Илон Мъск, предприемач и основател на космическата компания СпейсЕкс, реши

...
Илон Мъск, предприемач и основател на космическата компания СпейсЕкс, реши
Коментари Харесай

Пилотираният космически кораб Крю Драгън ще е в полетна готовност до 10 седмици

Илон Мъск, бизнесмен и създател на галактическата компания СпейсЕкс, реши да успокои напрежението около забавянията в пилотираната стратегия на НАСА и оповести, че пилотираният транспортен съд “Крю Драгън ” ще е в полетна подготвеност до 10 седмици. 

Мъск написа в Туитър, че e прегледал графика най-подробно. На космодрума Кейп Канаверал към този момент има транспортен съд “Крю Драгън ”. Той и неговата ракета “Фолкън 9 ” ще бъдат тествани и приведени в полетна подготвеност до 10 седмици. Целият нужен хардуер е налице. Първо би трябвало да бъде изпълнено статично огнево тестване. Следващият безпилотен полет на кораба ще включва тестване на избавителните системи по време на ракетно изстрелване. Този полет се обрисува да е реалност в края на ноември или при започване на декември.

Предприемачът е безапелационен, че “Крю Драгън ” може да стартира транспортира хора още до три месеца. 

Напомням на читателите, че корабът хвърча за пръв път в безпилотен режим до МКС през месец март. В рамките на задачата беше извършено пробно съединяване със станцията, преход на астронавтите на борда на “Крю Драгън ”, разкачване и завръщане на Земята чрез приводняване в океана. 

Но април се оказа призрачен за СпейсЕкс – към този момент върналата се на Земята капсула експлодира по време на наземен тест. Освен това по време на тестване на парашутните системи бяха открити недостатъци. Днес обаче Мъск даде гаранции, че е регистриран сериозен прогрес – от СпейсЕкс са получили нужната поддръжка от Еърборн, компанията-производител на парашути. Предприемачът е посетил фабриката на Еърборн в Ървин през този уикенд и към този момент се работи по идната версия парашути “Мк3 ”, които се обрисуват да са най-безопасните в историята. 

Чудесно е, че СпейсЕкс се оправя, без значение от компликациите. Засега нямаме учредения да се съмняваме, че “Крю Драгън ” ще е механически подготвен до 10 седмици. Истинският въпрос е: дали в НАСА ще са подготвени? Нека да си спомним, че първият “Крю Драгън ” бе механически подготвен още през декември 2018-та година, само че хвърча до МКС през март, т.е. с тримесечно забавяне. Може да се окаже, че сходно на този дебютен полет, по този начин и първата задача с астронавти ще бъде спъната от бюрократите.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР