Иля Абишев, Би Би СиШефът на частната военна компания Вагнер

...
Иля Абишев, Би Би СиШефът на частната военна компания Вагнер
Коментари Харесай

Защо Украйна реши да се бие знаково за Бахмут?

Иля Абишев, Би Би Си

Шефът на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин твърди, че  формированията му са заели цялата източна част на Бахмут, оттатък река Бахмутка. Информацията се удостоверява от наблюдаващи от Института за проучване на войната (ISW) - по техни  данни  украинската войска е направила проведено евакуиране. Същевременно съветските войски не престават опитите си да обкръжат украинския гарнизон посредством удари западно от Бахмут.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Бахмут може да попадне под съветски надзор, само че това няма да значи преломен миг във войната. 
От Киев преди дни имаше сигнали, че е допустимо Бахмут да бъде оставен и непосредствено се споделяше, че не си коства да се удържа до последно град, който няма огромно стратегическо значение. Но в понеделник, 6 март, стана известно, че на заседание при президента на Украйна Володимир Зеленски е било решено защитата на Бахмут да продължи. На 7 март командващият сухопътните войски на ВСУ военачалник Олександър Сирски дойде в Бахмут за четвърти път в границите на две седмици. 
Означава ли решението на ВСУ за продължение на защитата на Бахмут, че е изменена военната идея? С какво може да е обвързвано това? Не рискува ли прекалено много украинското командване?

Какво рискуват ВСУ?

Отговорът е елементарен: в случай че съветските флангови групировки, опитващи се да пробият украинската защита северозападно и югозападно от Бахмут,  я разкъсат  дефинитивно и се съединят в региона, да кажем на Часовий Яр, тогава целият украински гарнизон, отбраняващ града, ще се озове в обграждане.
Пригожин прави оценка неговата бройка на 12-20 хиляди души – допустимо е в действителност да е по този начин.

Колко е евентуално съветско обграждане?

За надеждно блокиране на такава огромна формация, каквато отбранява Бахмут, не е задоволително единствено да бъде пробита защитата по фланговете. Първо е належащо това да стане бързо и ненадейно за съперника. Второ, належащо е в най-кратки периоди да се образува вътрешен и външен кръг на обграждане и руснаците да се постараят да нанесат отвличащи удари, другояче настъпващите елементи може да бъдат размазани от удари, идващи от разнообразни направления.
Очевидно, командването на ВСУ не счита за действителна опасността от бързо и надълбоко обграждане на Бахмут от фланговете. Според неговите разбори, даже в случай че обстановката внезапно се усложни, гарнизонът ще успее за излезе от града, а в най-лошия случай ще реализира масиран пробив.
Що се отнася до изтеглянето на украинските войски оттатък река Бахмутка, тази естествена водна бариера единствено ги облекчава при защитата на града.
И евентуално украинските военачалници приготвят собствен проект.

Какво рискуват съветските войски?

Пригожин вижда по какъв начин фланговете му от ден на ден се разтягат при опита за обграждане на Бахмут. Той засипва съветския Генерален щаб с обръщения с молба да се помогне на неговите наемници, включително  посредством попълване на персоналния му състав със пандизчии, и съдейки по всичко, не има вяра изключително на съветското министерство на защитата, с което той влезе в открит спор.
Той показва, че ВСУ са основали към Бахмут най-малко  четири ударни групировки – в Северск, Славянск, Часовий Яр и Константиновка, които още даже не са влизали в пердах, само че съставляват сериозна опасност: съгласно него те имат планове да блокират неговата войска.
" И ще се получи " пирожка ": заряд – това са обкръжените от нас елементи на ВСУ (Разбира се, при положение, че има цялостно обграждане на Бахмут), а обвивката в действителност е " Вагнер ", съобщи Пригожин в своя следващо послание.
Според него, при оттегляне на войските му от Бахмут ще се срине целият фронт, до самите граници, ще падне Крим, а по-късно съветските управляващи ще обвинят за военното проваляне неговите наемници. И въпреки Пригожин очевидно да драматизира, фактически има защо да се тревожи.

Какво рискува " Вагнер "?

В съзнанието на елементарния руснак може да се е основал облик на вагнеровците като страшни бойци на шанса, които за разлика от постоянната войска са способни да изпълнят надали не всяка задача.
В доста връзки, със старанията на провоенно настроените блогъри им се приписваха всички триумфи на съветските войски в Украйна. Те можеха да си разрешат да наругаят с най-обидни думи началника на съветския Генерален щаб - и за тях нямаше никакви последствия от това. Пригожин пътуваше по пандизите и намерено вербуваше пандизчии за войната. Но неотдавна обстановката се промени. Вероятно Валерий Герасимов не е дал прошка на вагнеровците мръсните обиди по собствен адрес. А може и страната да се е сепнала, разбирайки, че губи монопола върху насилието.
" Мога да отбележа наклонността към очевидно понижаване на честотата, с която „ оркестърът “ се загатва в медиите, както и отхвърли даже да се продава реклама против пари за попълване на персоналния състав “, написа съветският боен сътрудник Алексей Суконкин. „ Затова мога единствено да се съглася с думите на Пригожин, че най-вероятно ще дискредитират вагнеровците ", продължава той.
Според него е допустимо в бъдеще съветските управляващи да изтеглят наемниците на " Вагнер " от Украйна в Русия и да им поверяват единствено работа в други страни. " Но е огромна вероятността въобще да се опитат да обезглавят военната компания или напълно да я разрушат ", счита Суконкин.

А какво в реалност съставлява воюващата в Украйна войска " Вагнер "?

Опитните наемници в нея съставляват единствено гръбнака на групировката - те са дребна част. Огромното болшинство от бойците на „ Вагнер “ в Украйна са небрежно подготвени доброволци, постоянно - вербувани пандизчии, които в далечното минало може и да са имали някакъв боен опит. Те водят война неприятно в актуалните условия, няма време да бъдат тренирани, по тази причина ги  употребяват главно като пушечно месо.

Колкото по-малко остават, толкоз по-често се постанова бойците на шанса да бъдат хвърляни в пердах, а за украинските патрони и снаряди е все едно кого ще уцелят – аматьор или експерт. Но в случай че вербуваните пандизчии, които са подписали контракт с „ Вагнер “ поради шанса за независимост и са се озовали на фронтовата линия, към този момент няма избор, кадровите наемници са свободни и пресметливи.
Да, за положително заплащане те са подготвени и умеят да рискуват. Но надали ще горят от предпочитание да отидат на сигурна крах, както неподготвените щурмоваци при Бахмут, даже за големи пари. Именно тъй като са експерти и си знаят цената.
Възможно е на това да се основава някакъв проект, както на украинското командване, решило да продължи със смилането на настъпващите вагнеровци при Бахмут, по този начин и на съветското, което не желае непотребни проблеми със зле спазваща военната подчиненост въоръжена формация и с нейния водач.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР