановяване на търга. Столичната община твърди, че не е била известена за това, а районната - че съблюдава прецизно наредбите и се преценява с отпуснатите ѝ средства. В случая формалният претекст за решението на Терзиев е неналичието на пари.

Пет милиона не стигат

Оказа се, че Столичната община е осигурила над 70% от нужните средства и планът се проваля поради останалите по-малко от 30%. Според предварителните планове за построяването на детската градина са нужни близо 6 млн. лева без Данък добавена стойност, в която сума са включени и непредвидени разноски. Това е и заложената планирана стойност в документите към оповестената от регион " Триадица " социална поръчка, като е записано, че офертите на участниците не може да надвишават тази оптималната стойност.

В същото време категорично е конкретизирано, че планът ще се финансира поетапно от бюджета на Столичната община, като за 2018-2019 година са планувани за целево разпределяне на регион " Триадица " 5 млн. лева (4 166 666 лева без ДДС). Така към датата на разкриване на процедурата не са били налични 1.8 млн. лева без Данък добавена стойност, които е трябвало да бъдат обезпечени на по-късен стадий от Столичната община. Подобна процедура се употребява при по-големи планове и е позволена от закона.

Предвид тези условия всички подадени от претендентите предложения в търга са били в границите на прогнозния общ бюджет, като най-ниската е 5.6 млн. лева, а най-високата - 5.96 милиона. Но районният кмет Терзиев взема решение, че ценовите оферти надвишават разполагаемия финансов запас, приемайки за подобен единствено отпуснатите към този момент 5 млн. лева И по тази причина приключва търга, без да изиска в бюджета на София за 2020 година да бъдат заложени и останалите средства за плана. Друг е въпросът, в случай че тогава му бе отказано.

Търси се общинската логичност

Спряната поръчка незабавно е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията от класирания преди всичко претендент - консорциум " Триадица 2018 ", с участници " Тера Строй ", " Сити Билд Студио ", " Зарастрой ", " Вантроник " и " Гео-Кри ", поради неуместната обстановка да е подал оферта в границите на прогнозния бюджет, само че да му се споделя, че тя надвишава наличното финансиране, за което по този начин или другояче е записано, че не е налично в цялостен размер. На 24 април Комисия за защита на конкуренцията излиза с решение, с което дефинират дейностите на кмета на " Триадица " за противозаконни и го задължават да разпореди публичната поръчка на спечелилия в търга. Комисията показва, че всички ценови предложения са под оповестения планиран бюджет, а това, че цялото финансиране не е авансово обезпечено, не е съображение за нейното преустановяване.

Терзиев обаче сезира Върховния административен съд (ВАС) и на 22 юли т.г. той анулира решението на Комисия за защита на конкуренцията, обяснявайки, че тя погрешно е тълкувала Закона за публичните поръчки и възложителят може да приключи даден обществен търг, в случай че подадените предложения надвишават финансовия запас, който той може да обезпечи, без значение какъв е бил оповестеният планиран бюджет. " Видно от данните по преписката, кметът на регион " Триадица " е изискал да му бъде отпусната сумата за осъществяване на поръчката, заложена като планирана стойност. След като това не се е случило, същият вярно се е позовал на наредбата на член 110, алинея 1, т. 7 от Закон за обществените поръчки, която дава опция за преустановяване на процедурата, когато нужните средства за осъществяване на поръчката не са били набавени ", написа в решението на Върховен административен съд. Съдът не преглежда опцията първостепенният разпоредник Столична община да отпусне след това нужните пари на регион " Триадица ", който по този начин или другояче не финансира плана със лични средства, само че по този начин или другояче решението е дефинитивно и търгът за детската градина пропада изцяло.
След като " Капитал " попита Столичната община за какво не са били планувани в точния момент нужните средства, кметът Фандъкова разгласява изказване във фейсбук страницата си по тематиката. От него стана ясно, че тя е наредила публичната поръчка да бъде изтеглена от регион " Триадица " и да се разгласи още веднъж от Столичната община, само че не се разбра за какво е била позволена тази неуместна обстановка. Новият търг стана факт на 5 август, като планът не е изменен, само че прогнозната стойност е понижена от предходните съвсем 5.97 млн. лева до 5.25 млн. А това може да е проблем, в случай че ценовите предложения на претендентите отново се окажат по-високи от наличните средства.

Новите проекти на локалната власт са до края на годината строителството на детската градина да стартира и вероятно от есента на 2020 година да бъде разгласен банкет. Родителите в " Манастирски ливади-изток " обаче надали залагат на това - Софка Генова занапред търси частна детска градина за детето си, което следващата година ще напусне частната ясла. Пропиляна опция

През март т.г. инициативният комитет на " Манастирски ливади-изток " внесе предложение до Столичната община за отчасти решение на казуса с детските градини - смяна на статута на общинската спортна зала на ул. " Боянски водопад " в кв. " Гоце Делчев ", тъй че да стане филиал на близката детска градина - 43 " Талант ". Идеята е да се направи изцяло преустрояване на постройката, което да разреши откриването на две яслени групи за общо 50 деца. Залата не се употребява по предопределение от години, а наоколо по този начин или другояче се намира огромната спортна зала " Триадица ", която също не се употребява в цялостния й потенциал.

Въпреки опцията за бърза реализация на концепцията, която може да докара до нови места за децата от региона в границите на няколко месеца, и формалната поддръжка на общинските съветници от Българска социалистическа партия Борис Цветков и Калоян Паргов, които на 17 март внесоха отчет в Столичния общински съвет със същото предложение, очевидно придвижване по въпроса нямаше. Едва на 24 юли след поетия за следващ път ангажимент за създаване на нова детска градина в " Манастирски ливади-изток " кметът Фандъкова заприказва за реорганизация на спортната зала и разкриването на 2-3 яслени групи там. " Колкото пари са нужни за преустройството, ще ги дадем, с цел да стане детска градина по-бързо ", съобщи тя.

Не стана ясно обаче за какво по концепцията не беше работено през цялото време, тъй че още от тази есен да бъдат признати деца.

*Авторът е член на Инициативния комитет на " Манастирски ливади-изток "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР