Илюстрация БГНЕСУестминстърския районен съд в Лондон осъди директора на правозащитната

...
Илюстрация БГНЕСУестминстърския районен съд в Лондон осъди директора на правозащитната
Коментари Харесай

Великобритания осъди правозащитник заради отказа му да издаде паролата на лаптопа си

Илюстрация БГНЕС
Уестминстърския областен съд в Лондон осъди шефа на правозащитната организация " Кейдж " (CAGE) Мухамед Рабани за нарушение на антитерористичното законодателство поради отхвърли му да даде на полицията паролата за преносимия компютър си, предава БГНЕС.
Според информацията на в. " Дейли телеграф " 36-годишният Рабани е приет за отговорен, че е " попречил силите при задържане и обиск ", което е в нарушаване на Закона за битка с тероризма на страната. В резултат съдът е решил да освободи условно подсъдимия против възнаграждение на санкцията от 830 $.
БГНЕС напомня, че на 20 ноември 2016 година Рабани каца в Лондон след пътешестване до катарската столица Доха, където участва на сватбена гала. Полицейските управляващи на " Хийтроу " обаче го задържат и изискват от него да даде паролата за персоналния си компютър. Рабани отхвърли да извърши заповедта на съображение, че в преносимия компютър му се съдържа поверителна информация, разкриването на която би нарушила неприкосновеността на персоналния му живот и професионалната му активност.
По-късно пред съда той декларира, че въпросните сведения се отнасят до жител на Катар, който съгласно Рабани е бил малтретиран в американски затвор в продължение на 12 или 13 години. Организацията " Кейдж ", ръководена от Рабани е основана в Лондон и се занимава със събирането на информация за лица, чиито права са били нарушени вследствие на политиките за противопоставяне на тероризма в другите страни. През 2015 година обаче реномето на " Кейдж " внезапно спада, откакто излиза наяве, че сред 2009 и 2012 година организацията е поддържала контакт с мъж на име Мухамед Емвази. Връзката е инициирана от Емвази, който се обръща към организацията, оплаквайки се от ежедневния тормоз, на който бива подлаган непозволено в английски затвор. През 2015 година обаче се отхвърля, че зад това име в действителност стои " палачът " на терористичната формация " Ислямска страна ", станал прочут под псевдонима Джихади Джон.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР