Илюстрация БулфотоПроблемът с мръсния въздух в столицата става все по-сериозен,

...
Илюстрация БулфотоПроблемът с мръсния въздух в столицата става все по-сериозен,
Коментари Харесай

Една печка на дърва замърсява колкото 1000 коли


Илюстрация Булфото

Проблемът с мръсния въздух в столицата става все по-сериозен, а съгласно редица специалисти локалните управляващи взимат потвърдено неефективни ограничения. По отношение на акзията с въведените газанализатори за колите в София, някогашният началник на КАТ - Пътна полиция Алекси Стратиев съобщи, че тя е изцяло безсмислена, защото по думите му 10 автомобила, създадени преди 2004 година замърсяват въздуха колкото 100 коли, създадени по-късно, само че всички дават отговор на стандарта, заложен от производителя.

Също по този начин изненадваща за последователите на теорията, че колите са главните замърсители на въздуха, беше картината в столицата по време на празниците. Тогава се оказа, че въздухът навсякъде продължава да е извънредно нечист, макар че София е празна и коли няма. Много специалисти настояват, че не колите, а отоплението на твърдо гориво е главният камшик, замърсяващ въздуха в градовете. Международни изследвания удостоверяват това.

Така да вземем за пример проучване от 2015 година на австралийска организация, сравняваща излъчванията на колите с затрупан настоящ стандарт Евро 6, с тези, отделяни при отоплението на твърдо гориво, дава изрично преимущество на равнищата на фини прахови частици, изпускани в атмосферата от печки, камини и други отоплителни уреди на дърва и въглища. 

Според проучването даже най-новите и съвременни печки замърсяват за 10 часа толкоз, колкото един автомобил за цяла година. Също по този начин печка или камина, когато изгаря 2 тона дърва, би отделила нездравословни излъчвания, равняваща се на тези от 1000 автомобила. Същите данни се удостоверяват и във Англия, където казусът набира скорост.

В годината на изследването нездравословните излъчвания от отопление на твърдо гориво на Острова са били 2,5 пъти повече, в сравнение с замърсяването от целия авто трафик. Поради тази причина и кметът на Лондон Садик Хан разгласи, че обмисля възбрана или ограничения за строго ограничение на отоплението на твърдо гориво. Това проучване може да даде отговор за какво София дишаше замърсен въздух даже в дните, когато беше освободена от коли, и за какво акцентирането на ограниченията за битката за чист въздух само върху автомобилния трафик среща такава сериозна опозиция.

© Actualno.com

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР