илюстрация БулфотоОсман Сюлейман, Исмаил Али, Орхан Хюсеин, Азис Хюсеин и

...
илюстрация БулфотоОсман Сюлейман, Исмаил Али, Орхан Хюсеин, Азис Хюсеин и
Коментари Харесай

12 години продължава съдебната сага за това ужасно престъпление! Петима изнасилвачи обжалваха присъдите си днес във Варна

илюстрация Булфото

Осман Сюлейман, Исмаил Али, Орхан Хюсеин, Азис Хюсеин и Костадин Неделчев, приети от Окръжен съд – Бургас за отговорни за блудничество и обезчестяване на 13-годишно момиче, осъществено през лятото на 2005 година край с.Просеник, Руенска община, апелират през днешния ден пред Варненския апелативен съд тежките си санкции.

Предмет на въззивната инспекция е присъда на Бургаския областен съд от февруари предходната година, с която подсъдимите са приети за отговорни в това, че на 9 юли 2005г., край с.Просеник, до „ Бялата чешма “, в съучастничество като съизвършители направили блудствени дейности по отношение на малолетно момиче. По същото време и на същото място, още веднъж в съучастничество като съизвършители изнасилили детето. И двете закононарушения били осъществени посредством приложимост на мощ и закани от повече от две лица, което законът квалифицира като изключително тежък случай. За всяко едно от действията първата правосъдна инстанция е наложила на подсъдимите друго по мярка наказване, само че съдът е присъдил на всеки един от тях да изтърпи по-тежкото. На подсъдимите Осман Сюлейман и Костадин Неделчев по 12 години „ отнемане от независимост “. На Исмаил Али - 11 години затвор, а на Орхан Хюсеин и на подсъдимия Азис Хюсеин по 10 години „ отнемане от независимост “. За всеки един от подсъдимите наказването да се търпи при първичен „ непоколебим “ режим.

И за двете незаконни действия, петимата подсъдими са били наказани да заплатят солидарно на потърпевшото момиче обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на общо 45 000 лв., ведно със законната рента, считано от датата на закононарушението до окончателното й погашение.

Пресслужбата на съда напомня, че това наказателно произвеждане е вървяло повече от 12 години. Казусът е обсъждан от няколко състава на първата правосъдна инстанция и от Бургаския апелативен съд. През лятото на тази година Върховен касационен съд анулира последното решение на въззивната апелативна инстанция, само че заради невъзможността от съставяне на нов състав, който да прегледа делото, висшият съд го разпределя във Варненския апелативен съд.

Днес всички страни в процеса разясниха безразсъдно дългия период на воденото наказателно произвеждане и аргументите за закъснялото правораздаване. Прокуратурата припонми, че делото е било върнато един път и е почнало изначало заради това, че е умрял един от правосъдните заседатели, а подсъдимите неведнъж са ставали причина за отсрочване на съвещанията, т.к. са представяли документи за болести. Подсъдимият Неделчев пък се е укривал близо 2 години от правораздаването и едвам през февруари тази година е бил арестуван с подправени документи в Унгария и върнат у нас. Обвинението намира, че виновността и на петимата подсъдими е открита по неоспорим метод, а събраните доказателства не оставят подозрение в упражнената тогава експанзия по отношение на 13 годишно дете. За прокуратурата забавената правдивост е реалност, само че закъснението е с по-голяма тежест за момичето, в сравнение с за подсъдимите, които в нито един миг не са показали разкайване. След като не откри съображение за демонстрация на състрадание към изправените пред съда петима мъже, обвиняването изиска да се удостовери присъдата на първата правосъдна инстанция.

Защитата на потърпевшото момиче напомни, че десетки пъти детето е давало показания и е преживявало още веднъж и още веднъж похищенията. От траялия през годините углавен развой най-потърпевша е жертвата на закононарушението, намира отбраната, а не подсъдимите, които са ставали причина неведнъж за отлагането на делото.

Още преди пледоариите, юристът на подсъдимия Неделчев изиска очна ставка с потърпевшата и нова съдебномедицинска експертиза. Варненският апелативен съд остави това искане без почитание и посочи, че по това дело са събрани задоволително по тип и по размер доказателства. Адвокатите на всеки един от подсъдимите се позоваха на Европейска конвенция за правата на човека и желаеха отплата за близо 13 годишната дълготрайност на делото, която да се показва в санкции под минимума, избран от закона. Осман Сюлейман, Исмаил Али, Орхан Хюсеин, Азис Хюсеин и Костадин Неделчев желаеха да бъдат оправдани за изнасилването.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона 30 дневен период.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР