Илон Мъск възнамерява да изпрати към Марс кораб “Драгън в

...
Илон Мъск възнамерява да изпрати към Марс кораб “Драгън в
Коментари Харесай

Мъск разясни плана си да прати хора на Марс!

Илон Мъск има намерение да изпрати към Марс транспортен съд “Драгън ” в безпилотен режим още през 2018 година, а до 2024 година чака да организира и пилотируем полет до Червената планета.

Как обаче има намерение да извърши своето желание? По-рано през седмицата Мъск даде изявление за Уошингтън пост (източник), в което обясни спомагателните елементи към проектите си.

Накратко казано, безпилотният полет през 2018 година ще бъде единствено първият от доста. Марс и Земята са в удобно състояние за осъществяване на полети един път на всеки две години и Мъск възнамерява да се възползва от всяка опция.

“В същината си ние оповестяваме, че ще поставим основите на товарен маршрут към Марс ”, заяви той. “Това ще е постоянен товарен маршрут. Ще можете да разчитате на него. Ще се случва един път на всеки 26 месеца, сходно на трен, който потегля от гарата. Ако учените в целия свят са наясно, че ще могат да разчитат на него и той ще бъде релативно на ниска цена спрямо всичко, което е било в предишното, те ще могат да възнамеряват съгласно него и ще предложат голям брой велики опити ”.

Няма подозрение, че когато галактическият транспортен съд “Драгън ” се насочи към марсианската повърхнина през 2018 година, това ще е най-амбициозното и най-трудното марсианско кацане. Корабът “Драгън ” ще е доста по-тежък от роботизираните апарати, кацнали до този миг на Марс. В предишното към Марс са изпратени общо 43 роботизирани задачи, само че от тях единствено 18 са постигнали цялостен триумф. Последното сполучливо кацане на Марс бе извършено през 2012 година от марсохода “Кюриосити ”. Понастоящем към Марс пък пътува новоизстреляната задача “ЕкзоМарс-2016 ”, която се състои от орбитален и спускаем съставен елемент.

След като компанията СпейсЕкс на Илон Мъск изпрати няколко товарни кораба към Марс, през 2022 година ще бъде изстрелян така наречен Марсиански колониален превозвач, който ще е в положение да транспортира цяла колония към Червената планета. До този миг към момента не знаем детайлности какво тъкмо съставлява този превозвач, само че ни е дадено, че той ще бъде показан на специфична конференция през септември.

Ще успее ли Мъск да извърши проекта си, освен това в период? 2024-та година прекомерно скоро ли е? Може би. Критиците считат, че е към момента прекомерно амбициозно да се приказва за скорошни задачи. СпейсЕкс може да демонстрира огромен напредък напоследък – постоянни полети до “Международната галактическа станция ”, възвращаеми първи степени, само че с цел да може да има задачи до Марс, на Мъск му би трябвало тежкотоварна ракета. А за жалост тежкотоварната ракета “Фолкън 9 Хеви ” към този момент изостава от график с три години. Първият полет бе плануван още през 2013 година.

Засега упоритостите са, че “Фолкън 9 Хеви ” ще може да бъде изстреляна на тестов полет още през декември тази година. Надяваме се, че този път полетът в действителност ще се случи. “Фолкън 9 Хеви ”, в случай че бъде сполучлива, ще се трансформира в най-мощната настояща ракета за извеждане на потребен товар с товароподемност 54 тона до околоземна орбита и 13.6 тона до Марс.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР